Tein aiemmin vaahtokarkkeja ihan kokeilun vuoksi, en kovin ole innostunut itse tehdyistä joulukarkeista, ,utta kirsikan makua oli ihan pakko kokeilla vielä ja valmistustekniikkakin näissä oli vähän erilaista. Kaikki vaahtokarkit tuli tietysti syötyä ja lahjaksikin näitä meni. Joulu tahtoo olla niin karkintäyteistä aikaa, ettei niitä lisää tarvitsisi enää keittiössä tehdä - mutta toisaalta niin mukava oppia uutta!!! Alkuperäisohje on kirjasta C. Ptak Sokerileipurin parhaat - siellä on paljon muutakin kiinnostavaa sokerin käsittelystä ja prosesseista. Muunsin ohjetta, alla nyt se, millä tein kirsikkasydämet.
Kirsikkasydänvaahtokarkit
30 g tomusokeria
30 g maissitärkkelysjauhoa
1 munanvalkuaista
200 g hienoa sokeria
2 tl glukoosisiirappia
0,8 dl kylmää vettä
2 rkl liivatejauhetta
2 dl kirsikkahilloa
2 tl vaniljasokeria
Tee leivinpaperista taittelemalla laatikko neliömäiseen kulhoon tai uuniastiaan ja öljyä se kevyesti, sirottele sihdin läpi tomusokeri -maissitärkkelysjauhoseosta- jos oikein muistan, minä sprayasin näihin vaahtokarkkeihin vuokaspraylla piirasvuoan ja sirottelin jauhoseosta vuoan pohjalle.
Laita liivate kattilaan ja 0,3 dl vedestä sen päälle, anna pehmentyä.
Mittaa sokeri, glukoosisiirappi ja 0,5 dl vedestä kattilaan miedolle lämmölle ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Nosta sitten lämpöä ja kuumenna sekoittamatta!! - tavoitteena 130 astetta - tarvitset mittarin. Kun sokeri lämpenee yli 100 asteen, aloita valkuaisten vatkaaminen yleiskoneella, ensin pienemmällä, sitten suuremmalla nopeudella.
Juuri ennen kuin sokeri saavuttaa 130 astetta - se voi viedä aikaa, lisää tarvittaessa lämpöä - laita liivateseoskattila miedolle lämmölle ja sekoita liivate tasaiseksi, anna sen liueta veteen kunnolla. Kun sokeriliemi on 130 astetta, lisää liivateseos sinne ja sekoita kunnolla.
Lisää kirsikkahillo sokeriliemeen nopeasti ja kaada tämä seos kuumana nauhana valkuaisvaahtoon samalla yleiskoneella vatkaten. Jatka vatkaamista ainakin 5 minuuttia, kunnes seos on melko tahmeaa. Valuta se lastan avulla astiaan ja tasoita. Sirottele sihdin läpi tomusokeri-maissitärkkelysjauhoseosta pinnalle ja anna jähmettyä huoneen lämmössä yön yli.
Ota sitten öljytyllä sydänmuotilla siitä sydämiä ja anna niiden kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin tai pari päivää, kunnes ne ovat sopivia pehmeydeltään. Voit myös ennen kuivatusta käännellä sydämiä tomusokeri-maissitärkkelysseoksessa ja siivilöidä niistä ylimääräisen jauhon pois - näin ne eivät tartu toisiinsa säilytettäessä. Pakkaa elintarvikekelpoisiin astioihin tai rasioihin tai sellofaanipusseihin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: