Siirry pääsisältöön

Raparperi- ja marjatorttu kiillepinnalla


Tämä piiras muistuttaa eestiläisiä ihania marjapiiraita. Kyselin tätä ohjetta ja sainkin erilaisia reseptejä, mutta en ehtinyt vielä kokeilemaan niitä, kun aloinkin jo innolla itse yhdistämään pohjia ja täytteitä. Piirasohje vaikuttaa monimutkaiselta, mutta se valmistui tosi sukkelaan.

Pohjataikina

125 g margariini
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää kananmuna vatkaten. Sekoita puulastalla joukkoon kuivat aineet. Voitele ja jauhota vuoka, levitä taikina vuokaan, ripottele päälle vehnäjauhoja ja painele pohja ja reunat. Tue reunat paistoa varten foliolla tai kuivatuilla herneillä. Paista pohja vaalean ruskeaksi 200 asteessa.
Laitoin osan taikinaa Kinuskikissan pitkän malliseen vuokaan ja kun taikinaa jäi, painelin loput pieneen uunivuokaan. Täytekin riitti reilusti kahteen pikkuvuokaan.

Täyte

3-4 liivatelehteä
3 munan keltuaista (valkuaiset voi pakastaa ja käyttää marenkiin
                                                                          tai keventää kermavaahtoa valkuaisvaahdolla)
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl margariinia
2 tl DanSukker vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl Flora vispiä tai vispikermaa

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen ja vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita teflonkattilassa munan keltuaiset, sokeri, maito ja  maissitärkkelys ja kuumenna koko ajan muovivispilällä sekoittaen. Anna kiehahtaa pari minuuttia ja kun kiisseli on paksuuntunut, lisää kiillon aikaan saamiseksi 2 rkl margariinia. Anna jäähtyä ja sekoittele välillä, ettei kiisseli kuorru.

Kuumenna pehmenneet liivatteet pienen pienessä vesitilkassa tai appelsiinimehussa ( 3 tl riittää). Jäähdytä hetki ja yhdistä ohuena nauhan kaataen liivate kiisseliin. Lisää jogurtti ja vaahdotettu kerma, maista maku. Kaada kiisseli kypsän, hetken aikaa jäähtyneen torttupohjan päälle. Lisää päälle vesitilkassa ja sokerissa pehmitetyt raparperit (älä käytä nestettä) tai pakastemarjat, joita voit ensin hetken sulattaa kohmeisiksi mikrossa. Päälle tulee kiille:

Päälle kiille

1 1/2 dl punaista mehua (itse keitin vettä ja punaherukoita ja siivilöin marjat pois)
1/2 dl hyytelösokeria
 Kiehauta mehu, lisää hyytelösokeri ja kiehauta, kunnes liemi kirkastuu. Anna hetken aikaa jäähtyä. Pakastekylmien marjojen päälle voit kaataa mehuliemen sellaisenaan, tuoreiden marjojen ja pehmeiden raparperien päälle se on helpointa levittää pullasudilla siinä vaiheessa, kun liemi on kananmunan valkuaisen paksuista. Mehuliemen saat nopeasti hyytymisen alkuun siirtämällä sen hetkeksi pakastimeen.

Piiraan voit pakastaakin, mutta meillä se katosi nopeasti pöydästä!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja