Siirry pääsisältöön

Kirsikka-suklaa juustokakku





Tein juustokakun 18 sentin vuokaan. Kakun korkeus on 5 cm ilman koristeita. Jos tahdot leipoa juustokakun 20 cm halk, vuokaan saman korkuisena, kerro kaikki ainekset 1.23 X. Kun tahdot vielä suuremman kakun, katso blogistani ohje kakkuohjeen tai täytekerroksen suurentamiseen - valitse kertoja taulukosta kohdasta tapa 2 - helppoa. Tulosta taulukko keittiön kaapin sisäseinään, niin se on aina saatavilla. 

Jos tahdot tehdä 18 sentin vuokaan 7,5 cm korkean juustokakun, kerro täytteen ainekset 1,5:llä. Jos tahdot tehdä 22 senttiseen vuokaan 7.5 cm korkean kakun, laske ensin täyteainesten määrä 22 cm vuokaan ja kerro ne 1,5:llä.

Liivatteen määrän lasken 1 liivate (2 g) nestedesiä kohden - nestettä on vatkaamaton vispikerma, marjasoseet ja esim. makurahka on niin pehmeää, että lasken sille 2 desille yhden liivatteen. Kesäaikana on syytä vähän lisätä liivatteen määrää, koska lämpimässä kakku helposti menettää muotonsa. Pitäisin silti juustokakussa tavoitteena pehmeää rakennetta. 


Browniepohja 18 cm

80 g margariinia tai voita
50 g tummaa suklaata
0,6 dl sokeria
0,6 dl ruskeaa sokeria esim. ruokokidesokeri tai fariinisokeri
1 tl vanilliinisokeria
hipsu suolaa
0,8 dl erikoisvehnäjauhoa tai puolikarkeaa
1 rkl tummaa kaakaota
1,6 munaa L-kokoa = 90 g (yksi muna painaa noin 57 g)

Sulata rasva, palaoittele suklaa joukkoon, laita kansi päälle ja sekoita, kun suklaa on lähes sulanut. Laita suklaakattila kylmään veteen ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, ettei kananmunat paistu lisättäessä niitä.

Sekoita joukkoon sokerit ja kananmunat ja lopuksi muut aineet. Browniepohjassa ei käytetä leivinjauhetta, vaan se on suklaisen tiivis ja paistetaan hieman kosteaksi, ei liian kuivaksi, Jos tahdot, voit toki lisät 1/2 -1 teelusikallisen leivinjauhetta. 

Voitele kakkuvuoka suihkauttamalla vuokasprayta pohjaan ja reunoille tai suojaa vuoka leivinpaperilla. Jos käytät irtopohjavuokaa, aseta leivinpaperi, mahdollisesti folio sen päälle niin, ettei irtoreunasta pääse suklaakakku valumaan ulos. Voit kuumentaa vuoan, voidella sen suihkuttamalla vuokasprayta. Kaada sitten taikina vuokaan, tasoita pintaa. Paista 175 asteessa kiertoilmassa  14-18 minuuttia, tasalämpöuunissa voi lämpö olla vähän korkeampi tai aika pitempi. Alla kuvassa pohja on paistettu irtoreunassa. Jäähdytä pohja siinä.



Browniepohja on suklaisen tiivis, mutta pehmeä vielä vuorokauden jääkaapissakin oltuaan. Pehmeämmän pohjan saat suklaakakkuohjeellani tai mutakakkuohjeellani, tee puolikas annos 18 sentin vuokaan, ohjeet löydät täältä 

Kirsikkahyytelöraita 18 cm vuokaan

140 g kirsikkahilloa tai mehua
(tai keitä noin 100 g puhdistettuja kirsikoita ja 40 -50 g hillo-ja marmeladisokerian noin 5 -10 min sekoitellen koko ajan. Jäähdytä kylmävesihauteessa, jos tulee liian tiivistä, lisää tilkka vettä)
1 1/2 - 2 liivatetta
1 rkl kiehuvaa vettä

Kuumenna osa hillosta tai kaikki. Lisää kylmässä vedessä pehmitetty liivate ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä hyytelöä kattilassa kylmävesihauteessa. Voit kaataa kirsikkahyytelön leivinpaperin tai muovikelmun päälle esim kakkuvuokaan, joka on vähän pienempi kuin juustokakussa käyttämäsi. 

Hyydytä kirsikkahyytelö, tarkista, että se on pehmeä hyytelö. Voit myös pakastaa kirsikkahyytelökiekkoja kakkuihin etukäteen. Jos kiekko ei yhtään hyydy, voit kaataa sen kattilaan, kuumentaa ja lisätä pehmitettyä liivatetta ja sekoittaa sen kiehuvan kuumaan hilloon. 

(Seos jäähtyy nopeammin, jos kuumennat vai osan liian pehmeästä hillohyytelöstä, mutta kuuman ja kylmän sekoittaminen on silloin tehtävä huolella, ettei liivate hyydy epätasaisesti klönteiksi. Happamuus ja valmiin hillon pektiinipitoisuus ja nesteisyys vaikuttaa hyytymiseen, siksi tarkaa liivatteen määrää on vaikea antaa. Liian kova hyytelö pehmenee sekoittamalla joukkoon tilkka kiehuvaa vettä, sitten se on hyydytettävä uudelleen.)

Nosta kakkupohja pois vuoasta, alle saa jäädä leivinpaperi tai voit laittaa pohjan jo kakkualustalle. 

Kumoa hyytelö kakkupohjan päälle ylösalaisin ja vedä pois hyytelössä oleva muovikelmu tai leivinpaperi, siirrä tarvittaessa hyytelö kakkupohjan keskelle - kakkupohjan reunat saa jäädä noin sentin alueelta tyhjäksi. 

Laita pohja ja hyytelö hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin, jotta kirsikkaseos hyytyy pinnassa. Kakkuvuoan reunan voit sitten laittaa paikoilleen pohjan päälle, alla tarjoilulautanen tai kakkualusta. Kakkuvuoan reunoille, pohjan päälle, voit laittaa reunamuovin tai kestokäyttöisen leivinpaperin suikaleet, sprayaa ne vuokaspraylla. Voit myös sprayata suoraan kakkuvuokaan. Vuokapsray auttaa kakkumoussea irtoamaan hyytymisen jälkeen.




Kirsikkamousse

1,6 dl vispikermaa
120 g kotona tehtyä kirsikkahilloa
160 g Philadelphia tuorejuustoa ( tai 200 g)
1 dl sokeria tai maun mukaan, riippuu hillon makeudesta
160 g kirsikkarahkaa
3 1/2 liivatetta (á 2 g)
2 tl vanilliinisokeria


Vaahdota vispikerma pehmeäksi vaahdoksi, laita astia jääkaappiin. 

Sekoita sähkövatkaimella hillo, tuorejuusto ja kirsikkarahka sekä vanilliinisokeri ja osa sokerista - voit lisätä sitten valmiiseen mousseen maun mukaan. 

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä ja liuota puristetut liivatteet pariin  ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Kaada seos tuorejuuston joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella. Liivate vaahtoutuu hyytyessään, jos haluat kuplaisemman, ilmavamman rakenteen, vaahdota pitempään, mutta hyvä sekoitus vatkaamalla riittää. 

Lisää kermavaahto varovasti lastalla nostellen tai sekoita nopeasti sähkövatkaimella pienellä teholla. Tarkista maku.. .voit lisätä kirsikkasiirappia, sokeria, vanilliinisokeria tai aivan pieni hippu suolaa voi taittaa liikaa makeutta - laita todella varovasti, koska liika suola pilaa kyllä moussen maun. Tuorejuustossakin on suolaa.

Kaada seos kirsikkahyytelön päälle ja tasoita pinta ja reunat, ettei reunoille jää ilmakuplia. Mousse tasoittuu myös varovasti kopauttamalla vuokaa pöytään. Laita mousse kakkuvuokaan ja hyydytä yli yön jääkaapissa, vähintään 6 tuntia - pitämällä vuokaa osan ajastaa pakasteessa, hyytyminen nopeutuu. 

Voit myös pakastaa hyytyneen kakun - laita esim. vuoka, jonka reunat on suojattu reunamuovilla ja pohja leivinpaperilla pakastimeen, irroita jäätynyt kakku ja pakasta muovipussiin. 


Suklaareuna

100 g tummaa suklaata (määrä riippuu siitä, mitä pursotat)

Mittaa kakun korkeus ja laita työpöydälle muovikalvoa tai leivinpaperi suikaleena, jonka pituus on pari senttiä enemmän kuin kakun ympärys ja jonka korkeus on saman kuin kakun korkeus tai vähän alle tai vähän yli - miten haluat suklaareunan nousevan reunassa. Teippaa paperi parista kulmasta pöytään.

Sulata suklaa koko ajan sekoittaen kuumavesihauteessa - vesi ei saa koskettaa päällä olevaa suklaa-astiaa. Voit myös sulattaa matalalla teholla mikroaaltouunissa 20 sek kerrallaan muovikulhossa - sekoita ja jatka samoin.

TAI temperoi suklaa, jolloin siihen ei kylmässäkään nouse pintaan harmaata rasvaa, vaan suklaa pysyy kiiltävänä, ruskeana ja on rapsakkaa. Temperointiohjeet täältä K- Ruoka sivulta. Tumman suklaan lämpötilat ovat 48-50, jäähdytys nopeasti kivellä tai kylmävesihauteessa koko ajan sekoittaen 27 asteeseen ja uudelleen kuumennus työlämpötilaan 32 astetta. 

Kaada sula suklaa pursotinpussiin ja pursota äsken pöydälle teipatun muovin tai paperin päälle esim. ristikkoa tai kaaria, jotka liitä pystyviivoilla toisiinsa. Anna jäähtyä niin, ettei suklaa enää valu, mutta se ei saa jähmettyäkään - ja nosta suklaapaperinauha kakun reunalle. Laita kakku jääkaappiin. 

Kun suklaa on jähmettynyt, vedä koristereunan paperi tai muovi varovasti pois. 

Koristele kakku kermapursotuksin, syötävillä kukilla tai kirsikoilla ja vihreillä lehdillä - mustikan tai mustaherukan lehdetkin sopivat. 

Kermapursotus

(50 g Philadelhia tuorejuustoa)
1 dl vispikermaa
1 rkl sokeria, maun mukaan vanilliinisokeria esim. 1 tl

2 tl vaniljakreemijauhetta tai perunajauhoa

Kuumalla helleilmalla käytä hyvin kylmennettyä kermaa ja ehkä pakasteessa ollutta vatkauskulhoa. Voit varmistaa kerman vaahtoutumista lisäämällä tuorejuustoa, vaniljakreemijauhetta tai vähän perunajauhoa kerman joukkoon vatkauksen aikana. Vaahdota, kunnes vatkaimen koukerot näkyvät selkeästi kerman pinnassa. Älä tee rakeista kermasta, silloin se on ylivatkattua - asian voit korjata sekoittamalla tai vatkaamalla vähän lisää vispikermaa seoksen joukkoon.

Pursota koristeita esim. Wiltonin 1 M tyllalla kakun päälle. 















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi