Kuvan kattaus on tyttäreni Noora Lundströmin suunnittelema (NSdesign)
250 g margariinia
2 dl = 140 g sokeria
1 kananmuna =60 g
6 dl gluteenittomia jauihoja tai vehnäjauhoa - käytin karkeaa vehnäjauhoa 6dl = 300 g
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai pieni tippa makuesanssia tai esim. 1 tl caramelsiirappia
Vaahdota margariini,sokeri ja muna, lisää jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikinaan tule sitkoa. Lisää jauhojen kanssa yhtä aikaa makuaine.
Laita taikina yöksi jääkaappiin. Kauli siitä levy, ei liian ohut, noin 3-4 mm paksu. Voit paistaa yhden koekakun testataksesi, että taikina toimii hyvin uunissa - jos se leiväisi liikaa, pikkuleivät pitää paistaa kylminä tai taikinaan lisätä jauhoja - minulla paisto onnistui ihan tällä ohjeella.
Kauli taikina, ota muotilla pikkuleipiä, paista 180 asteessa noin 6.7 minuuttia - pikkuleipiin ei saa tulla väriä pintaan! - pohja saa kyllä ottaa väriä uunissa. Jäähdytä. Anna kuivua leivinpaperin alla huoneen lämmössä - pintakerros on parasta tehdä 1-2 vrk vanhoihin pikkuleipiin, jolloin rasva ei tunge läpi koristeisiin. Pikkuleivät säilyvät huoneen lä'mmössä rasiassa useita vuorokausia, mutta muruja ei pinnassa saa olla , kun niitä koristellaan - esim. jo pikkuleivät ovat säilytyksessä päällekkäin, tulee muruongelma - kannattaa laittaa leivinpaperia väliin.
Jalanjälkipikkuleivissä on pikeeripäällinen, nimikirjainpulloissa voikreemitäyte ja sokerimassapäällinen.
100 g voita tai margariiia
1 dl tomusokeria (voi olla myös makutomua, käytin salted caramel makutomua)
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 tl makusiirappia tai 1-2 rkl vahvaa kahvia tai mehua tai maitoa
(tähän voi lisätä 1/2 - 1 rkl kaakaota tai sulatettua, jäähdytettyä suklaata)
Vaahdota sokeria ja rasva. lisää makuaineet ja jatka vielä vaahdottamista. Säilytä kylmässä, pursota pikkuleiville sopivan lämpöisenä - helpompi pursottaa, kun kreemi on hetekn huoneen lämmössä ennen pursottamista. Kreemi liimaa siis kaksi pikkuleipää paistopinnoiltaan yhteen.
500 g tomusokeria
4 1/2 rlk sitruunanmehua
Vatkaa aineksia noin 5 minuuttia. Pikeeriä voi värjätä, lisätä makuaineita, säilyttää jääkaapissa kelmulla peitettynä muutaman vuorokauden. Pikeeriä voi ohentaa sitruunanmehulla, se kuivattaa nopeammin kuin pelkkä vesi. Pikeeriä voi paksuntaa lisäämällä tomusokeria tahnaan.
Pursota pikeeriä aivan ohuella tyllalla piparin reunoilla ja täytä vähän suuremmalla tyllalla pursottaen - tasoita hammastikulla tarvittaessa. Lisää vinkkejä pikeerikoristelusta löydät täältä. Pikeerikuorrutus kuivaatäysin kovaksi
Sokerimassakuorrutuksen voi tehdä noin 4 päivää ennen tarjoilua, paras tulos tulee vuorokauden enne tarjoilua. Pehmitä sokerimassa, kauli se silikoonialustan päällä ohueksi levyksi, ota muotilla kuvioita. Liimaa massakuvio piparin päälle elintarvikeliimalla, paina kuvio tai nimi pintaan. Koristelua voi jatkaa helmillä, väreillä jne. Elintarvikeliiman tilalle käy sokerimassan ja veden seostahna, ehkä pelkkä vesikin kiinnittää massan pipariin.
Jos täytät piparit, tee päälliosa valmiiksi, anna kuivua ja vasta sopivana ajankohtana lisää kreemiä alas tulevaan pipariin ja paina kuorrutettu pipari päälle. Täytettyjä pipareita säilyttäisin jääkaapissa, pikeerikoristellut säilyvät huoneen lämmössä. Älä anna säilytyksen aikana pikkuleipien koskettaa toisiaan, ettei murut sotke pintoja.
Fantasiapiparit
250 g margariinia
2 dl = 140 g sokeria
1 kananmuna =60 g
6 dl gluteenittomia jauihoja tai vehnäjauhoa - käytin karkeaa vehnäjauhoa 6dl = 300 g
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai pieni tippa makuesanssia tai esim. 1 tl caramelsiirappia
Vaahdota margariini,sokeri ja muna, lisää jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikinaan tule sitkoa. Lisää jauhojen kanssa yhtä aikaa makuaine.
Laita taikina yöksi jääkaappiin. Kauli siitä levy, ei liian ohut, noin 3-4 mm paksu. Voit paistaa yhden koekakun testataksesi, että taikina toimii hyvin uunissa - jos se leiväisi liikaa, pikkuleivät pitää paistaa kylminä tai taikinaan lisätä jauhoja - minulla paisto onnistui ihan tällä ohjeella.
Kauli taikina, ota muotilla pikkuleipiä, paista 180 asteessa noin 6.7 minuuttia - pikkuleipiin ei saa tulla väriä pintaan! - pohja saa kyllä ottaa väriä uunissa. Jäähdytä. Anna kuivua leivinpaperin alla huoneen lämmössä - pintakerros on parasta tehdä 1-2 vrk vanhoihin pikkuleipiin, jolloin rasva ei tunge läpi koristeisiin. Pikkuleivät säilyvät huoneen lä'mmössä rasiassa useita vuorokausia, mutta muruja ei pinnassa saa olla , kun niitä koristellaan - esim. jo pikkuleivät ovat säilytyksessä päällekkäin, tulee muruongelma - kannattaa laittaa leivinpaperia väliin.
Jalanjälkipikkuleivissä on pikeeripäällinen, nimikirjainpulloissa voikreemitäyte ja sokerimassapäällinen.
Voikreemitäyte
100 g voita tai margariiia
1 dl tomusokeria (voi olla myös makutomua, käytin salted caramel makutomua)
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 tl makusiirappia tai 1-2 rkl vahvaa kahvia tai mehua tai maitoa
(tähän voi lisätä 1/2 - 1 rkl kaakaota tai sulatettua, jäähdytettyä suklaata)
Vaahdota sokeria ja rasva. lisää makuaineet ja jatka vielä vaahdottamista. Säilytä kylmässä, pursota pikkuleiville sopivan lämpöisenä - helpompi pursottaa, kun kreemi on hetekn huoneen lämmössä ennen pursottamista. Kreemi liimaa siis kaksi pikkuleipää paistopinnoiltaan yhteen.
Päällipikeeri
2 valkuaista500 g tomusokeria
4 1/2 rlk sitruunanmehua
Vatkaa aineksia noin 5 minuuttia. Pikeeriä voi värjätä, lisätä makuaineita, säilyttää jääkaapissa kelmulla peitettynä muutaman vuorokauden. Pikeeriä voi ohentaa sitruunanmehulla, se kuivattaa nopeammin kuin pelkkä vesi. Pikeeriä voi paksuntaa lisäämällä tomusokeria tahnaan.
Pursota pikeeriä aivan ohuella tyllalla piparin reunoilla ja täytä vähän suuremmalla tyllalla pursottaen - tasoita hammastikulla tarvittaessa. Lisää vinkkejä pikeerikoristelusta löydät täältä. Pikeerikuorrutus kuivaatäysin kovaksi
Sokerimassakuorrutus
Sokerimassakuorrutuksen voi tehdä noin 4 päivää ennen tarjoilua, paras tulos tulee vuorokauden enne tarjoilua. Pehmitä sokerimassa, kauli se silikoonialustan päällä ohueksi levyksi, ota muotilla kuvioita. Liimaa massakuvio piparin päälle elintarvikeliimalla, paina kuvio tai nimi pintaan. Koristelua voi jatkaa helmillä, väreillä jne. Elintarvikeliiman tilalle käy sokerimassan ja veden seostahna, ehkä pelkkä vesikin kiinnittää massan pipariin.
Täytepiparit
Jos täytät piparit, tee päälliosa valmiiksi, anna kuivua ja vasta sopivana ajankohtana lisää kreemiä alas tulevaan pipariin ja paina kuorrutettu pipari päälle. Täytettyjä pipareita säilyttäisin jääkaapissa, pikeerikoristellut säilyvät huoneen lämmössä. Älä anna säilytyksen aikana pikkuleipien koskettaa toisiaan, ettei murut sotke pintoja.
Onpa ihania! En ole koskaan tehnyt tuollaisia kreemipikkuleipiä. Kuulostavat hyviltä.
VastaaPoistaEntisaikaan lapsena oli meillä jouluna pikkuleipiä joko hillo-tai kreemitäytteellä. Kiitos Tita!
Poista