Siirry pääsisältöön

Rosmariininäkkileipä hiivalla kohotettu



Sain maistaa ihanaa rosmariinin makuista grahamnäkkileipää ja sen ohje on nyt saatava tänne muidenkin iloksi, oli niin hyvää! Olen aiemmin tehnyt usein siemennäkkileipää ja tämäkin blogissani oleva ohje on huippuhyvä. Molemmat näkkärit on vaan muistettava paistaa  sopivan kuiviksi ja rapeiksi - kun en vähään aikaan ollut tehnyt, unohdin tämän seikan, kunnes pieni lapsenlapseni maistoi ja sanoi, että nämä on ennen olleet rapeita, nyt en tykkää :) No ei kun saman tien uudelleen uuniin rapeutumaan! Saa siis tulla ruskeaa pintaa ja reunaa ja jäähtyessään näkkärin pitää olla rapeaa, ei nahkeaa.

En muista tuliko tästä annoksesta kaksi vai yksi pellillistä, mutta taikina kaulitaan aivan ohueksi, noin 2-3 mm paksuksi levyksi. Hiivalla kohotettu näkkäri oli minulle uusi tuttavuus, ohjeita minulla on ollut, mutta en ole tehnyt tällaista. Ohje on Kotitalouskirjasta Onni 7-9, vähän muuntelin. Hiivan voisi hyvin korvata parilla pienellä määrällä hapanjuurta.

Rosmariiniset grahamnäkkärit


2 dl vettä
1/4 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia tai tuoretta rosmariinia
1 rkl öljyä
3 dl grahamjauhoa
3-4 dl vehnäjauhoja

Koristeluun

Chian siemeniä 
Rosmariinia - sitä voi lisätä vielä uunista tulon jälkeenkin näkkärin päälle

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää jauhot, öljy ja mausteet. Kohotan noin puoli tuntia, kunnes taikina on selvästi kohonnut. 

Laita pöydälle silikoonialusta tai märkä paperi ja leivinpaperi. Kauli taikina pari milliä paksuksi ohueksi levyksi, käytä apuna jauhoja tai yritä kaulia kahden leivinpaperin välissä. Leikkaa paloiksi esim. taikinapyörällä, voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä, rosmariinia ja halutessasi suolaa. Paista noin 15 minuuttia uunissa, kunnes pinta on ruskea ja näkkärit rapeita. Jos leipien jäähdyttyä huomaat, että ne ovat nahkeita, laita hetkeksi vielä uuniin.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...