Siirry pääsisältöön

Raparperikääretorttu

Kun mies meni eilen kaupasta ostamaan kääretorttua, piti kiireesti tekaista maukkaampi versio kotona. Täytteenä on Britakakusta jäänyttä raparperimansikkahilloketta, mutta hyvin siihen sopisi esimerkiksi puolukkasose tai karviaishillo tai muu vähemmän makea.

Kääretorttu

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja lämmitä kananmunia esim. lämpimässä vedessä tai huoneen lämmössä ennen vatkaamista.Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdin läpi kaapimella sekoittaen munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Kumoa torttupohja leivinpaperille, jonka päälle olet ripotellut kauranleseitä tai korppujauhoja. Irrota leivinpaperi vetämällä - irrottamista helpottaa, jos kastelet leivinpaperin pintaa kylmään veteen kostutetulla talouspyyhkeellä. Anna levyn jäähtyä, sillä kääretorttu, jossa on perunajauhoja mukana rullautuu repeilemättä ja hyvin kylmänäkin.

Täytteeksi  hilloa ja 

1 dl Flora vispiä tai kermaa vaahdotettuna
2 rkl kondensoitua maitoa tai sokeria maun mukaan
2 dl vaniljarahkaa
1 tl DanSukker vaniljasokeria  (tässä on tosi hyvä vaniljan maku!)
2 liivatetta

Levitä hilloa jäähtyneelle kääretorttulevylle ohuesti. Pehmitä liivatteet liottamalla niitä kylmässä vedessä hetken. Pudota sitten liivatteet kattilaan niin, että liotusvettä tulee mukaan pari teelusikkaa. Kuumenna, kunnes liivatteet sulavat. Anna seoksen jäähtyä hetki, ettei lämpötilaero liivatteen ja kermaseoksen välillä ole liian suuri, jolloin liivatetta olisi vaikea saada tasaisesti seokseen. 
Sekoita täytteen aineet keskenään. maista maku ja lisää lopuksi liivate ohuena nauhana juoksuttaen seokseen, sekoita samalla hyvin. Anna täytteen jäähtyä hetki ja levitä se kääretorttulevylle. Rulla kääretorttu, käännä se leivinpapreiin ja laita jääkaappiintai pakastimeen hetkeksi jähmettymään.Tortun voi myös pakastaa.

Hyviä ohjeita kääretorttuun ja erilaisia täytteitä löytyy esimerkiksi Valiolta tai Kinuskikissalta 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...