Siirry pääsisältöön

Tekstit

Suolaiset leivokset - katkaraputsatsiki ja kinkkutsatsiki

Suolaiset leivokset ovat kuin kerrosleipiä, jotka on koristeltu. Näitä on nopeampi ja helpompi tehdä kuin voileipäkakkuja ja makuja on helpompi valita ja maistella kuin kakussa, jossa usein on useampi maku samassa kokonaisuudessa. Leivokset ovat kauniita kahvipöydässä ja vaivattomia valmistaa pienellekin määrälle vieraita. Aloita työ leikkaamalla paahtoleivistä (esim. Taikaruis ja kaurapaahtoleipä) kuoret pois. Leikkaa leivät neliöiksi. Lado neliöt suorakaiteen muotoiseen pitkään vuokaan muovikelmun päälle tai laita iso pala muovikelmua vaikka leikkuulaudan päälle. Levitä leivät peräkkäin muovikelmun päälle ja kostuta ne sitruunavedellä tai maidolla tai jäähdytetyllä kasvis- tai kala- tai lihaliemellä. Levitä kostutusvettä vain vähän pullasudilla leipien pintaan.  Kääri muovikelmuun ja anna makujen tasaantua yön ajan. Kevyt paino leivän päällä esim. leikkuulauta tasoittaa pinnan. Alla olevat täytteet riittivät 8 pienen leipäpalan päälle - leikkasin levyn sitten 4 le...

Raparperikakku, raparperi minikuppikakut

Raparperit ovat nyt aivan ihania, kevään ensimmäinen sato on mehukkainta! Niistä on päästävä leipomaan! Tässä kakku, jossa on oikein mehevä pohja, se sisältää pieniä raparperin paloja. Samasta taikinasta voi tehdä minikuppikakkuja tai muffineita. Ohje syntyi, kun päätin kokeilla uuden kakkupohjani muuntamista. Jos tahdot tehdä kakkupohjan ilman raparperia, sekin käy, käytä silloin ohjeessa olevaa pienempää jauhomäärää. Valkosuklaa sopii erittäin hyvin raparperin pariksi maultaan, joten siitäpä täyte! Maidottomasta Sure Whip - rasvaseoksesta tehtynä kreemistä tulee yhdessä tuorejuuston kanssa taivaallisen makuinen ja aivan puhtaan valkoinen. Tätä kermaa vastaavaa maidotonta tuotetta on myyty ainakin Citymarketeissa ja jos ei ole, niin tilaamalla voi saada. Tuote on litran purkissa. oOhjeessa voi hyvin käyttää tavallista kermaakin tai Flora vispiä. Päällinen on pikaisesti valmistuva tuorejuustokreemi. Minähän lisään tuorejuustoa maun vuoksi lähes jokaiseen kakun...

Mansikkamoussekakku suklaapohjalla 25-30 hengelle

Tässäpä hyvä ohje kerroskakun pohjaksi tai kesäjuhlan kahvipöydän keskipisteeksi. Ohje on tarkoitettu 30 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja kakusta tulee noin 8 cm korkea ilman koristeita. Kakusta riittää syötävää 25-30 henkilölle. Ja tätä kakkupohjaa ja mansikkamoussea voin todella  kehua maultaan.  Samalla mousseohjeella teen mansikkajuustokakun - sittä tulee melko pehmeä, mutta pysyy koossa. Juustokakun voi päällystää mirror glazella tai suklaaspraylla ja sen voi hyydyttää myös puolipyöreissä leivosvuoissa - näin teinkin nyt osalle moussea.  Suklaakakkupohja **30 cm:n vuokaan 5 cm korkea pohja tulee tällä ohjeella 150 g margariinia sulatettuna 150 g tummaa suklaata sulatettuna 7 1/2  munaa  2 1/2 dl sokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 1/4 dl perunajauhoa 2 1/2 tl leivinjauhetta _______________________________________________ Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka - itse sprayasin sen ainoastaan vuokaspraylla ja ...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...

Ravintolapäivä 2018

Pidimme ystäväni Mervin kanssa ravintolapäivän tänä vuonna viikkoa ennen oikeaa päivämäärää. Valmistimme ravintolapäivän kahvioon juustokakkuja ja kahdenlaista suolaista piirakkaa, Mervi teki ihania tikkareita ja puoliympyräisiä leivoksia, jotka tekivätkin heti kauppansa. Myös leipomani macaroonit loppuivat pikaisesti.  Järjestimme totuttuun tapaan kahvion myyntikatoksen asuntoauton aurinkokatoksen alle, jolloin käsillä oli myös vesipiste ja jääkaappi. Yksi henkilö rahasti, me leipurit tarjoilmme kakkuja ja molempien miehet huolehtivat pöytien järjestämisestä, kahvin keitosta ja tarjoilusta sekä myivät pieniä äitienpäiväkakkuja keittiön jääkaapista.  Tämä yhteistyö sujui jo totuttuun tapaan oikein hienosti. Nurmikolle  oli nosteltu pöytäryhmiä kahvila-asiakkaita varten - käytössä oli sekä omat että lainapöydät ja tuolit. Kakut nostettiin kertakäyttölautasille ja asiakkaat ottivat itse kahvia suuresta termossäiliöstä. Yllä kuvassa Mervin tekemiä kauniita karkkiti...