Siirry pääsisältöön

Kakkupohjan tai täytekerroksen OHJEEN SUURENTAMINEN TAI PIENENTÄMINEN



Kakkupohjan tai täytekerroksen OHJEEN SUURENTAMINEN TAI PIENENTÄMINEN


Pienennät ohjetta jakamalla kaikki ainesmäärät jollain luvulla X  ja suurennat ohjetta kertomalla kaikki täyteainekset samalla luvulla X.

Ohjeita voit aina suurentaa vertaamalla tilavuuksia - kakkupohjan tai täytekerroksen korkeuden tilavuutta. Siis kuinka paljon kakkupohjan ainesmääriä pitää suurentaa ( millä kertoa) isompaan vuokaan tai pienentää ( millä jakaa) pienempään vuokaan. Kertoimen saat vertaamalla tilavuuksia. 

1. Tapa tilavuuden suhdelukua käyttäen.
Halkaisijaltaan tietyn kokoisen kakun tai tietyn korkuisen täytteen tilavuuden saat laskettua netissä olevalla laskimella, johon kirjoitat vain vuoan halkaisijan ja kakun korkeuden.  


Esim. 12 cm :n vuoassa 6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 678.6 kuutiosenttimetriä  eli 6,7 desiä  (1000 kuutiosenttimetriä on litra)
20 cm:n vuoassa  6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 1885 kuutiosenttimetriä 

Montako kertaa pitää suurentaa 12 cm :n kakkuohjetta?  vastaus löytyy kun lasketaan montako kertaa 678,6 menee 1885:een. 1885:678,6  = 2,7 kertaa. 
Jos haluat pienemmästä ohjeesta suuremman kerrot suhdeluvulla esim. 2,7 ja jos haluat isomman ohjeen pienemmäksi jaat samalla suhdeluvulla esim. 2.7  

Toki voit arvioidakin silmämääräisesti tai kokeillen ohjeen määrää isommassa/pienemmässä vuoassa, mutta tarkempaan tulokseen pääset ja aineshukkaa vältät laskemalla.


  1. 2. Tapa Käytä alla olevaa taulukkoa, joka on laskettu kakkupohjien eli lieriön tilavuuksien suhteella. Jos teet suuremmasta ohjeesta pienemmän, jaa suhdeluvulla, joka taulukossa on isomman ja pienemmän vuoan risteyskohdassa – jaa kaikki ohjeen ainekset samalla suhdeluvulla. Jos teet pienemmästä ohjeesta suuremman, kerro suhdeluvulla kaikki ohjeen ainekset. Suhdeluvun laskenta on tehty näin- linkki blogiini. 

 

Alkuperäinen koko päällä, se mihin muutetaan vasemmalla 

 

16 

18 

20 

22 

24 

26 

28 

30 

16 

1 

0.79 

0,64 

0,53 

044 

0,38 

0,33 

0,28 

18 

1,27 

1 

0,81 

0.67 

0.56 

0,48 

0.41 

0,36 

20 

1,56 

1,23 

1 

0,83 

0.69 

0.59 

0,51 

0,44 

22 

1,89 

1,49 

1,21 

1 

0,84 

0,72 

0,62 

0,54 

24 

2,25 

1,78 

1,44 

1,19 

1 

0,85 

0.73 

0,64 

26 

2,64 

2,09 

1,69 

1,40 

1,17 

1 

0,86 

0.75 

28 

3,06 

2,42 

1,96 

1,62 

1,36 

1,16 

1 

0,87 

30 

3,52 

2,78 

2,25 

1,9 

1,55 

1,35 

1,15 

1 



Kakkuleipurikurssi









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...