Olen vuosittain kuivannut yrttejä ja myös kukkia sekä elintarvikekäyttöön että koristekäyttöön niin töihin kuin kotiin. Yrtit ripustin aiemmin kimppuina nauhaan ja kuivatin huoneen lämmössä, joskus aikoinaan pannuhuoneen lämmössä tai saunan jälkilämmössä. Muutamia vuosia olen tehnyt myös mausteöljyjä itse kasvatetuiosta yrteistä. Ks https://paivileip.blogspot.com/2016/11/mausteoljyt.html?m=0
Sittemmin ostimme kuivurin, Avec- merkkinen on meillä - siinä on 5 ritilätasoa kuivatusta varten. Olemme kokeilleet erilaisten juttujen kuivattamista, käytän mahdollisimman matalaa lämpöä 30-40 astetta, jotta värit ja muoto säilyisivät hyvinä.
Koristeeksi leivontaan ja jälkiruokiin kuivata mm. ruiskukkaa, ruusun terälehtiä ja ruusun lehtiä, laventelin kukkaa, oreganon ja timjamin kukkaa...
Mausteyrteistä oregano ja timjami sekä minttu ja ruohosipuli ovat meillä suosituimmat kuivatettavat, mutta kuivuriin olen laittanut myös basilikaa, salviaa, meiramia, rosmariinia.
Sienien kuivatukseen - tatit, suppilovahverot, kantarellit ym. kuivuri on ehdottoman hyvä. Chiliä olen aiemmin kuivattanut kiertoilmauunissa, nyt tietysti ne menevät kuivuriin.
Kokeilematta ovat marjat - viipaloituja mansikoita muistaakseni viime vuonna kuivatin. En ole kuivannut myöskään hedelmiä enkä luumuja tai kriikunoita. Puolukan varpuja pitäisi kokeilla, säilyykö niiden väri kuivattamalla hyvin.
Miten sinä käytät kuivuria???? Otan vinkkejä vastaan mielelläni!
Säilytän kuivatut tuotteet joko paperipussissa pölyltä suojassa tai usein lasipurkeissa. Koristekäyttöön tuotteet kelpaavat sellaisenaan, ruoanvalmistukseen yrtit käyvät valmiiden yrttimausteiden tavoin ja esim sienirouhetta liotetaan vedessä ennen käyttöä, jolloin tuotteesta poistettu vesimäärä ikään kuin palautuu siihen. Liotusaika voi olla muutamia minuutteja tai yön yli. Chili on polttavaa ja kuivan tuotteen maku voimakkaampaa kuin tuoreen, joten käyttömääräohjeeksi riittänee " niin vähän kuin ikinä saat! " Chilin siement ovat polttavin osa ja niistä voi jäädä esim sormiin niin paljon polttavaa kapsaisiinia, että sormilla ihon koskettelu aiheuttaa todellista kipua ... ja ei sormia silmiin chiliä käsiteltäessä! Me kuivaamme chilit siementen kera, niitä voi sitten rapisuttaa kuivan chilin sisältä pois ennen käyttöä.
Säilytän kuivatut tuotteet joko paperipussissa pölyltä suojassa tai usein lasipurkeissa. Koristekäyttöön tuotteet kelpaavat sellaisenaan, ruoanvalmistukseen yrtit käyvät valmiiden yrttimausteiden tavoin ja esim sienirouhetta liotetaan vedessä ennen käyttöä, jolloin tuotteesta poistettu vesimäärä ikään kuin palautuu siihen. Liotusaika voi olla muutamia minuutteja tai yön yli. Chili on polttavaa ja kuivan tuotteen maku voimakkaampaa kuin tuoreen, joten käyttömääräohjeeksi riittänee " niin vähän kuin ikinä saat! " Chilin siement ovat polttavin osa ja niistä voi jäädä esim sormiin niin paljon polttavaa kapsaisiinia, että sormilla ihon koskettelu aiheuttaa todellista kipua ... ja ei sormia silmiin chiliä käsiteltäessä! Me kuivaamme chilit siementen kera, niitä voi sitten rapisuttaa kuivan chilin sisältä pois ennen käyttöä.
Kehäkukkaa voidaan kuulemma käyttää turistien huijaamiseen, kun myydään maailman kalleinta maustetta sahramia. Kuivasin kehäkukan terälehtiä niin, että ne olivat kiinni mykiössä - jos ne irrottaa, on kuivaus parasta tehdä huoneen lämmössä leivinpaperin päällä, koska kuivattavat osat ovat niin pieniä. Kehäkukan terälehdet ovat kuulemma yrttisen maun tuojia, joten sopivat esim. sämpylöihin maku ja keltaista väriä tuomaan - ei kuulemma värjää paljoa.
Me kuivaamme esim sienet paloina tai pienimmät kokonaisina. kuivina niitä voi sitten rutistaa pienemmiksi helposti.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: