Siirry pääsisältöön

Ravintolapäivä 2018

Pidimme ystäväni Mervin kanssa ravintolapäivän tänä vuonna viikkoa ennen oikeaa päivämäärää. Valmistimme ravintolapäivän kahvioon juustokakkuja ja kahdenlaista suolaista piirakkaa, Mervi teki ihania tikkareita ja puoliympyräisiä leivoksia, jotka tekivätkin heti kauppansa. Myös leipomani macaroonit loppuivat pikaisesti. 

Järjestimme totuttuun tapaan kahvion myyntikatoksen asuntoauton aurinkokatoksen alle, jolloin käsillä oli myös vesipiste ja jääkaappi. Yksi henkilö rahasti, me leipurit tarjoilmme kakkuja ja molempien miehet huolehtivat pöytien järjestämisestä, kahvin keitosta ja tarjoilusta sekä myivät pieniä äitienpäiväkakkuja keittiön jääkaapista. Tämä yhteistyö sujui jo totuttuun tapaan oikein hienosti. Nurmikolle oli nosteltu pöytäryhmiä kahvila-asiakkaita varten - käytössä oli sekä omat että lainapöydät ja tuolit. Kakut nostettiin kertakäyttölautasille ja asiakkaat ottivat itse kahvia suuresta termossäiliöstä.





Yllä kuvassa Mervin tekemiä kauniita karkkitikkareita. Leivoimme myytävät ja kahvilan juustokakut pakastimeen etukäteen. Kahvilan myytävän kakut olivat  vähintään 24 cm halkaisijaltaan ja ne leikattiin etukäteen pieniin paloihin - kakkupala maksoi kahviossa 2 €, juomat euron ja sillä rahalla sai santsata esim. kahvia. Myytävät kakut olivat pieniä, halkaisijaltaan 18 sentin juustokakkuja, osa gluteenittomia. Myynnissä oli myös marenkikreemillä kuorrutettuja täytekakkuja. Jääkaappi olikin melko täysi edellisenä iltana! Juustokakut maksoivat 25 € ja täytekakut olivat kalliimpia. Äitienpäivää ennen kakkuja ostettiin paljon kotiin, moni osti kahviostakin kakkupaloja kotiin vietäväksi. Myytävät kakut olivat valmiiksi pakattuja.



Aamulla Mervi toi lisää kakkuja keittiön jääkaappiin ja leivontavarastoni jääkaappi täytettiin myös kakuilla. Kuvissani on nyt vain itse leipomiani kakkuja, mutta Mervin ihania kakkuja pääset näkemään täällä yhteisellä instagramsivullamme. 

Instagramsivumme:

Mervi https://www.instagram.com/pitsisukka.ms/
Päivi https://www.instagram.com/paivileipoo/






Kävi tietysti niin, että työpäivän jälkeen perjantaina leipurille tuli yövuorotöitä, kun sitä ajattelee ehtivänsä enemmänkin :) Niinpä nämä alla kuvassa näkyvät  minttusuklaakakut jäivät ilman suklaakiillettä ja pursotuskaan ei yöllä tehtynä ole niin kaunis kun sen pitäisi olla. :)


Minun leipomissani täytekakuissa maistui  täytemousseissa mustikkacurd, vadelma ja shampanja. Juustokakkujen makuina oli mango-passion ja vanilja, mansikka, valkosuklaa -lime ja tuo minttusuklaa. Osa kakuista oli gluteenittomia. 




Ruusuja ja gerberoita kakkukoristeeksi askartelimme etukäteen.






Tasoittain nousevassa ständissä oli Mervin leipomia minttusuklaaleivoksia, niitä oli myös vaderman makuisena - ne kyllä viehättivät asiakkaitamme!






Mansikkakakut saivat mirror glaze päällisen.






Työmäärä ravintolapäivän järjestämisessä on kova, mutta ihanien ihmisten tapaaminen ja kakuista saatu palaute kyllä tuo niin paljon hyvää mieltä, että vaikak urakkaleivonnan keskellä nousee ajatus "en leivo enää ikinä" - niin jo ravintolapäivän lopulla aloimme suunnitella seuraavan kerran sävyteemaa.:) Yhteistyön tekeminen toisen leipurin ja meitä kannustavien miesten kanssa on myös hieno kokemus. 

Tällä kertaa mainostimme vain facebookin kautta ja tapahtumasivulla netissä. Aiemmin olen jakanut perhjeen kera viitisensataa monistettakin - nyt siitä luovuttiin. Paikallislehtemme eivät tapahtumasivullaan julkaise, mutta netin jakeluverkostoja käytimme avuksi. Kahviossa kävi ehkä arviolta 60-70 asiakasta, kakkuja osti noin 30 asiakasta. Moni kertoi, että oli mukavaa maistella toisen tekemiä kakkuja ja siitä sai ideoita omaankin leivontaan. Toisaalta tällainen maistelupöytä tuo myös tilaavia asiakkaita mukanaan - asiakkaat näkevät laadun ja pääsevät maistelemaan maun, ne kun on ovat  yksilöllisiä kokemuksia.

Ja tuhannesti kiitoksia kaikille teille, jotka lämpimänä aurinkoisena kevätpäivänä päätitte lähteä vierailemaan kahviossamme! Teitte päivästämme hienon!

Kahvila oli avoinna 3 tuntia. 2 tuntia ennen aukaisuaikaa aloitimme kaikki 5 työt ja siivoustyöt kahvion jälkeen kestivät alle 2 tuntia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...