Siirry pääsisältöön

Somenaruusu eli omenapiirakka




Murotaikinan tunnistaa valmistusohjeesta " vatkaa margariini tai voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten.... " Murotaikinaa voi muuntaa monin tavoin, jauhoja voi vaihtaa osin perunajauhoon, mantelijauhoon, hiutaleisiin, grahamjauhoon jne. ja taikinaa voi maustaa eri tavoin. Taikinaan voi myös lisätä nestettä ja vastaavasti sopiva määrä jauhoja lisää. 
Murotaikinasta tehdään kahvikakkuja, pikkuleipiä, piirakan pohjia, muffineita, hillosarvia ym. , taikina on siis monikäyttöinen. 

Ystäväni kysyi eilen omenapuun alla, olethan maistanut somenapiirasta :) ... en ollut kuullutkaan - joten pitihän se samana iltana vielä tehdä. Kyse on somehitistä jo muutaman vuoden takaa, Satu Koiviston omenapiirakkaohjeesta. Ohje on alla Päivin tapaan ja voin kertoa, että hyvää tuli - sopii tarjottavaksi jäätelön, vaniljakastikkeen, kondensoidun maidon  tai kinuskin kera.


Somenaruusu 


Pohja noin 22 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan.
Leivo 27 sentin vuokaan 1,5 kertainen annos
ja 30 sentin vuokaan kaksinkertainen annos.

100 g pehmeää margariinia tai voita
1 1/4 dl sokeria
1 munaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1  1/2  dl vehnäjauhoja
1/2  dl mantelijauhoja

Päälle
n.3-5  kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa = noin 1/2 l viipaleita
1 rkl sokeria tai fariinisokeria tai ruokokidesokeria
(1/2 tl kanelia )

Valmistus

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele ja jauhota uunivuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.

Sekoita pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikina sitkisty. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan jauhojen avulla, halutessasi nosta taikinaa vuoan reunoille.

Pese omenat. Leikkaa terävällä veitsellä omenoista ohuita viipaleita, jotka laitat kulhoon ja ripottelet vähän sokeria väliin. Sokeri estää omenoita tummumasta ja antaa makua. Mikrota omenia noin minuutin verran, kunnes ne ovat taipuisan pehmeitä. Asettele omenaviipaleet punainen kuori päällepäin ruusun malliin, voit aloittaa keskeltä tai reunoilta asettelun. Halutessasi voit laittaa päälle kanelia tai raesokeria.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Jos piirakka saa liikaa väriä ja on yhä taikinaisen pehmeää keskeltä, laita sen päälle folio tai leivinpaperi ja jatka vielä paistamista - voit kokeilla kypsyyttä puutikulla piiraan keskeltä omenoiden välistä - kun tikkuun ei tartu taikinaa ja piiraan reunat ovat kullanruskeat, se on kypsä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä