Siirry pääsisältöön

Fetapinaattipiiras


Fetapinaattipiirasta kehuttiin kovasti - se kuulemma maistuu innokkaimmallekin lihansyöjälle, vaikka kasvispiiras onkin.Olen itse tätä leiponut aiemminkin ja todennut, että fetapinaattipasteijat maistuvat minulle enemmän, mutta kyllä tämä piiras tuoreista pinaateista toteutettuna oli myös herkullinen. Lähes samaa täytettä voi käyttää pasteijoihin, neuvon sen ohjeen lopussa. Sain tyttäreltäni ison pussillisen tuoreita pinaatteja tätä piirasta varten - ehkäpä monella muullakin on pinaatit jo suurina kasvimaalla.

Fetapinaattipiiras - uunipellillinen

Pohjaan:

5 dl vehnäjauhoja
1 pss perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
200 g margariinia
2 dl vettä
(halutessasi voit lisätä taikinaan  1 -2 dl juustoraastetta ja silloin 1/2 dl vettä lisää)

Sekoita monitoimikoneessa kuivat aineet ja margariinia murumaiseksi seokseksi, lisää neste (ja juusto). levitä taikina voideltuun vuokaan tai leivinpaperin päälle, ripottele päälle jauhoja ja kauli tai taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos taikinaa jää, voit kaulia sen ja ottaa muotilla pintaan kuvioita.

Täytteeseen;

150 g Emmentaljuustoa
5 kananmunaa
4 dl kasvirasvaseosta tai ruokakermaa (osa voi olla maitoa)
ripaus muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria
250 g tuoretta pinaattia tai pakastepinaattia sulatettuna
4 uuden sadon sipulia varsineen
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
150 g fetajuustoa

Pese ensin pinaatit ja sipulit. Valuta pinaatit ja laita ne kiehuvaan veteen kattilaan. Vettä laitoin itse puolet pinaattien määrästä. Pinaatit  kannattaa ryöpätä eli kiehauttaa vesitilkassa pari minuuttia, koska ne voivat olla voimakkaan makuisia. Valuta ne kiehauttamisen jälkeen siivilässä, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa paloiksi.
Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota miedolla lämmöllä pilkotut sipulit ja puserrettu valkosipuli.
Vatkaa munat ja neste sekä mausteet kevyesti sekaisin. Munamaidossa voi käyttää osin myös maitoa tai kermaviiliä. Perusohje on, että yksi muna hyydyttää desin maitotuotetta, mutta tässä ohjeessa on kananmunia vähän enemmän eli se hyytyy tehokkaammin, mutta kananmuna myös maistuu valmiissa piiraassa.
Ripottele taikinalevyn päälle juustoraaste, sitten valuta munamaitoseos. Laitan mielelläni täyteaineet vasta munamaidon päälle, jolloin ne jäävät kauniimmin esille valmiissa piiraassa.Piiraspohjaa ja munamaitoseosta voi myös paistaa hetken aikaa 175 asteessa ja lisätä muut aineet siinä vaiheessa, kun piiraan pinta alkaa hyytyä.

Kun piiraan kaikki täyteainekset ovat piiraan päällä, laita se uuniin 200 asteeseen ja paista kunnes piiras on hyytynyt keskeltä ja koristeet saaneet vähän väriä, 30-45 minuuttia.Tarjoa raikkaan salaatin tai tomaattien kera.

Pinaatit ruoanvalmistuksessa

 Pinaateissa on nitraattia. kuten rucolassa ja salaateissakin. Nitraatti muuttuu elimistössä haitalliseksi nitriitiksi. Nitriitti estää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea elimistössä =(methemoglobinemia) ja nitraatit ja nitriiti on yhdistetty syöpäsairauksiin. Nitraatti on vesiliukoista ja siksi ryöppäämistä suositellaan etenkin kovalehtisille pinaateille, babypinaatti on hennompaa ja sitähän käytetään salaateissakin, joten sitä ei tarvitse ryöpätä. Pannulla paistettaessa ei nitraatti kuitenkaan häviä, vaan vesi on tarpeen. Toisaalta pinaatissa on antioksidantteja, jotka ehkäisevät LDL-kolesterolin kasautumista verisuoniin.
Pinaatissa on rautaa saman verran kuin muissakin kasviksissa, Pinaatti sisältää kuitenkin myös oksaalihappoa, joka estää raudan imeytymistä elimistöön ja sitoo elimistön kalsiumia kalsiumoksalaatiksi, joka lisää munuaiskivien riskiä ja rasittaa munuaisia. Haittojen vähentämiseksi samalla aterialla, jolla syödään pinaattia pitäisi syödä maitotuotteita, joista kalsiumia saadaan sekä raudan imeytymistä edistäviä c-vitamiinipitoisia tuoreita kasviksia.
Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan pinaatin ja muiden vihreiden kasvisten hyödyt ylittävät haitat. Kuitenkin yli 200 grammaa nitraattia sisältäviä vihanneksia päivässä on liikaa 1–3-vuotiaille lapsille. Vauvanruuissa pyritään välttämään nitraatti ja nitriittipitoisia aineksia. Lasten ruokien nitraattimääristä on julkaistu suositukset 2013.

Nitraatteja ja nitriittejä on lisäaineena liha- ja makkaravalmisteissa ja juustoissa. Ne estävät ruokamyrkytysbakteerien, etenkin vaarallisen Clostridium botulinumin kasvua ja auttavat säilyttämään lihan punaisen värin.

Jos haluatkin tehdä kreikkalaisia pasteijoita

Käytä piiraan pohjataikinaa (lisää tarvittaessa jauhoja kauliessasi) tai valmista lehtitaikinaa. Kauli taikina neliöksi, paloittele neliöiksi, laita neliön sisään nokare täytett , taita kolmiomaiseksi pasteijaksi, nipistä haarukalla reunat kiinni ja voitele munalla, koristele siemenillä pinta.
Tee täytteestä kolmasosa, mutta jätä pois juustoraaste ja munakermaseos, >> käytä vain 1/2 muna sitomaan täytteen aineksia. Herkkua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi