Siirry pääsisältöön

Marenkimarjatorttu





Monet lempiohjeistani tuovat muistoja ystävistä elämän varrella. Tämän ihanan marjatortun ohjeen olen saanut tuttavani tsekkiläiseltä äidiltä. Olen tehnyt marjatorttua punaherukoilla ja mustikoilla ja puolukoilla ja aina se on yhtä hyvää. Tänään innostuin leipomaan, kun luin aamulla kesämökin aamukahvilla Leivotaan lehteä, jossa myös oli vähän erilainen marenkimustikkapiiraan ohje. Vettä satoi kaatamalla ja pakasteesta mustikat olivat loppu - oli mielestäni suuri rakkauden osoitus, että mieheni puki sadevaatteet päälleen ja lähti hakemaan tarvitsemani mustikat!! 
Tämä ohje sai aikoinaan erityiskehuja toiselta vävypojaltani, joka ei meille tultuaan makeita leivonnaisia syönyt- tämä oli hänenkin mielestään hyvää. Nyttemmin on tässä porukassa kai pakko ollut tottua kahvipöydän makeisiin tarjottaviin!

Kuvassa olevan  kauniin vuoan ostin Tallinnasta kesällä, enkä vielä ollut päässyt kokeilemaan sitä. vuorasin irtopohjavuoan leivinpaperilla ja suihkutin voitelusprayta ja ripottelin reunoille vielä mantelijauhoja - vuokien voiteluunhan käy lähes mitkä tahansa jauhot, kookoshiutaleita ja kaurahiutaleita myöten, mannasuurimotkin sopivat. Eri jauhoilla jauhottamalla saa vähän erilaisen pinnan torttuihin ja kakkuihin. Kun voitelee kakkuvuokia, kannattaa muistaa, ettei öljy riitä, vaan leivontamargariini, kasviöljyseos eli nestemäinen margariini tai voiteluspray (kallis) ensin, ja sitten jauhotus.


Marenkimarjatorttu uunipellille – piirasvuokaan riittää 1/3 annos

6 munaa                                               
3 dl sokeria                                          
3 dl HYLA- maitoa tai appelsiinitäysmehua tai omenatäysmehua                               
150 g margariinia                                  
7 dl vehnäjauhoja                                  
2 tl vanilliinisokeria                                
4 tl leivinjauhetta                                   

Päälle:
4 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria tai tomusokeria
3 tl vanilliinisokeria
3-4 dl marjoja esim. mustikoita tai punaherukoita tai puolukoita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puulastalla sekoittaen vuorotellen maitoa, margariinia ja jauhoja, viimeksi jauhoja.  Levitä taikina kaapimella leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa, kunnes pinta saa vaaleanruskean värin – levitä siinä vaiheessa marenkiseos piiraan päälle ja paista vielä alle 150 asteessa, kunnes pohja on tikulla kokeillen kypsä ja marenki on saanut väriä. Tällainen paksumpi torttu vaatii tunnin verran aikaa kypsymiseen, uunipannulle tehty levymäinen piiras kypsyy nopeammin. Marenki pysyy vaaleana, kun loppupaistamisen aikana lämpötila on 100 -150 astetta. Kannattaa kokeilla, milloin marenki tuntuu hyvin kuivahtaneen.

Päällysmarenki: Varmista, että valkuaisten joukossa ei ole yhtään keltuaista, että vatkaimet ja kulho ovat puhtaat ja täysin kuivat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkaamisen loppuvaiheessa vähän kerrallaan sokerit. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on kiiltävää ja valkoista eikä tipu ylösalaisin olevasta kulhosta. Sekoita marenkiin tuoreet marjat tai jäiset pakastemarjat ja levitä seos vaalean ruskean torttupohjan päälle. Pakastemarjojen vaikutuksesta 
marenki jähmettyy, mutta saat sen kyllä levitettyä. Marenki kannattaa nostella lusikalla "huipuiksi" - tulos on siten kauniimpi.

Tähän 24 cm:n vuokaan tein puoli annosta pohjasta ja marengin kolmella valkuaisella eli yksi neljäsosa ohjeesta pois. Pohjaan käytin itse asiassa 3 munankeltuaista vastaamaan yhtä kananmunaa ja sen lisäksi 2 munaa. Jauhojen määrää hieman lisäsin, koska usein varmistan jauhojen määrän "käsituntumalla" - eri jauhot kun turpoavat eri lailla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi