Sain maistaa ihanaa rosmariinin makuista grahamnäkkileipää ja sen ohje on nyt saatava tänne muidenkin iloksi, oli niin hyvää! Olen aiemmin tehnyt usein siemennäkkileipää ja tämäkin blogissani oleva ohje on huippuhyvä. Molemmat näkkärit on vaan muistettava paistaa sopivan kuiviksi ja rapeiksi - kun en vähään aikaan ollut tehnyt, unohdin tämän seikan, kunnes pieni lapsenlapseni maistoi ja sanoi, että nämä on ennen olleet rapeita, nyt en tykkää :) No ei kun saman tien uudelleen uuniin rapeutumaan! Saa siis tulla ruskeaa pintaa ja reunaa ja jäähtyessään näkkärin pitää olla rapeaa, ei nahkeaa.
En muista tuliko tästä annoksesta kaksi vai yksi pellillistä, mutta taikina kaulitaan aivan ohueksi, noin 2-3 mm paksuksi levyksi. Hiivalla kohotettu näkkäri oli minulle uusi tuttavuus, ohjeita minulla on ollut, mutta en ole tehnyt tällaista. Ohje on Kotitalouskirjasta Onni 7-9, vähän muuntelin. Hiivan voisi hyvin korvata parilla pienellä määrällä hapanjuurta.
Rosmariiniset grahamnäkkärit
2 dl vettä
1/4 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia tai tuoretta rosmariinia
1 rkl öljyä
3 dl grahamjauhoa
3-4 dl vehnäjauhoja
Koristeluun
Chian siemeniä
Rosmariinia - sitä voi lisätä vielä uunista tulon jälkeenkin näkkärin päälle
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää jauhot, öljy ja mausteet. Kohotan noin puoli tuntia, kunnes taikina on selvästi kohonnut.
Laita pöydälle silikoonialusta tai märkä paperi ja leivinpaperi. Kauli taikina pari milliä paksuksi ohueksi levyksi, käytä apuna jauhoja tai yritä kaulia kahden leivinpaperin välissä. Leikkaa paloiksi esim. taikinapyörällä, voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä, rosmariinia ja halutessasi suolaa. Paista noin 15 minuuttia uunissa, kunnes pinta on ruskea ja näkkärit rapeita. Jos leipien jäähdyttyä huomaat, että ne ovat nahkeita, laita hetkeksi vielä uuniin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: