Siirry pääsisältöön

Pehmeät, rouheiset sämpylät hapanjuurella




Hapanjuurisämpylät voi tehdä ylikohonneesta yli yön jääkaapissa olleesta taikinasta tai liian pehmeästä, kohonneesta taikinasta. Taikina kaadetaan jauhojen päälle pöydälle, jaetaan paloiksi esim. neliöiksi raapan tai lastan avulla jauhoja apuna käyttäen tarvittaessa ja paistetaan heti - jolloin ne kannattaa laittaa kuumalle pellille tai kivelle -  tai  kohotuksen jälkeen kylmällä pellillä uuniin. Muistathan, että kylmässä ollutta taikinaa on helpompi käsitellä ja jakaa paloiksi, mutta huoneenlämmössä kohotettukin käy. Nyt tein taikinan kokonaan alusta alkaen. 

Vanha totuus on, että parhaat sämpylät tehdään vanha hiutalepuuro tai perunasose nesteenä tai osana nestettä - samaa voi soveltaa hapanjuurileivontaan. Inspriroiduin  hapanjuuri.fi Emman ansiosta tähän kokeiluun ja tein ohjeen. Kauramaidolla sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä.

Ruishiutalepuurosämpylät

250 g  ruishiutalepuuroa 
50 g rypsiöljyä
320 g kauramaitoa tai maitoa tai vettä
125 g (= 27 % ) aktiivista moussemaista, vähän kuplivaa juurta
Noin 450 g Jalon Myllyn vehnäjauhoa tai muuta vehnäjauhoa, pieni osa tästä  voi olla hiivaleipävehnäjauhoa esim Rapion Myllyn
5 g suolaa 

Lisää puuroon öljy ja kädenlämpöinen maito, tarkista, että seos on haalealta tuntuvaa. Lisää juurta  sekä vehnäjauhot - tee riittävän tiukka taikina, jotta se kohoaa paremmin. Anna taikina tekeytyä tunnin verran ja painele sormilla suola sen jälkeen taikinaan - kyllä sen suolan voi lisätä jahojenkin joukossa, mutta tavallisesti hapanjuurileivonnassa suola lisätään vasta tuon tekeytymisen eli autolyysin jälkeen.

Taittele taikinaa kirjekuoren tavoin 4 reunasta keskelle nostellen 3 kertaa 30 minuutin välein kohotuksen alkuvaiheessa. Anna taikinan kohota yhteensä 3-4 tuntia. Kun se on hyvin kohonnut, kaada taikina varovasti jauhotetulle pöydälle ja paloittele se raapalla neliöiksi, nostele sämpyläpalat kohoamaan liinan ja muovin alle tai paista ne heti siirtäen ne kuumalle pellille - minä tykkään kohottaa sämpylöitä ennen paistoa tässä vaiheessa. HUOM. Voit myös pyörittää sämpylät pyöreiksi tai pitkuloiksi, mutta silloin sitkoverkoston kuplat järjestyvät uudelleen ja kohotus tarpeen, kunnes sämpylät tuntuvat vaahtomaisen pehmeiltä. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Suihkuta sämpylät vedellä ja paista noin 10 minuuttia laskien uunin lämpö  225 asteeseen sämpylöitä sinne laittaessasi, kunnes pinta on vaalean ruskea. Herkullisia .... ja muuntaahan voit, mitä vaan hiutalepuuroa, mukaan juustoraastetta tai porkkanaraastetta tai siemeniä puuroon jo keitettäessä ym.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...