Donitsien ohjeita on blogissani aiemminkin - tällä samalla ja muillakin ohjeilla. Tässä alla kuitenkin useimmin käyttämäni ohje. Ja täällä ihanien suolaisten donitsien ohje - sen kehitin hetken ideasta, ja hyvä tulikin, suosittelen kokeilemaan. Täältä löydät tosi hyvän makuisten banaanidonitsien ohjeen.
Donitsit
1/2 -1 dl sokeria tai ruokokidesokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl rypsiöljyä
2dl kermaviiliä tai jogurttia tai piimää tai kaurakermaa
1 kananmuna
1 kananmuna
Sekoita nesteiset aineet, lisää kuiva-aineet. Laita taikina pursotuspussiin. Jos taikinasta tulee kovan tuntuinen esim. kreikkalainen jogurtti on paksumpaa- niin lisää vähän nesteen määrää ennen pussittamista. Jos nesteenä on kaurakerma, sitä voi vähän vaahdottaa ensin, tai sitten on lisättävä jauhojen määrää. Sekoita mahdollisimman vähän! ettei pikataikina sitkisty. Valmis taikina on puuron puuron paksuista.
Voitele öljyllä tai sprayaa vuokaöljyllä donitsivuoka ja pursota 12-14 donitsia donitsivuoan aukot lähes täyteen. Jos donitsit paistuvat uunissa kohotessaan umpeen, saa reiän keskelle omenaporalla painaen, kun ne tulevat uunista. Paista 175-200 asteessa, kunnes donitsit ovat vaalean ruskeat. Älä paista liian kauan, ettei pinta kuivu ja tummu.
Paistamisen jälkeen donitsit voi kastaa tai sivellä voisulalla ja kieritellä sokerissa tai kuorruttaa tomusokeriseoksella, sulatetulla suklaalla tai tse tehdyllä kinuskikastikkeella, johon on lisätty 2 desilitraan kastiketta sulatettua valkosuklaata sopivan paksuuden aikaansaamiseksi.
Värillinen kuorrutus tomusokerilla:Jäähdytä hetki, kumoa vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Päällystä kastamalla donitsi kuorrutteeseen. Koristele ripottelemalla vielä kosteaan pintaan nonparelleja, laita leivonnaiset kylmään, jotta kuorrute jähmettyy.
Kuorrute
2dl tomusokerianoin 2rkl kaurakermaa tai kermaa
Tilkka vettä
Keltaista ja vaaleanpunaista elintarvikeväriä
Sekoita ainekset keskenään. Kokeile paksuus niin, että kastamalla donitsi kuorrutteeseen kuorrute jää peittäväksi, tasaiseksi pinnaksi. Koristele. Anna kuivua, kovettuu viimeistään jääkaapissa. Oli tosi herkkua!
Kinuskikuorrutus
Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Kun seos alkaa paksuuntua tai kun tippatesti (pudota pisara kinuskia kylmään veteen, jos se jähmettyy heti, on kinuski valmis) on tehty, lisää 2 riviä valkosuklaata, sekoita tasaiseksi. Salted kinuskin saat lisäämällä ripauksen suolaa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: