Siirry pääsisältöön

Tekstit

Manteli-kirsikkapiirakka

Minä olen kirsikoiden ystävä ja heti, kun näin tämän mantelisen kirsikkapiiraan ohjeen, sitä piti kokeilla. Kakku-ja murotaikinoissa osan jauhoista voi korvata mantelijauholla, mutta tässä ohjeessa on käytetty mantelimassaa - se oli kiinnostavaa. Ohje on Kodin Kuvalehdestä 2/21. Ohjeessa on käytetty pakastekirsikoita, mutta minä sieppasin lusikalla kirsikoita itse keitetystä kirsikkahillosta. Manteli-kirsikkapiirakka  ohje sopii 24-26 cm halkaisijaltaan olevaan pyöreään piirasvuokaan. Minulla on kuvassa 22 cm:n vuoka ja piirakasta tuli noin 4 cm paksu. 1   pkt (150 g)   huoneenlämpöistä mantelimassaa 100 g voita tai margariinia 2   dl   sokeria 4   kananmunaa 2 1/2   dl   vehnäjauhoja  2 tl vaniljasokeria 2 tl leivinjauhetta 2½   dl   paloiteltuja kirsikoita tai pakastekirsikoita (2 tl kirsikkasiirappia tai tippa kirsikkaesanssia  tai 1 rkl kirsikkalikööriä) Voitele vuoka margariinilla, halutessasi jauhota se. Jos käytät irtopo...

Pikkuleipien koristelukurssi live

Pidän pikkuleipien koristeluliven  7.2.2024 alkaen klo 13 suljetussa facebook ryhmässä. Ohjeet ja videot ovat katsottavissa nauhoituksena myös liven jälkeen, eli ilmoittautua voi myöhemminkin. Kun ilmoittaudut sähköpostilla paivileipoo(at)gmail.com ja maksat laskun 20 e ennen liveä,  pääset lähettämään kommentteja ja kysymyksiä liven aikana. Tule mukaan liveen joko katsojana tai leivo pikkuleivät etukäteen ohjeellani ja koristele liven aikana. Ystävänpäivätarjoushinta voimassa 14.2. 24 saakka.  LISÄTIETOA https://fb.watch/p_auZJeHAQ Ystävänpäivän jälkeen saman kurssin saa nauhoitettuna 30 eurolla.

Tilauskakut Kotka

Kotka - onko kakkuleipuri tarpeen? Teen tilauskakkuja Karhulassa  hinnasto ja tilausohje täällä . Yrittäjänä toiminimellä Päivileipoo olen toiminut vuodesta 2018 ja sitä ennen, koko työikäni, olen opettanut leivontaa niin aikuisille kuin nuorille.  Leivonnaisistani on kuvia  instagramissa  ja Päivi leipoo Facebooksivun albumeissa.  Järjestän leivontakursseja kotona ja verkossa. Voin myös pitää livekoulutuksen verkossa yhdelle henkilölle tai pienryhmälle (korkeintaan 4 henkilöä). Leivontakurssejani tai tilaustyötä voit lahjoittaa lahjakortilla toiselle henkilölle. Leivontakursseista saat   infoa täältä   ja  Päivi leipoo facebook -sivulta - liity seuraajaksi. Facebooksivullani on myös maksuttomia video koulutuksia.  Minulla on oikeus järjestää hygieniapassitestejä.  Kysymyksiä ja toiveitasi voit esittää sähköpostilla  päivileipoo@gmail.com

Punajuurigalette

Galette tarkoittaa p ellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö röpelöinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta. Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja.   Munamaitoa ei yleensä käytetä täytteessä, vaan vähän kosteutta piiraaseen voi lisätä esim. juustoilla tai tuorejuustolla.  Pohjataikina kaulitaan leivinpaperin päälle - silikonialusta alla estä liukumista kaulitsemisen aikana. P ohjataikinan pyöreän muodon voi varmistaa esim suuren lautasen avulla, tähän ohjeeseen kaulitsin noin 30 cm halkaisijaltaan olevan pohjan.  Päälle levitetään ehkä tuorejuu...

Voitaikinat

VOITAIKINAT  – piiraspohjiin, pasteijoihin, joulutorttuihin Käytä voitaikinaan joko voita tai margariinia. Voi antaa taikinaan hyvän maun, mutta leivontamargariini on helpompaa käsitellä. Molemmat käyvät.  Sekoita taikinaa vain sen verran että neste ja rasva sitoutuvat jauhoihin.  Älä vaivaa turhaan, jottei sitkoa muodostuisi liikaa. Anna taikinan levähtää viileässä ennen leivontaa.  SEKOITETTU VOITAIKINA • 250 g leivontamargariinia tai voita  • 4 dl vehnäjauhoja  • n. 1 1/2 dl vettä tai perunasosetta tai kermaviiliä tai  rahkaa tai kermaa Mittaa jauhot ja margariini kulhoon. Sekoita murumaiseksi. (monitoimikone ja leikkuuterä)  Kaada muruseokseen kylmä vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi  ja nosta kylmään kovettumaan. TAI mittaa jauhot ja margariini kulhoon ja nypi sormin murumaiseksi.  Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja nosta taikina kylmään kovettumaan hetkeksi. Leivo haluttuun muotoon.  Voitele leivonnaiset munalla ja pa...

Leipuri Pariisissa

 K uva: Pierre Herme macaronit myynnissä Galeries Lafayette tavaratalon valtavassa herkku myymälässä, Galeries Lafayette de Gourmet osoitteessa 35 Bulevard Haussmann Syyskuussa 2023 pääsin lopulta Pariisiin! Moni teistä on käynyt varmasti useamminkin ja monelle ranskalaiset leivonnaiset ovat tutumpia, kommentoikaa ihmeessä jutun loppuun!  Ranskan ruokakulttuurista Ranskan ruokakulttuuri on vaikuttanut kaikkiin eurooppalaisiin ja venäläisiin ruokakulttuureihin. Kuninkaiden palatseista ja kuninkaiden leipureilta taidot kulkeutuivat vuosisatojen kuluessa ammattiopintoihin  ja kotileipureiden tietoon.   Ranskalaiset klassikkoruoat ja leivonnaiset ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Ruokakulttuurin arvo tuli entistä näkyvämmäksi vuonna 2010, kun  ranskalainen keittiö pääsi Unescon "aineettoman kulttuuriperinnön" luetteloon.    Pariisista löytyy sata vuotta vanhoja kahviloita, joissa tunnetut henkilöt mm. Salvador Dali, Hemingway Ja Oscar Wilde...