Siirry pääsisältöön

Mansikkakakku 35 v

35 -vuotishääpäivä kruunattiin mansikkakakkua maistelemalla. Harjoittelin korinpunospursotusta - aiemmin olen tehnyt sen paljon tiiviimmin kuin nyt. Käden vakautta leipuri tarvitsee näissä pursotuksissa ja lie kuinka monta toistoa pitäisi olla, että lopputuloksesta saa hyvän - paljon kuitenkin! Harjoitukset jatkuvat, niin vuosipäivien kuin kakkujen suhteen !

Mansikkakakun pohjaksi löytyi pakasteesta sienikakku. Kostutin kakkupohjan vanilliinisokerilla maustetulla maidolla. Tämän kakun kermavalkosuklaatäyte oli erityisen hyvän makuista, voin suositella! Toisena täytteenä oli Valion raparperirahka sellaisenaan, jähmetin sitä yhdellä liivatteella. 
Valion maustetut rahkat ovat mielestäni sellaisenaan hyvää täytettä, kerman lisääminen niihin poistaa makua. Rakenteeltaan maustettu rahka on pehmeämpää kuin maustamaton, mutta tuo yksi liivate oli hyvä apu. Valkosuklaatäytteessä käyttämäni Appetit- tuorejuusto oli uutuus, joka maistui sellaisenaan suolaiselta, mutta yllätys, yllätys antoi tosi täyteläisen maun täytteeseen.

Täyte I
2 1/2 dl Flora vispiä
70 g valkosuklaata
2 liivatetta
1/2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g Appetit tuorejuustoa

Laita liivatteet kylmään veteen ensin pehmenemään. Sulata suklaa esim. Harmahtavan  värisessä, keittämisen kestävässä pakastepussissa tai tällaisessa edullisessa pursotuspussissa - näitä tilasin Ebayn kautta:

Laita suklaa pussissa kattilaan, tue pussin reuna kannella ylöspäin, ettei pussi valu veteen. Kiehauta vesi ja siirrä kattila kylmälle levylle, odota kunnes suklaa sulaa. Näin on helppo sulattaa sekä suklaa, että Candy meltsit - ohutta nauhaa pursotettaessa voi pussin päähän leikata pienen kulman ja pursottaa suoraan pussista.

Sekoita tuorejuusto pehmeäksi ja lisää siihen sulatettu, hetken jäähdytetty valkosuklaa.

Nosta liivatteet vetisinä kattilaan, kuumenna, kunnes ne liukenevat  ja jäähdytä hetki. Lisää liivatteet vatkaten tai hyvin sekoittaen juustosuklaaseokseen. Vaahdota vispiflora ja lisää se viimeksi varovasti nostellen muiden aineiden joukkoon. Vatkaa kaikki kermat kunnolla kylmennettyinä. Varo Floravispin ylivatkaamista, siitä ei tule voita, koska se on pääosin kasvirasvaa, mutta vatkattavat Florat menettävät kiinteytensä liikaa vatkattaessa etenkin lämpimällä säällä. Tarvittaessa kermaa tai valmista vaahtoa voi pitää pakasteessa jonkin aikaa, että se kylmenee. Joskus olen laittanut vatkauskerma-astian tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä ja olen vatkannut siinä. Sähkölaite ei saa toki vettä koskettaa! Turvallisuussyistä.

Aineksia yhdistettäessä kevyin ja kuohkein kannattaa lisätä viimeksi. Toisaalta kerma ei juoksetu niin helposti suklaan tai lämpimän liivatteen vuoksi, kun se lisätään viimeksi. Jos massa rakeistuu, eli juoksettuu, se ei vaikuta makuun, mutta tekee ulkonäöstä epämiellyttävän. Sitä voi yrittää korjata lisäämällä vähän kermaa - jossain tilanteessa voi pieni lämmittäminen kun auttaa, mutta silloin kuohkeus kärsii.

Tarkista täytteen maku - sokerilla makeutta ja sitruunanmehulla raikkautta voi lisätä.

Täyte II
1 prk eli 2 dl raparperimansikkarahkaa
1 liivate

Pehmitä liivate kylmässä vedessä, nosta se vettä valuvana kattilaan ja kuumenna, kunnes se on liuennut vetiseksi. Anna jäähtyä hetki ja sekoita rahkan joukkoon.

Kokoa kakku ylösalaisin vuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla - suikaleet reunaan- tai muovikelmulla. Levitä täytteet kakun väleihin ja painele paksuun täytekerrokseen kokonaisia mansikoita, niin saat kauniin leikkauspinnan kakkuun. Anna kakun vetäytyä yön yli kylmässä.

Seuraavana päivänä kumoa kakku ylösalaisin ja levitä kermavaahtoa tomusokerilla ja tuorejuustolla maustettuna melko pehmeänä vaahtona ensin ohutbtarttumakerros kakun pintaan ja reunoihin - se estää murujen leviämisen. Vatkaa kermaseos vähän paksummaksi ja pursota pintaan. Koristele kakku, itse laitoin mansikoita, sokerimassakukkia ja pikeeristä kaksinkertaisena pursotetun sydänkuvion.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi