Siirry pääsisältöön

Donitsit



Donitsien ohjeita on blogissani aiemminkin  - tällä samalla ja muillakin ohjeilla. Tässä alla kuitenkin useimmin käyttämäni ohje. Ja täällä ihanien suolaisten donitsien ohje - sen kehitin hetken ideasta, ja hyvä tulikin, suosittelen kokeilemaan.   Täältä löydät tosi hyvän makuisten banaanidonitsien ohjeen.

Donitsit

1/2 -1 dl  sokeria tai ruokokidesokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl rypsiöljyä
2dl kermaviiliä tai jogurttia tai piimää tai kaurakermaa 
1 kananmuna


Sekoita nesteiset aineet, lisää kuiva-aineet. Laita taikina pursotuspussiin. Jos taikinasta tulee kovan tuntuinen esim. kreikkalainen jogurtti on paksumpaa- niin lisää vähän nesteen määrää ennen pussittamista. Jos nesteenä on kaurakerma, sitä voi vähän vaahdottaa ensin, tai sitten on lisättävä jauhojen määrää. Sekoita mahdollisimman vähän! ettei pikataikina sitkisty. Valmis taikina on puuron puuron paksuista.


  

Voitele öljyllä tai sprayaa vuokaöljyllä donitsivuoka ja pursota 12-14 donitsia donitsivuoan aukot lähes täyteen. Jos donitsit paistuvat uunissa kohotessaan umpeen, saa reiän keskelle omenaporalla painaen, kun ne tulevat uunista. Paista 175-200 asteessa, kunnes donitsit ovat vaalean ruskeat. Älä paista liian kauan, ettei pinta kuivu ja tummu.


Paistamisen jälkeen donitsit voi kastaa tai sivellä voisulalla ja kieritellä sokerissa tai kuorruttaa tomusokeriseoksella, sulatetulla suklaalla tai tse tehdyllä kinuskikastikkeella, johon on lisätty 2 desilitraan kastiketta sulatettua valkosuklaata sopivan paksuuden aikaansaamiseksi. 



Värillinen kuorrutus tomusokerilla:Jäähdytä hetki, kumoa vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Päällystä kastamalla donitsi kuorrutteeseen. Koristele ripottelemalla vielä kosteaan pintaan nonparelleja, laita leivonnaiset kylmään, jotta kuorrute jähmettyy. 






Kuorrute

2dl tomusokeria
noin 2rkl kaurakermaa tai kermaa
Tilkka vettä 
Keltaista ja vaaleanpunaista elintarvikeväriä

Sekoita ainekset keskenään. Kokeile paksuus niin, että kastamalla donitsi kuorrutteeseen kuorrute jää peittäväksi, tasaiseksi pinnaksi. Koristele. Anna kuivua, kovettuu viimeistään jääkaapissa. Oli tosi herkkua! 

Kinuskikuorrutus

Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia:
2 dl kuohukermaa
 2 dl fariinisokeria

Kun seos alkaa paksuuntua tai kun tippatesti (pudota pisara kinuskia kylmään veteen, jos se jähmettyy heti, on kinuski valmis) on tehty, lisää 2 riviä valkosuklaata, sekoita tasaiseksi. Salted kinuskin saat lisäämällä ripauksen suolaa. 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...