Siirry pääsisältöön

Punajuuri-vuohenjuustopiiras


Punajuuri on suurta herkkuani paitsi pitkin syksyä, niin erityisesti jouluruokana mitä erilaisemmin tavoin laitettuna. Itsenäisyyspäivänä tein punajuuri-vuohenjuustopiirasta Arlan ohjeella hieman muunnellen. Tarkoitukseni oli ensin tehdä tästä pikkupiiraita tarteletti- tai muffinivuoissa, mutta aika ajoi ohi ja tyydyin isoon piirasvuokaan. Kovasti herkullista oli!


Punajuuri-vuohenjuustopiiras

150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoa 
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä

Täyte
1 sipuli tai punasipuli
400 g keitettyjä punajuuria
1 tl suolaa
1 ripaus mustapippuria
1 tl rosmariinia
75 g vuohenjuustoa tai fetakuutioita
3 kananmunaa
2 dl kevyt ranskankermaa tai ruokakermaa tai kermaviiliä
1 tl hunajaa
½ dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä


Keitä punajuuret kuorineen suht' kypsiksi. Jäähdytä ja kuori, viipaloi. Nypi yhteen rasva ja jauhot sekä leivinjauhe - helpoin tehdä monitoimikoneen terällä. Lisää vesi ja työstä seos taikinaksi - sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm. Anna seistä jääkaapissa sen aikaa, kun teet täytteen.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli, kuullota öljyssä, niin että sipulit pehmenevät.  Muussaa vuohenjuusto haarukalla tai veitsellä ja sekoita joukkoon kananmunat, creme fraiche, hunaja ja mausteet. Voit esipaistaa piirakkapohjaa 10 minuuttia, mutta se ei ole tarpeen - esipaiston aikana piiraan reunat pitäisi  tukea foliolla tai paiston jälkeen nostella reunoja ylös haarukalla - minä harvoin käytän pohjan esipaistamista - kyllä se kypsyy täytteen kerakin. 

Lado punajuuriviipaleetj asipulit kerroksittain pohjataikinan päälle, väliin täytettä. Päällimmäiseksi punajuuriviipaleita ja siemeniä.  Ripottele siis kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä päälle ja paista uunin keskiosassa 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.


Sama piiras ilman siemeniä, pelkällä vehnäjauhoilla pohja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja