Siirry pääsisältöön

Sitruuna-vadelmajuustokakku



Sitruuna ja vadelma olivatkin oikein hyvä yhdistelmä laktoosittomassa juustokakussa. Pursotuskerma päällä voisi olla banaanimakutomusokerilla maustettu, niin kakussa olisi banana split makuyhdistelmä - nyt en sitä laittanut, kun en tunne tilaajien makumieltymyksiä..kaikki eivät pidä banaanista. Huomioithan ohjeessa, että käytän 4 gramman isoja Meira liivatelehtiä, kaupan pienet lehdet ovat yleensä 2 gramman liivatteita. Minä korvaisin yhden ison lehden kokemukseni mukaan 1,4 pienellä.


Sitruuna-vadelmajuustokakku 22 sentin vuokaan

Pohja

150 g kaurakeksejä tai Tasangon vaaleita keksejä
50 g margariinia sulatettuna

Hienonna keksit monitoimikoneen leikkuuterällä ja lisää sulatettu margariini.
Suihkauta vuokasprayta irtopohjavuoan reunaan tai öljyä reuna sisäpuolelta kevyesti. Laita irtopohjavuoan reuna tarjoilualustalle ja Painele keksiseos sen pohjalle, Jos tahdot, ettei pohja näy valmiin kakun reunassa, vedä keksimuru noin sentin päähän vuoan reunasta.

Voitele toinen pienempi irtopohjavuoan reuna ja aseta se äskeisen sisäpuolelle, keskelle - tai voit hyydyttää myös sisäkakun erikseen ja nostaa sen hyytyneenä tähän keksipohjan päälle - näin onnistuisi esim. silikoonirengasvuoassa hyydyttäminen. Hyydytä vadelmajuustokakku pikaisesti pakasteessa tai jääkaapissa ja kun se on hyytynyt, kumoa kakku keksipohjan päälle. 

Kaada kakun päälle sitruunajuustokakkuseos, tasoita lusikalla, ettei reunoihin jää ilmakuplia. Päällikerroksen voit tasoittaa, jos kuumennat ihan hetken noin desin verran sitruunajuustokakkuseosta mikrossa ja levität nestemäisenä seoksen kakun pinnalle. Hyydytä kakkua yön yli kylmässä ja koristele.

Vadelmamoussejuustokakku sisäkakkuna 14 cm leveään vuokaan


1 dl kermaa
3 isoa Meiran liivatetta  (tai kaupan pieniä 4)
2 rkl vettä
1 dl kreikkalaista jogurttia
1,2 dl vadelmasosetta
100 g Rainbow vaniljatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
tippa vaniljapastaa
1/2 tl vadelmasiirappia

Sitruunajuustokakku päällikakkuna


2 valkuaista
1 dl kuumaa sokeria (kuumenna hetki uunissa 180 asteessa, niin, että lämpiää)
3 dl kermaa
150 g kreikkalaista sitruunajogurttia
175 g Philadelphia tuorejuustoa
 1 1/2 rl sitruunan mehua
4 isoa Meiran liivatetta (tai kaupan pieniä 6)
1 1/2 dl sokeria
2 -3 rkl lemoncurdia
1 1/2 rkl Dansukker vaniljasokeria
keltaista elintarvikeväriä pari tippaa

Moussetäytteiden valmistaminen:
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Sekoita kulhossa sähkövatkaimella tuorejuusto, jogurtti ja makuaineet. Kiehauta neste ja lisää pehmeä, vähän puristettu liivate ja luiuota se hyvin kiehuvaan nesteeseen. Lisää liivate tuorejuustoseokseen sähkövatkaimella vatkaten. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa vielä sähkövatkaimella, niin saat kuohkeamman täytteen - liivate kun vaahtoutuu jäähtyessään. Lisää kerma varovasti lastalla nostellen.  Sitruunamoussea tehdessäsi lisää viimeksi vaahdotettu valkuainen.

Valkuaisvaahto; Kuumenna sokeria leivinpaperin päällä uunissa 180 asteessa muutama minuutti, kunnes se tuntuu käteen lämpimältä. Aloita sokeria uuniin laittaessa valkuaisten vaahdottaminen mielellään puhtaassa teräskulhossa ensin hitaalla nopeudella  ja kun vaahdosta tulee kuplivaa, lisää nopeutta ja lopussa samalla vatkaten lisää sokeria vähän kerrallaan. Vaahdota kunnes marenki on kovaa vaahtoa. Jos se joutuu odottamaan, vaahdota uudelleen.

Päälle 

50 g tuorejuustoa
1 1/2 dl kermaa (vispi Knorr tai Flora kuohu)
1/2 rkl vaniljakreemijauhetta
1/2 dl sokeria, josta osa voi olla banaanimakusokeria tai mausta lemon curdilla tai vaniljasokerilla
elintarvikeväriä
Strösseleitä

Vaahdota ainekset keskenään, lisää makuaineet vasta lopuksi. Hyydytä kakkua yön yli kylmässä ja koristele.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja