Siirry pääsisältöön

Somenaruusu eli omenapiirakka




Murotaikinan tunnistaa valmistusohjeesta " vatkaa margariini tai voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten.... " Murotaikinaa voi muuntaa monin tavoin, jauhoja voi vaihtaa osin perunajauhoon, mantelijauhoon, hiutaleisiin, grahamjauhoon jne. ja taikinaa voi maustaa eri tavoin. Taikinaan voi myös lisätä nestettä ja vastaavasti sopiva määrä jauhoja lisää. 
Murotaikinasta tehdään kahvikakkuja, pikkuleipiä, piirakan pohjia, muffineita, hillosarvia ym. , taikina on siis monikäyttöinen. 

Ystäväni kysyi eilen omenapuun alla, olethan maistanut somenapiirasta :) ... en ollut kuullutkaan - joten pitihän se samana iltana vielä tehdä. Kyse on somehitistä jo muutaman vuoden takaa, Satu Koiviston omenapiirakkaohjeesta. Ohje on alla Päivin tapaan ja voin kertoa, että hyvää tuli - sopii tarjottavaksi jäätelön, vaniljakastikkeen, kondensoidun maidon  tai kinuskin kera.


Somenaruusu 


Pohja riittää ohuena noin 22 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan. Jos tahdot paksumman mureanhjatsikinan tee 1,5 kertainen annos. 

Leivo 27 sentin vuokaan 1,5 kertainen annos, paksuna pohjana 3 x annos eli 300 g margariinia

ja 30 sentin vuokaan kaksinkertainen annos tai paksuna piiraan 4 kertainen. 

Somenaruusu


100 g pehmeää margariinia tai voita
1 1/4 dl sokeria
1 munaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1  1/2  dl vehnäjauhoja
1/2  dl mantelijauhoa tai perunajauhoja

Päälle
n.3-5  kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa = noin 1/2 l viipaleita
1 rkl sokeria tai fariinisokeria tai ruokokidesokeria
(1/2 tl kanelia )

Valmistus

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele ja jauhota uunivuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.

Sekoita pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikina sitkisty. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan jauhojen avulla, halutessasi nosta taikinaa vuoan reunoille.

Pese omenat. Leikkaa terävällä veitsellä omenoista ohuita viipaleita, jotka laitat kulhoon ja ripottelet vähän sokeria väliin. Sokeri estää omenoita tummumasta ja antaa makua. Mikrota omenia noin minuutin verran, kunnes ne ovat taipuisan pehmeitä. Asettele omenaviipaleet punainen kuori päällepäin ruusun malliin, voit aloittaa keskeltä tai reunoilta asettelun. Halutessasi voit laittaa päälle kanelia tai raesokeria.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Jos piirakka saa liikaa väriä ja on yhä taikinaisen pehmeää keskeltä, laita sen päälle folio tai leivinpaperi ja jatka vielä paistamista - voit kokeilla kypsyyttä puutikulla piiraan keskeltä omenoiden välistä - kun tikkuun ei tartu taikinaa ja piiraan reunat ovat kullanruskeat, se on kypsä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...