Siirry pääsisältöön

Kirsikkasydänvaahtokarkit

 


Tein aiemmin vaahtokarkkeja ihan kokeilun vuoksi, en kovin ole innostunut itse tehdyistä joulukarkeista, ,utta kirsikan makua oli ihan pakko kokeilla vielä ja valmistustekniikkakin näissä oli vähän erilaista. Kaikki vaahtokarkit tuli tietysti syötyä ja lahjaksikin näitä meni. Joulu tahtoo olla niin karkintäyteistä aikaa, ettei niitä lisää tarvitsisi enää keittiössä tehdä - mutta toisaalta niin mukava oppia uutta!!! Alkuperäisohje on kirjasta C. Ptak Sokerileipurin parhaat - siellä on paljon muutakin kiinnostavaa sokerin käsittelystä ja prosesseista. Muunsin ohjetta, alla nyt se, millä tein kirsikkasydämet.


Kirsikkasydänvaahtokarkit

30 g tomusokeria

30 g maissitärkkelysjauhoa

1 munanvalkuaista

200 g hienoa sokeria

2 tl glukoosisiirappia

0,8 dl kylmää vettä

2 rkl liivatejauhetta

2 dl kirsikkahilloa

2 tl vaniljasokeria


Tee leivinpaperista taittelemalla laatikko neliömäiseen kulhoon tai uuniastiaan ja öljyä se kevyesti, sirottele sihdin läpi tomusokeri -maissitärkkelysjauhoseosta- jos oikein muistan, minä sprayasin näihin vaahtokarkkeihin vuokaspraylla piirasvuoan ja sirottelin jauhoseosta vuoan pohjalle.


Laita liivate kattilaan ja 0,3 dl vedestä sen päälle, anna pehmentyä.

Mittaa sokeri, glukoosisiirappi ja 0,5 dl vedestä kattilaan miedolle lämmölle ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Nosta sitten lämpöä ja kuumenna sekoittamatta!!  - tavoitteena 130 astetta - tarvitset mittarin. Kun sokeri lämpenee yli 100 asteen, aloita valkuaisten vatkaaminen yleiskoneella, ensin pienemmällä, sitten suuremmalla nopeudella.


Juuri ennen kuin sokeri saavuttaa 130 astetta - se voi viedä aikaa, lisää tarvittaessa lämpöä - laita liivateseoskattila miedolle lämmölle ja sekoita liivate tasaiseksi, anna sen liueta veteen kunnolla. Kun sokeriliemi on 130 astetta, lisää liivateseos sinne ja sekoita kunnolla. 


Lisää kirsikkahillo sokeriliemeen nopeasti ja kaada tämä seos kuumana nauhana valkuaisvaahtoon samalla yleiskoneella vatkaten. Jatka vatkaamista ainakin 5 minuuttia, kunnes seos on melko tahmeaa. Valuta se lastan avulla astiaan ja tasoita. Sirottele sihdin läpi tomusokeri-maissitärkkelysjauhoseosta pinnalle ja anna jähmettyä huoneen lämmössä yön yli. 

Ota sitten öljytyllä sydänmuotilla siitä sydämiä ja anna niiden kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin tai pari päivää, kunnes ne ovat sopivia pehmeydeltään. Voit myös ennen kuivatusta käännellä sydämiä tomusokeri-maissitärkkelysseoksessa ja siivilöidä niistä ylimääräisen jauhon pois - näin ne eivät tartu toisiinsa säilytettäessä. Pakkaa elintarvikekelpoisiin astioihin tai rasioihin  tai sellofaanipusseihin.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja