Syksyn aika on upeaa väriloiston ja sadonkorjuun juhlaa - myös leivonnassa. Kävin poimimassa omenoita tyttären puutarhasta ja tein omenapiirakan jääkaapissa odottaneesta turkkilaisesta jogurtista. Oikeastaan laitoin osan sitä ja osan maustamatonta jogurttia litran purkista, koska turkkilaisessa jogurtissa on noin 10 grammaa rasvaa desissä - tulisi vähän turhan tuhti pohja piiraaseen.
Turkkilainen jogurtti on koostumukseltaan kermainen, kreikkalainen taas happamempi ja kiinteämpi - sitä käytän kakun täytemousseihin. Rasvaa on molemmissa tuo 10 g desissä. Päivän suositeltu rasva-annos on naisilla 60 g ja miehillä 80 g ja senkin pitäisi olla mielellään kasvirasvaa, eikä verisuonia tukkivaa eläinrasvaa.
Aikomukseni oli ensin vaahdottaa vatkautuva vaniljakastike piiraan seuraksi, mutta innostuin tekemään sen päälle vielä kinuskimantelitoscan, jota käytän sekä omena- että raparperileivonnaisissa satunnaisesti. Ja tiedättehän mitä siitä syntyy - kinuskin ja omenan liitosta - vain hyvää sanottavaa :) :) Tein aluksi piiraan 60 sentin uunin uunipellille - pelti ei aivan täyttynyt, joten alla oleva ohje uunipellille kannattaa tehdä 1 1/2 kertaisena, kuten kuvassa on.
Omenapiirakka kinuskimantelitoscalla hunnutettuna
Pohja
2 dl vaaleita spelttijauhoja (Lidl) tai korvaa tämä vehnäjauhoilla
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
2 dl sokeria
4 dl maustamatonta jogurttia, piimää tai vanhaa kermaviiliä, kermaa, ranskankermaa
2 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
Päälle
omenaviipaleita
kinuskimantelitoscaa
Kinuskimantelitosca
1 dl kuohukermaa tai vispikermaa
1 dl fariinisokeria (tavallisesta sokerista tulee vaalea kinuski)
150-200 g mantelilastuja
1 tl vanilliinisokeria.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään - paitsi sokeri. Sekoita käsivispilällä vatkaten jogurtti, kananmunat ja sokeri. Lisää ne ja rypsiöljy kuivien ainesten joukkoon, sekoita lastalla mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaisesti.
Pese, kuori ja viipaloi omenat. Levitä omenat piiraan päälle ja laita piiras uuniin.
Voit kiehauttaa kinuskin ainekset keskenään ja kaataa seoksen omenoiden pinnalle ennen paistoksen uuniin laittoa - se on nopein tapa! Tai voit keittää kinuskin erikseen, ohje alla
KINUSKI. Keitä kinuskia varten kermaa ja fariinisokeria miedolla lämmöllä kattilassa niin, että se pulppuilee ja sekoitat koko ajan. Keitä kunnes kastike paksunee ja totea kastike valmiiksi tippatestillä (pudota pisara kylmään veteen - jos se jähmettyy heti, kinuski on valmis). Lisää mantelilastut ja vanilliinisokeri. Sekoita vielä kuumalla levyllä kastike tasaiseksi.
Kaada kastike piiraan pinnalle, kun piiras alkaa saamaan väriä ja pinta on hyytynyt. Laita piiras vielä uuniin ja nosta lämpötilaa 200 asteeseen. Paista, kunnes pinta onkauniin ruskea. Piiras on hyvää sellaisenaan, mutta melkoista herkkua jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: