Siirry pääsisältöön

Punajuuripitsa


Yön yli kohotettu pitsapohja on parasta! Täytteet voivat vaihdella, tässä täytteenä punajuurta, tämä oli hyvää, mutta suurin suosikkini on perunatäyte, jonka ohje löytyy täältä.

Punajuuren ystäville alla olevassa ohjeessa   punajuuripitsaa. Tavallisen, kylmässä yön yli kohotetun pitsapohjan päälle tehdään pesto, jossa ruukku basilikaa, desi rypsiöljyä ja desi suolapähkinöitä ja yksi valkosipulinkynsi. Sen päälle keitetyt, viipaloidut punajuuret ja mozzarellaa, karamellisoitua punasipulia, pikkutomaatteja ja oreganoa. Tämä oli herkullista! Ohje löytyy Kodin kuvalehdestä syyskuu 2018. Alla oma sovellukseni ohjeesta.


Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus. Ohjeesta tulee pellillinen tai 2 pikkupitsaa. Jos taikinaa jää yli, neuvoi ystäväni pakastamaan sen -sulatus jääkaapissa yön yli ja uutta pitsaa tekemään! Minä teen tavallisesti ylijäämätaikinasta sämpylöitä - nakkaan taikinakeot vain uunipellille kohoamaan. 

Punajuuri-mozzarellapitsa


Taikina

2 dl vettä
1/8  pala hiivaa
1/2 tl sokeria
1-2 rkl öljyä
1/4 tl suolaa
Noin 4 dl pitsajauhoja (esim. Myllyn paras)
-pitsajauhojen tilalle käy hiivaleipävehmäjaudot ja durumjauho tai puoliksi molempia
-jos on vaaleaa hapanjuurta, niin laita 1rkl jämäjuurta mukaan taikinaan

Täyte

4 punajuurta
1 dl suolapähkinäpestoa
2 (á 125/200 g) mozzarellaa
1 punasipuli
1 rs (200 g) kirsikkatomaatteja
1 tl kuivattua oreganoa
1tl basilikaa
ripaus mustapippuria

Suolapähkinäpesto

2 ruukkua basilikaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl suolapähkinöitä
1 1/2 dl rypsiöljyä
¼ tl mustapippuria

Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä. Seuraavana päivänä kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. 

Pesto: 
Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä monitoimikoneen sekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Käytä leikkuuterää. Hienonna ainekset ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Taikina:
Sekoita taikinan ainekset kädenlämpöiseen veteen, jauhoja ei tarvitse mitata, tee pehmeä taikina, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota 1/2 h- tunnin verran huoneen lämmössä, niin että kohoaminen hyvin alkaa ja siirrä taikina kelmulla tai pyyhkeellä peitettynä jääkaappiin yön ajaksi. Tarvittaessa kohota seuraavana päivänä lisää esim 30 min., kohotessa taikinan pitäisi kaksinkertaistua alkuperäiseen määrään nähden.

Laita pitsakivi kylmään uuniin. Kuumenna uunissa pitsakivi (tai uunipelti)  250 asteeseen, mielellään tunnin verran.  Kauli taikina melko ohueksi levyksi leivinpaperin päälle -silikoonialusta alla estää liukumista. 

Levitä pitsapohjan päälle pesto.  Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja-  voit toki lisätä juustoraastettakin, laitan usein juustosta osan täytteiden alle. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.

Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Vedä paistamisen aikana leivinpaperi pois pohjan alta. 

Ripottele valmiin pitsan päälle oreganoa, basilikaa ja tuoreita yrttejä tai pikkusalaatin lehtiä tai vuonankaalia. Tämän pitsan päälle lorautan ihan ohuena nauhana oliiviöljyä sen tullessa uunista - en halua turhaa rasvaa lisätä, mutta punajuuret vähän kuivuvat uunissa, ja pieni öljyn lisäys tuo niiden maun upeasti esiin. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...