Punajuuri on suurta herkkuani paitsi pitkin syksyä, niin erityisesti jouluruokana mitä erilaisemmin tavoin laitettuna. Itsenäisyyspäivänä tein punajuuri-vuohenjuustopiirasta Arlan ohjeella hieman muunnellen. Tarkoitukseni oli ensin tehdä tästä pikkupiiraita tarteletti- tai muffinivuoissa, mutta aika ajoi ohi ja tyydyin isoon piirasvuokaan. Kovasti herkullista oli!
Punajuuri-vuohenjuustopiiras
150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
Täyte
1 sipuli tai punasipuli
400 g keitettyjä punajuuria
1 tl suolaa
1 ripaus mustapippuria
1 tl rosmariinia
75 g vuohenjuustoa tai fetakuutioita
3 kananmunaa
2 dl kevyt ranskankermaa tai ruokakermaa tai kermaviiliä
1 tl hunajaa
½ dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä
Keitä punajuuret kuorineen suht' kypsiksi. Jäähdytä ja kuori, viipaloi. Nypi yhteen rasva ja jauhot sekä leivinjauhe - helpoin tehdä monitoimikoneen terällä. Lisää vesi ja työstä seos taikinaksi - sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm. Anna seistä jääkaapissa sen aikaa, kun teet täytteen.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli, kuullota öljyssä, niin että sipulit pehmenevät. Muussaa vuohenjuusto haarukalla tai veitsellä ja sekoita joukkoon kananmunat, creme fraiche, hunaja ja mausteet. Voit esipaistaa piirakkapohjaa 10 minuuttia, mutta se ei ole tarpeen - esipaiston aikana piiraan reunat pitäisi tukea foliolla tai paiston jälkeen nostella reunoja ylös haarukalla - minä harvoin käytän pohjan esipaistamista - kyllä se kypsyy täytteen kerakin.
Lado punajuuriviipaleetj asipulit kerroksittain pohjataikinan päälle, väliin täytettä. Päällimmäiseksi punajuuriviipaleita ja siemeniä. Ripottele siis kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä päälle ja paista uunin keskiosassa 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.
Sama piiras ilman siemeniä, pelkällä vehnäjauhoilla pohja
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: