Siirry pääsisältöön

Marenkimarjatorttu





Monet lempiohjeistani tuovat muistoja ystävistä elämän varrella. Tämän ihanan marjatortun ohjeen olen saanut tuttavani tsekkiläiseltä äidiltä. Olen tehnyt marjatorttua punaherukoilla ja mustikoilla ja puolukoilla ja aina se on yhtä hyvää. Tänään innostuin leipomaan, kun luin aamulla kesämökin aamukahvilla Leivotaan lehteä, jossa myös oli vähän erilainen marenkimustikkapiiraan ohje. Vettä satoi kaatamalla ja pakasteesta mustikat olivat loppu - oli mielestäni suuri rakkauden osoitus, että mieheni puki sadevaatteet päälleen ja lähti hakemaan tarvitsemani mustikat!! 
Tämä ohje sai aikoinaan erityiskehuja toiselta vävypojaltani, joka ei meille tultuaan makeita leivonnaisia syönyt- tämä oli hänenkin mielestään hyvää. Nyttemmin on tässä porukassa kai pakko ollut tottua kahvipöydän makeisiin tarjottaviin!

Kuvassa olevan  kauniin vuoan ostin Tallinnasta kesällä, enkä vielä ollut päässyt kokeilemaan sitä. vuorasin irtopohjavuoan leivinpaperilla ja suihkutin voitelusprayta ja ripottelin reunoille vielä mantelijauhoja - vuokien voiteluunhan käy lähes mitkä tahansa jauhot, kookoshiutaleita ja kaurahiutaleita myöten, mannasuurimotkin sopivat. Eri jauhoilla jauhottamalla saa vähän erilaisen pinnan torttuihin ja kakkuihin. Kun voitelee kakkuvuokia, kannattaa muistaa, ettei öljy riitä, vaan leivontamargariini, kasviöljyseos eli nestemäinen margariini tai voiteluspray (kallis) ensin, ja sitten jauhotus.


Marenkimarjatorttu uunipellille – piirasvuokaan riittää 1/3 annos

6 munaa                                               
3 dl sokeria                                          
3 dl HYLA- maitoa tai appelsiinitäysmehua tai omenatäysmehua                               
150 g margariinia                                  
7 dl vehnäjauhoja                                  
2 tl vanilliinisokeria                                
4 tl leivinjauhetta                                   

Päälle:
4 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria tai tomusokeria
3 tl vanilliinisokeria
3-4 dl marjoja esim. mustikoita tai punaherukoita tai puolukoita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puulastalla sekoittaen vuorotellen maitoa, margariinia ja jauhoja, viimeksi jauhoja.  Levitä taikina kaapimella leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa, kunnes pinta saa vaaleanruskean värin – levitä siinä vaiheessa marenkiseos piiraan päälle ja paista vielä alle 150 asteessa, kunnes pohja on tikulla kokeillen kypsä ja marenki on saanut väriä. Tällainen paksumpi torttu vaatii tunnin verran aikaa kypsymiseen, uunipannulle tehty levymäinen piiras kypsyy nopeammin. Marenki pysyy vaaleana, kun loppupaistamisen aikana lämpötila on 100 -150 astetta. Kannattaa kokeilla, milloin marenki tuntuu hyvin kuivahtaneen.

Päällysmarenki: Varmista, että valkuaisten joukossa ei ole yhtään keltuaista, että vatkaimet ja kulho ovat puhtaat ja täysin kuivat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkaamisen loppuvaiheessa vähän kerrallaan sokerit. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja valkoista eikä tipu ylösalaisin olevasta kulhosta. Sekoita marenkiin tuoreet marjat tai jäiset pakastemarjat ja levitä seos vaalean ruskean torttupohjan päälle. Pakastemarjojen vaikutuksesta 
marenki jähmettyy, mutta saat sen kyllä levitettyä. Marenki kannattaa nostella lusikalla "huipuiksi" - tulos on siten kauniimpi.

Tähän 24 cm:n vuokaan tein puoli annosta pohjasta ja marengin kolmella valkuaisella eli yksi neljäsosa ohjeesta pois. Pohjaan käytin itse asiassa 3 munankeltuaista vastaamaan yhtä kananmunaa ja sen lisäksi 2 munaa. Jauhojen määrää hieman lisäsin, koska usein varmistan jauhojen määrän "käsituntumalla" - eri jauhot kun turpoavat eri lailla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...