Siirry pääsisältöön

Fetapinaattipiiras


Fetapinaattipiirasta kehuttiin kovasti - se kuulemma maistuu innokkaimmallekin lihansyöjälle, vaikka kasvispiiras onkin.Olen itse tätä leiponut aiemminkin ja todennut, että fetapinaattipasteijat maistuvat minulle enemmän, mutta kyllä tämä piiras tuoreista pinaateista toteutettuna oli myös herkullinen. Lähes samaa täytettä voi käyttää pasteijoihin, neuvon sen ohjeen lopussa. Sain tyttäreltäni ison pussillisen tuoreita pinaatteja tätä piirasta varten - ehkäpä monella muullakin on pinaatit jo suurina kasvimaalla.

Fetapinaattipiiras - uunipellillinen

Pohjaan:

5 dl vehnäjauhoja
1 pss perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
200 g margariinia
2 dl vettä
(halutessasi voit lisätä taikinaan  1 -2 dl juustoraastetta ja silloin 1/2 dl vettä lisää)

Sekoita monitoimikoneessa kuivat aineet ja margariinia murumaiseksi seokseksi, lisää neste (ja juusto). levitä taikina voideltuun vuokaan tai leivinpaperin päälle, ripottele päälle jauhoja ja kauli tai taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos taikinaa jää, voit kaulia sen ja ottaa muotilla pintaan kuvioita.

Täytteeseen;

150 g Emmentaljuustoa
5 kananmunaa
4 dl kasvirasvaseosta tai ruokakermaa (osa voi olla maitoa)
ripaus muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria
250 g tuoretta pinaattia tai pakastepinaattia sulatettuna
4 uuden sadon sipulia varsineen
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
150 g fetajuustoa

Pese ensin pinaatit ja sipulit. Valuta pinaatit ja laita ne kiehuvaan veteen kattilaan. Vettä laitoin itse puolet pinaattien määrästä. Pinaatit  kannattaa ryöpätä eli kiehauttaa vesitilkassa pari minuuttia, koska ne voivat olla voimakkaan makuisia. Valuta ne kiehauttamisen jälkeen siivilässä, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa paloiksi.
Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota miedolla lämmöllä pilkotut sipulit ja puserrettu valkosipuli.
Vatkaa munat ja neste sekä mausteet kevyesti sekaisin. Munamaidossa voi käyttää osin myös maitoa tai kermaviiliä. Perusohje on, että yksi muna hyydyttää desin maitotuotetta, mutta tässä ohjeessa on kananmunia vähän enemmän eli se hyytyy tehokkaammin, mutta kananmuna myös maistuu valmiissa piiraassa.
Ripottele taikinalevyn päälle juustoraaste, sitten valuta munamaitoseos. Laitan mielelläni täyteaineet vasta munamaidon päälle, jolloin ne jäävät kauniimmin esille valmiissa piiraassa.Piiraspohjaa ja munamaitoseosta voi myös paistaa hetken aikaa 175 asteessa ja lisätä muut aineet siinä vaiheessa, kun piiraan pinta alkaa hyytyä.

Kun piiraan kaikki täyteainekset ovat piiraan päällä, laita se uuniin 200 asteeseen ja paista kunnes piiras on hyytynyt keskeltä ja koristeet saaneet vähän väriä, 30-45 minuuttia.Tarjoa raikkaan salaatin tai tomaattien kera.

Pinaatit ruoanvalmistuksessa

 Pinaateissa on nitraattia. kuten rucolassa ja salaateissakin. Nitraatti muuttuu elimistössä haitalliseksi nitriitiksi. Nitriitti estää hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea elimistössä =(methemoglobinemia) ja nitraatit ja nitriiti on yhdistetty syöpäsairauksiin. Nitraatti on vesiliukoista ja siksi ryöppäämistä suositellaan etenkin kovalehtisille pinaateille, babypinaatti on hennompaa ja sitähän käytetään salaateissakin, joten sitä ei tarvitse ryöpätä. Pannulla paistettaessa ei nitraatti kuitenkaan häviä, vaan vesi on tarpeen. Toisaalta pinaatissa on antioksidantteja, jotka ehkäisevät LDL-kolesterolin kasautumista verisuoniin.
Pinaatissa on rautaa saman verran kuin muissakin kasviksissa, Pinaatti sisältää kuitenkin myös oksaalihappoa, joka estää raudan imeytymistä elimistöön ja sitoo elimistön kalsiumia kalsiumoksalaatiksi, joka lisää munuaiskivien riskiä ja rasittaa munuaisia. Haittojen vähentämiseksi samalla aterialla, jolla syödään pinaattia pitäisi syödä maitotuotteita, joista kalsiumia saadaan sekä raudan imeytymistä edistäviä c-vitamiinipitoisia tuoreita kasviksia.
Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan pinaatin ja muiden vihreiden kasvisten hyödyt ylittävät haitat. Kuitenkin yli 200 grammaa nitraattia sisältäviä vihanneksia päivässä on liikaa 1–3-vuotiaille lapsille. Vauvanruuissa pyritään välttämään nitraatti ja nitriittipitoisia aineksia. Lasten ruokien nitraattimääristä on julkaistu suositukset 2013.

Nitraatteja ja nitriittejä on lisäaineena liha- ja makkaravalmisteissa ja juustoissa. Ne estävät ruokamyrkytysbakteerien, etenkin vaarallisen Clostridium botulinumin kasvua ja auttavat säilyttämään lihan punaisen värin.

Jos haluatkin tehdä kreikkalaisia pasteijoita

Käytä piiraan pohjataikinaa (lisää tarvittaessa jauhoja kauliessasi) tai valmista lehtitaikinaa. Kauli taikina neliöksi, paloittele neliöiksi, laita neliön sisään nokare täytett , taita kolmiomaiseksi pasteijaksi, nipistä haarukalla reunat kiinni ja voitele munalla, koristele siemenillä pinta.
Tee täytteestä kolmasosa, mutta jätä pois juustoraaste ja munakermaseos, >> käytä vain 1/2 muna sitomaan täytteen aineksia. Herkkua!

Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...