Siirry pääsisältöön

Minttusuklaajuustokakku


Pääsiäisen alla on julkaistu monia suklaajuustokakkujen ohjeita, jotka inspiroivat minua tämän reseptin kokoamiseen, esim Ellimaijan tuplakakku. Suklaajuustokakkujen resepteissä usein haetaan makua ja ulkonäköä omista lempisuklaapatukoista ja suklaiden valmistajien sivuillakin (esim. Fazer ja Brunberg) on monia kakkuohjeita. En itse ole nykyään suklaakakkujen suurin ystävä, mutta toki suklaa on hyvää ja on kiva maistella erilaisia suklaita - valikoimaahan riittää.  Minttusuklaa obmvat ihania. 

Tämä kakku on makea, siinä missä minulle yksi pala oli sopiva kahvin kera, maistui kakku toisille enemmänkin. Jos haluat taittaa kakun tai moussen makeutta, on leipurin salaisena resptinä aina pienen pieni hippu suolaa tai vähän sitruunan mehua joukkoon - suklaan kera toimii suola paremmin - ei ole tarkoitus, että se maistuu, siksi vain pienen pieni hippu.

Minttusuklaajuustokakku


18 cm:n irtopohjavuokaan

Pohja 


100 g minttu Dominokeksejä
30 g Beceliä tai muuta pehmeää margariinia

Sprayaa vuokaspraylla irtopohjavuoan reunat ja suojaa pohja leivinpaperilla. Hienonna keksit, lisää sulatettu rasva ja painele irtopohjavuoan pohjalle, käytä tarvittaessa jauhoja apuna painellessasi pohjaa. Tasaa reunat nuolijalla. 

Kakkumousse


1 dl kermaa
200 g After Eight minttusuklaata

3 liivatetta (käytän Ewald liivatetta, laita kaupan pieniä liivatteita 4-5, tarkista pakkauksesta suositeltu käyttömäärä )
2 dl vispikermaa
150 g tuorejuustoa Philadelphia
1/2 dl kreikkalaista jogurttia
maun mukaan aivan vähän minttusiirappia tai minttulikööriä tai jätä pois
1 tl vaniljasokeria
Pirkan minttusuklaarakeita 


Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Kuumenna kerma lähelle kiehumispistettä, lisää liivatteet ja sekoita ne hyvin kermaan - vedä kattila kylmälle levylle. Lisää suklaat, anna suklaan sulaa viitisen minuuttia kannen alla sekoita sitten ja anna jäähtyä - jos seos ei ole tasainen, lämmitä sitä vähän ja sekoita hyvin. 

HUOM. kun teen tämän moussen kakun täytteeksi,  tummaa suklaata, enkä lisää liivatetta, maitosuklaalla ja esim Fazer nougatsuklaan kera lisään yhden Ewald-liivatteen. On kuitenkin huomattava, että After Eight suklaassa suklaan osuus on pieni, eikä se riitä jähmettämään täytettä. Jos siis käytät muuta suklaata, säädä liivatteen määrää  - laitoin itse vain yhden Ewald-liivatteen eilen ja se oli liian vähän, kakku pysyy hvyin koossa, mutta on liian pehmeä juhlatarjoiluun. Juustokakku leikkautuu kauniisti, kun siinä on liivatetta sopiva määrä - itse lasken Ewald liivatetta yhden nestedesille ja tuorejuusto ei liivatetta tarvitse.  

Vaahdota 2 dl kermaa pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi, lisää suklaaseos ja sokeri, vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Nostele kerma joukkoon ja sekoita hyvin. Laita moussea pari senttiä  vuokaan pohjan päälle, ripottele minttusuklaarakeita päälle ja lisää loput mousseseoksesta. Tasoita pinta, anna hyytyä kylmässä yön yli.


Irrota kakku vuoasta ja laita se hetkeksi - alle puoleksi tunniksi jääkaappiin. Nosta se sitten ritilän päälle, alle jokin laakea astia. Sulata suklaa kuorrutusta varten 30 sekuntia kerrallaan mikrossa miedolla lämmöllä, sekoita ja jatka 30 s niin monta kertaa ,että suklaa sekoittamalla hyvin sulaa. Lisää öljyä - jos seos on nyt liian ohutta valutettavaksi, anna sen jäähtyä ja jähmettyä hetken. 


Suklaakuorrutus 

(riittäisi 20 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun, ehkä 22 cm myös)

300 g Maraboun minttukrokanttisuklaata 
TAI 300 g maitosuklaata ja 1 dl mantelirouhetta
3-4 rkl rypsiöljyä
- jos haluat pehmeästi leikkautuvan päällisen lisää 1/2  tl glukoosisiirappia

Sulata suklaa 30 sekunnin välein sekoittaen mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon rypsiöljy ja halutessasi pehmeästi leikkautuvan kuorrutteen lisää 1/2 tl glukoosisiirappia.Jos teet kovan suklaa päällisen, leikkaa se kuumalla veitsellä. Laita kylmä juustokakku ritilän päälle ja kaada suklaakuorrute kakun päälle, siirrä kakku kylmään jähmettymään, koristele ennen tarjolle laittoa. Minä tein höyhenet vohvelipaperista.  

- olethan huomannut verkkokurssini, jolla opit kaiken, mitä tarvitsee tietää vohvelipaperin käsittelystä - materiaalia kurssilla on paljon, voit opiskella omalla aikataulullasi, työvaiheet vievät 2 + 2 tuntia.




Muita suklaakuorrutteita kakuille


Tavallisin tapa tehdä suklaakuorrute kakulle on tehdä se ganachen ohjeella. Tummaa suklaata käytettäessä suklaan ja kerman suhde on grammoissa 1:1:een, maitosuklaalla 2:1 :een ja valkosuklaalla 4:1 :een  esim valkosuklaata 200 g ja kermaa 0,5 dl. Valkosuklaaganachen voi myös värjätä, muista kuitenkin, että suklaassa on keltainen pohjaväri, poista sitä pienellä hippusella violettia, lisää sitten valkosita väriä ja lopuksi varsinainen väri. Väri kannattaa lisätä pieneen määrään jäähdytettyä sulaa suklaata, koska suklaa leikkaa rakeiseksi helposti nestettä lisättäessä. Kermaan voisin yrittää myös värin lisäystä. Minä käytän Brunbergin tai Pandan tummaa suklaata tai maitosuklaita ja valkosuklaana joko Lidlin tai Pandan valkosuklaata.

Ylimääräisen ganachen voi jäähdyttää yön yli jääkaapissa ja vaahdottaa sen jälkeen. Ganachen voi myös pakastaa ja käyttää sitä drip cake kakkujen valumiin tai kuorruttaa sillä myöhemmin kakkuja tai laittaa vaikkapa jäätelön kastikkeeksi sitä. 

Maitosuklaaganache

200 g Brunbergin maitosuklaata 
1 dl kermaa (käy kuohukerma tai vispikerma)
1 tl glukoosisiirappia tai margariinia 2 tl

Paloittele suklaa muovikulhoon. Kuumenna kerma ja siirappi (estää liian kovettumisen, suklaapäällinen on helppo leikata kakussa), mutta älä anna kiehua. Kaada kermasta esim 2/3 osaa (tai näin pienessä annoksessa kaikki kerralla) suklaiden päälle, laita kansi päälle ja anna suklaan sulaa sekoittamatta muutaman minuutin, sen jälkeen sekoita, tarkista paksuus ja tarvittaessa lisää loppu kerma kuumana joukkoon. Ole tarkka paksuuden suhteen, kokeile valuttamista lusikalla, ennen kuin alat laittamaan ganachea kakun reunoille - sen pitää olla juuri sopivan paksuista, ettei se valu liikaa tai jää liian jähmeäksi. Kuumentamalla tai kuumaa kermaa lisäämällä saat paremmin valuvan, suklaarouhetta lisäämällä ja jäähdyttämällä ganache paksunee. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja