Siirry pääsisältöön

Raparperikääretorttu

Kun mies meni eilen kaupasta ostamaan kääretorttua, piti kiireesti tekaista maukkaampi versio kotona. Täytteenä on Britakakusta jäänyttä raparperimansikkahilloketta, mutta hyvin siihen sopisi esimerkiksi puolukkasose tai karviaishillo tai muu vähemmän makea.

Kääretorttu

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja lämmitä kananmunia esim. lämpimässä vedessä tai huoneen lämmössä ennen vatkaamista.Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdin läpi kaapimella sekoittaen munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Kumoa torttupohja leivinpaperille, jonka päälle olet ripotellut kauranleseitä tai korppujauhoja. Irrota leivinpaperi vetämällä - irrottamista helpottaa, jos kastelet leivinpaperin pintaa kylmään veteen kostutetulla talouspyyhkeellä. Anna levyn jäähtyä, sillä kääretorttu, jossa on perunajauhoja mukana rullautuu repeilemättä ja hyvin kylmänäkin.

Täytteeksi  hilloa ja 

1 dl Flora vispiä tai kermaa vaahdotettuna
2 rkl kondensoitua maitoa tai sokeria maun mukaan
2 dl vaniljarahkaa
1 tl DanSukker vaniljasokeria  (tässä on tosi hyvä vaniljan maku!)
2 liivatetta

Levitä hilloa jäähtyneelle kääretorttulevylle ohuesti. Pehmitä liivatteet liottamalla niitä kylmässä vedessä hetken. Pudota sitten liivatteet kattilaan niin, että liotusvettä tulee mukaan pari teelusikkaa. Kuumenna, kunnes liivatteet sulavat. Anna seoksen jäähtyä hetki, ettei lämpötilaero liivatteen ja kermaseoksen välillä ole liian suuri, jolloin liivatetta olisi vaikea saada tasaisesti seokseen. 
Sekoita täytteen aineet keskenään. maista maku ja lisää lopuksi liivate ohuena nauhana juoksuttaen seokseen, sekoita samalla hyvin. Anna täytteen jäähtyä hetki ja levitä se kääretorttulevylle. Rulla kääretorttu, käännä se leivinpapreiin ja laita jääkaappiintai pakastimeen hetkeksi jähmettymään.Tortun voi myös pakastaa.

Hyviä ohjeita kääretorttuun ja erilaisia täytteitä löytyy esimerkiksi Valiolta tai Kinuskikissalta 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...