Tein kaksi mansikkajuustokakkua, toinen oli halkaisijaltaan 20 cm:n vuoan reunan sisällä, toinen 17 senttisen reunan sisällä. Puolikas ohje riittää 18 cm:n vuokaan ja 22-24 sentin vuokaan saat sopivan kokoisen, kun otat ohjeen kaikista ainemääristä pois neljäsosan tai kolmasosan - kakun korkeus riippuu annoskoosta, enkä tekisi juustokakkua juurikaan 8 senttiä korkeampana.
Mansikkajuustokakku
( 20 cm ja 17 cm)
Pohja
150 g + 100 g minttudominokeksejä tai kaurakeksejä tai murokeksejä
50 g + 30 margariinia - jos kuivat keksit, käytä enemmän
Sprayaa vuokaspraylla irtopohjavuoan reuna - aseta se kakkupahvin tai tarjoilulautasen päälle. Murskaa keksit, sulata rasva ja sekoita ainekset esim. monitoimikoneessa. Painele muruseos kakkuvuoan renkaan sisälle, tarvittaessa käytä apuna vehnäjauhoja.
Juustotäyte
1 rkl punaista mansikka- tms. mehua
12 isoa Ewald-liivatetta tai kaupan pieniä liivatteita 14-15 merkistä riippuen
6 dl mansikkasosetta (soseuta pakastemansikat tai osta valmis sose)
3 1/2 dl sokeria
600 g tuorejuustoa (Phildelphia tai Rainbow vanilja)
6 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
(3 tl mansikkasiirappia)
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi, lisää marjasose, sokeri ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella. Kiehauta mehutilkka kattilassa, purista liivatteista vettä pois ja lisää ne ohuena nauhana tuorejuustoseokseen samalla sähkövatkaimella vatkaten. Nyt onkin tärkeä vaihe rakenteen kannalta - liivate vaahtoutuu, jos hyytymispisteessä olevaa vaahdotetaan - siksi kannattaa jatkaa tämän seoksen vatkaamista jonkin aikaakin, riippuu, kuinka ilmavan rakenteen tahdot kakkuun. Lopuksi nostele lastalla kermavaahto joukkoon, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Laita kakku hyytymään jääkaappiin yön yli tai pariksi tunniksi pakastimeen. Irrota kakku reunastaan nostamalla reuna pois, tarvittaessa avusta veitsellä laidan irrottamista.
Suklaavalumat eli ganache
( tästä annoksesta voi jättää puolet poiskin eli tehdä sen pienempänä, itse varaudun mielellään riittävän suurella annoksella, koska ganachea voi käyttää muuhunkin. Ganachen voi myös pakastaa ja lämmittää uudelleen. Kun se on jäähtynyt jääkaapissa sen voi vaahdottaa ja käyttää täytteenä.
Tumma suklaa ganachessa suklaan ja kerman suhde on 1:1:een, valkosuklaassa 2:1:een eli suklaata kaksinkertaisesti kermaan nähden ja maitosuklaassa tältä väliltä)
100 g Brunbergin laktoositonta suklaata
1 dl vispikermaa
1/2 -1 tl glukoosisiirapppia
Kuumenna kerma ja siirappi kattilassa (estää liian kovettumisen, suklaapäällinen on helppo leikata kakussa), mutta älä anna kiehua. Siirrä kattila kylmälle levylle. Pudota paloiteltu suklaa kattilaan, laita kansi päälle ja anna suklaan sulaa sekoittamatta muutaman minuutin, sen jälkeen sekoita, tarkista paksuus ja tarvittaessa lisää kermaa kuumennettuna joukkoon. Jos jäähdytät seosta, se paksunee. Ole tarkka paksuuden suhteen, kokeile valuttamista lusikalla kattilan reunaan, ennen kuin alat laittamaan ganachea kakun reunoille - sen pitää olla juuri sopivan paksuista, ettei se valu liikaa tai jää liian jähmeäksi. Kuumentamalla tai kuumaa kermaa lisäämällä saat paremmin valuvan, suklaarouhetta lisäämällä ja jäähdyttämällä ganache paksunee. Tässä vaiheessa ei kannata hosua työssä, kuten minä ensimmäisillä kerroilla tein. Ganachen voi valuttaa lusikan kärjellä, pursotinpussista tai pienestä kannusta esim. kermakosta.
Ota kakku kylmästä (kakku saa olla 5- 15 minuuttia pakasteessa sellaisenaan tai jääkaapissa muutaman tunnin ennen valutusta) ja valuta ganache reunoille - koukkaile valumien välillä vähän kauempana kakun reunasta suklaalla, näin rottuu selkeästi, mistä on tarkoitus valuman valua. Anna valumien jähemttyä kylmässä ennen kakun koristelua.
Kermavaahtopursotus
1,5 dl vispikermaa
50-100 g tuorejuustoa
2 tl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
(1 tl vaniljakreemijauhetta)
Vaahdota ensi tuorejuustoa, lisää sitten kerma ja vaahdota - näin ei juusto jätä kokkareita massaan. Mausta ja maista. Kermavaahtoa vahvistaa vaniljakreemijauheen lisäys vatkaamisen loppuvaiheessa - kuulin juuri, että 1 tl maissitärkkelystä voisi tehdä saman, en ole kokeillut!?. Pursota ruusukkeita Wiltonin 1 M tyllalla, koristele mansikkaviipaleilla ym. kakku ja nauti.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: