Siirry pääsisältöön

Raparperipiiras, joka muuntuu moneksi


Pohjataikina:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita tai kauranleseitä
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl ruokaöljyä
1/2 dl appelsiini- tai omenatäysmehua tai maitoa tai soijamaitoa tai vanhaa kermaa tai maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä

Pinnalle: 
2 dl vaniljarahkaa tai valkosuklaalimerahkaa tai kermaviiliä tai vanhaa kermaa tai maustamatonta jogurttia 
1 muna
1 tl vehnäjauhoja
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan

2dl pestyä ja paloiteltua raparperia
1 - 2 rkl sokeria tai ruskeaa sokeria

Voitele ensin piirasvuoka ja jauhota se kaurahiutaleilla tai kauranleseillä. Sekoita munat ja sokeri - kuohkeamman tortun saat, jos vatkaat niitä hetken. Lisää nesteet vatkaten joukkoon ja sekoita sitten varovasti keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan. Jauhoja lisätessäsi sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikinan kuohkeus säilyy. Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 175 asteessa, kunnes taikinaan muodostuu vähän kuorta. Kaada nyt päälle ensin rahka-munaseos ja lisää sitten mikrossa hetken aikaa sokerin kanssa pehmitetyt raparperit - älä kaada sulatusmehua piiraaseen. Paista kypsäksi eli sen aikaa, että piiraan pinta hyytyy ja sen väri pysyy silti vaaleana. Koko piiras kypsyy noin 20-30 minuutissa.

LISÄÄ MUUTOKSIA:
- Voit myös jättää pois rahka- munaseoksen  ja kaataa raparperit suoraan taikinan päälle.
- Jos kaadat raparperit piirastaikinan päälle ennen uuniin laittamista, raparperit valuvat paistettaessa piiraan pohjalle. Jos annat piiraan pohjan paistua ensin hetken yksin ennen raparperien lisäämistä, pysyvät raparperit paremmin pinnalla. Toinen keino on tehdä taikinasta hieman paksumpaa lisäämällä siihen 1/2 -1 dl vehnäjauhoja.  Ilman rahkaseosta tehdyn piiraan voi tarjota vatkatun vaniljakastikkeen kera. 
-Raparperien tilalla voit käyttää mitä tahansa marjoja pisteittäin piiraan tai rahkaseoksen päälle pudoteltuna





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi