Siirry pääsisältöön

Omenapiirakka kinuskimantelitoscalla hunnutettuna











Syksyn aika on upeaa väriloiston ja sadonkorjuun juhlaa - myös leivonnassa. Kävin poimimassa omenoita tyttären puutarhasta ja tein omenapiirakan jääkaapissa odottaneesta turkkilaisesta jogurtista. Oikeastaan laitoin osan sitä ja osan maustamatonta jogurttia litran purkista, koska turkkilaisessa jogurtissa on noin 10 grammaa rasvaa desissä - tulisi vähän turhan tuhti pohja piiraaseen. 

Turkkilainen jogurtti on koostumukseltaan kermainen, kreikkalainen taas happamempi ja kiinteämpi - sitä käytän kakun täytemousseihin. Rasvaa on molemmissa tuo 10 g desissä. Päivän suositeltu rasva-annos on naisilla 60 g ja miehillä 80 g ja senkin pitäisi olla mielellään kasvirasvaa, eikä verisuonia tukkivaa eläinrasvaa.  

Aikomukseni oli ensin vaahdottaa vatkautuva vaniljakastike piiraan seuraksi, mutta innostuin tekemään sen päälle vielä kinuskimantelitoscan, jota käytän sekä omena- että raparperileivonnaisissa satunnaisesti. Ja tiedättehän mitä siitä syntyy - kinuskin ja omenan liitosta - vain hyvää sanottavaa :) :) Tein aluksi piiraan 60 sentin uunin uunipellille - pelti ei aivan täyttynyt, joten alla oleva ohje uunipellille kannattaa tehdä 1 1/2 kertaisena, kuten kuvassa on. 





Omenapiirakka kinuskimantelitoscalla hunnutettuna

Pohja 


2 dl vaaleita spelttijauhoja (Lidl) tai korvaa tämä vehnäjauhoilla
3 dl vehnäjauhoja 
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
2 dl sokeria
4 dl maustamatonta jogurttia, piimää tai vanhaa kermaviiliä, kermaa, ranskankermaa
2 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa

Päälle 

omenaviipaleita
kinuskimantelitoscaa


Kinuskimantelitosca

1 dl kuohukermaa tai vispikermaa
1 dl fariinisokeria (tavallisesta sokerista tulee vaalea kinuski)
150-200 g mantelilastuja 
1 tl vanilliinisokeria.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään - paitsi sokeri. Sekoita käsivispilällä vatkaten jogurtti, kananmunat ja sokeri. Lisää ne ja rypsiöljy kuivien ainesten joukkoon, sekoita lastalla mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaisesti. 

Pese, kuori ja viipaloi omenat. Levitä omenat piiraan päälle ja laita piiras uuniin.


Voit kiehauttaa kinuskin ainekset keskenään ja kaataa seoksen omenoiden pinnalle ennen paistoksen uuniin laittoa - se on nopein tapa! Tai voit keittää kinuskin erikseen, ohje alla

KINUSKI.    Keitä kinuskia varten kermaa ja fariinisokeria miedolla lämmöllä kattilassa niin, että se pulppuilee ja sekoitat koko ajan. Keitä kunnes kastike paksunee ja totea kastike valmiiksi tippatestillä (pudota pisara kylmään veteen - jos  se jähmettyy heti, kinuski on valmis). Lisää mantelilastut ja vanilliinisokeri. Sekoita vielä kuumalla levyllä kastike tasaiseksi. 

Kaada kastike piiraan pinnalle, kun piiras alkaa saamaan väriä ja pinta on hyytynyt. Laita piiras vielä uuniin ja nosta lämpötilaa 200 asteeseen. Paista, kunnes pinta onkauniin ruskea. Piiras on hyvää sellaisenaan, mutta melkoista herkkua jäätelön tai vaniljakastikkeen kera. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja