Siirry pääsisältöön

Kirsikkakakku


Tämän kirsikkakakun ohje oli murotaikina, johon lisättiin nestettä, enkä ollut ensin tyytyväinen kakun rakenteeseen valmiina, niin että ohjetta minun täytyi vielä hioa enemmän kuivakakkutaikinaksi.

Mutta eikö olekin kaunis tuo kirsikkaraita leikkuupinnalla?
Raita muodostuu kirsikkahillosta, mutta se voisi yhtä hyvin olla pilkotuista kirsikoista tehty.

Kakun päällä on kirsikoita ja muruseos sekä mansikkatomusokeriraita. Tämäpä maistuisi itse tehdyn jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera tai vaikkapa valkosuklaajogurttikastikkeen kera.

Kirsikoista saat helposti kivet pois pyöräyttämällä perunankuorimisveitsen kärjellä - varo kirsikkamehua, sitä singahtelee tässä työssä ja se on vaikeasti poistettavaa. Itse laittaisin tahran päälle astianpesuainetta vaikuttamaan, oli marjatahra sitten vaatteessa tai pöydän tasolla - muutaman minuutin vaikutusajan jälkeen tahra lähtee pyyhkimällä pinnan tai pesemällä vaatteen pesukoneessa,

Ja tässäpä toimiva ohje:

Kirsikkakakku

150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa tai appelsiinitäysmehua
1/2 dl kirsikkahilloa (esim. Lidl)
tuoreita kirsikoita


Muruseos

25 g margariinia
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria

Koristeluun mansikkatomusokeria tai tavallista, tilkka vettä, tomusokeria

Voitele pieni irtopohjavuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Lämmitä uuni ensin 200 asteeseen ja kun kakku on vartin ollut uunissa, laske lämpötila 175 asteeseen.

Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi seokseksi ja lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen nesteen kanssa - sekoita nämä varovasti puulastalla taikinaan (voimakas vatkaaminen sitkistää taikinan). Kaada taikinasta puolet vuokaan, tasoita hieman ja laita päälle kirsikkahilloa ohuena kerroksena tai pestyjä, kuutioituja kirsikoita, joista kivet on poistettu. Kirsikoita voi toki vähän aikaa kiehauttaa (hillo-)sokerin kanssa kattilassakin, mutta jäähdytä seos ennen kakkuun lisäämistä. Lisää puolet taikinasta hillon päälle, tasoita. Painele pestyt ja puhdistetut kirsikat kakun päälle. Sekoita muruseoksen aineet keskenään esim. monitoimikoneessa - tarvittaessa lisää jauhoja niin, että seos on murumaista. Ripottele muruseosta kirsikoiden väliin, Kypsennä kakkua ensin 200 asteessa kymmenisen minuuttia, sitten kuivakakun tavoin 175 asteessa. Jos kakun pinta alkaa tummua, peitä kakku foliolla. Anna sen kypsyä riittävän kauan, lämpötilaa voi laskea paistamisen loppuvaiheessa lisääkin. Kokeile tikulla kakun keskeltä kypsyys: kun tikkuun ei tartu taikinaa ja kakku irtoaa näkyvästi vuoan reunoista se on valmis. Anna sen hetki jäähtyä ja irrota vuoasta. Koristele jäähtyneenä.

Valkosuklaajogurttikastike (ohje Roinisen kirjasta Viikonlopun leivonnaiset)
200 g valkosuklaata
1 rkl öljyä
4 dl vaniljajogurttia tai turkkilaista jogurttia
2-3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Paloittele valkosuklaa kattilaan ja lisää joukkoon öljy, se estää valkosuklaan kokkaroitumisen. valkosuklaan sulattaminen niin mikrossa kuin levyllä kattilassa on haasteellinen työ. Suklaan voi kuumentaa myös vesihauteessa, kattila toisen päällä. Kun suklaa on vielä muodossaan, mutta pystyt sekoittamaan sitä, on aika lopettaa kuumennus. Liian pitkään kuumentunutta valkosuklaata ei pelasta enää mikään. Yksi keino on lisätä tilkka kermaa suklaan joukkoon sitä kuumennettaessa.

Lisää sulaneen suklaan joukkoon jogurtti ja sokerit, maista kastiketta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi