Siirry pääsisältöön

Punajuurigalette




Galette tarkoittaa pellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö röpelöinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta.

Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja. Munamaitoa ei yleensä käytetä täytteessä, vaan vähän kosteutta piiraaseen voi lisätä esim. juustoilla tai tuorejuustolla. 

Pohjataikina kaulitaan leivinpaperin päälle - silikonialusta alla estä liukumista kaulitsemisen aikana. Pohjataikinan pyöreän muodon voi varmistaa esim suuren lautasen avulla, tähän ohjeeseen kaulitsin noin 30 cm halkaisijaltaan olevan pohjan. Päälle levitetään ehkä tuorejuustoa tai paistonkestävää hilloa makeissa piiraissa ja sen päälle makuaineet esim. paahdettuja juureksia tai marjoja tai hedelmiä. lopuksi taitellaan galettepohjan reunat täytteen päälle, tämä käy hyvin leivinpaperin avulla reunoja nostelemalla.


Tämä galette on etenkin punajuuren ystäville ehdoton huippumakunautinto! 

Valmistele ensin kasvikset. Pese noin 1/2 kg punajuuria ja kääri ne kuorineen talouspaperiin ja laita mikroon noin 4 -5 minuutiksi - tämä nopeuttaa kypsymistä. Sen jälkeen laita punajuuret kiehuvaan veteen ja keitä ne kypsiksi, ei kuitenkaan liian pehmeiksi, anna jäähtyä ja kuori ja viipaloi. Voit kypsentää punajuuret myös uunissa, jolloin laita ne mikron jälkeen foliopaperiin tai uunivuokaan ja kypsennä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeillen "napsahtaen pehmeiltä", ei siis liian pehmeiksi. Uunissa valmistettujen punajuurten maku on vahvempi ja ne ovat vähän kuivempia kuin vedessä kypsennetyt.

Punasipulit. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita pannulle oliiviöljyä ja sipulit, kuumenna keskiteholla sipuleita käännellen, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää hunajaa esim. 1 tl ja ripaus suolaa ja mustapippuria, anna jäähtyä.


Punajuurigalette


Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä
(1/2 tl leivinjauhetta- se pehmentää pohjataikinaa)

Täyte 
4-6 (n. 500 g)  punajuuria  
2 punasipulia (hunajaa, suolaa, mustapippuria)
sinihomejuustoa maun mukainen määrä 
(voit käyttää myös Fetajuustoa 
tai vuohenjuustoa laittamalla niitä piiraan  päälle))
1 tlk kermaviiliä tai ranskankermaa
kananmunaa
1/2 dl mustaleimaista Emmentalia tmv. juustoraastetta
1 tl valkoviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa
1/2 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
ripaus suolaa

rucolan versoja
basilikaa tai rosmariinia tuoreena
auringonkukan siemeniä


Sekoita monitoimikoneessa jauhot ja kylmä rasva, lisää vettä sen verran, että taikina muotoutuu palloksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai pakastimeen noin 10 minuutiksi. Taputtele taikina jauhojen avulla leivinpaperin päälle palloksi, ja litistä palloa. Leivinpaperin alla on hyvä olla joko märkä talouspaperi tai silikonialusta liukuesteenä. Kauli 2 leivinpaperin välissä tai jauhojen avulla ilman päällipaperia taikina ohueksi ympyräksi.  

Käsittele kasvikset yllä olevan ohjeen mukaan, kuori kypsät punajuuret ja viipaloi ne.  Sekoita kermaviiliin kananmunat ja mausteet sekä juustoraaste, sekoita tasaiseksi. 

Levitä kermaviiliseos taikinapohjalle ja sen päälle punajuuret, sipulit ja makusi mukaan sinihomejuustoa nokareina. Käännä leivinpaperin avulla galetten reunat piiraan täytteen päälle parin sentin levyisenä - varo murtamasta taikinan reunaa, ettei nesteet valu uunipellille. 

Paista noin 200 asteisessa uunissa, kunnes galetten reunat saavat kauniin ruskean värin ja kermaviiliseos on hyytynyt ja juusto vähän sulanut. Vedä piiras leivinpaperin avulla tarjoilualustalle ja ripottele päälle rucolan versoja ja basilikaa tai rosmariinia ja halutessasi esim. auringonkukan siemeniä - siemenet voi toki laittaa paistamisen loppuvaiheessakin, jolloin ne paahtuvat ja pehmenevät uunissa. Aivan huippu makunautinto tämä galette!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi