Siirry pääsisältöön

Vuohenjuustobroileripiiras



Suolaiset piiraat ovat haluttuja kahvipöydässä, mutta sopivat myös illanistujaisiin ja kesämaalarille pääruoaksi. Vuohenjuustopiiraan voi valmistaa kasvispiiraana tai mukaan voi lisätä lihaa tai kalaa makuaineeksi - itse olen tehnyt tätä broileriversiona useinkin. Noita aineksia kun yrittää nimeen laittaa näkyviin, tulee tuollaisia pitkiä sanahirvioitä, mutta ei piiras siitä huonone. Annoksesta tulee sopiva piiras 50 senttiselle uunipellille tai kahteen keskikokoiseen pyöreään  piirasvuokaan.

Pohjataikinaksi valmistan mielelläni hiivataikinan, mutta alla ohje myös sekoitetulle voitaikinalle.

Pohjaksi hiivataikina
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 hiivaa
1/4 tl suolaa
2 tl hunajaa
2 rkl öljyä ( oliiviöljykin hyvää taikinassa)
6 dl hiivaleipävehnäjauhoja (tavallisetkin käy, mutta nämä maukkaampaa)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseeen, lisää mausteet ja öljy ja jauhoja sen verran, että taikinasta muodostuu pehmeä pallo kulhon pohjalle. Kohota taikina lämpimässä kaksinkertaiseksi.













Vaihtoehtoisesti pohjaksi sekoitettu voitaikina 
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja, joista kolmasosan voi halutessaan korvata kaurahiutaleilla tai kauranleseillä
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kylmää vettä

Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa leikkuuterällä - tai nypi margariini jauhoihin. lisää vesi ja leivinjauhe.

Laita pöydälle märkä talouspaperin pala ja leivinpaperi päälle  - näin se pysyy hyvin paikallaan. Pudota taikina leivinpaperin päälle, jauhoja hiukan päälle ja kauli taikina suorakaiteen muotoon. Vedä se uunipellin päälle paperin kanssa.

Piiraan täyte:
250 g pakastesuikalejuureksia
1 rkl oliivi- tai muuta ruokaöljyä
1-2 tl yrttimausteseosta
      esim. Provencen mausteseos _ minulla oli itse kasvattamistani yrteistä kuivattu seos käytössä
100 - 200 g broilerisuikaleita
1-2 dl Emmentaljuustoraastetta
200 - 400 g vuohenjuustoa kuorellista tai kuoretonta - itse käytin 400 g

Munamaitoseos:
4 dl maito-ruokakermaseosta - jompi kumpi yksinkin käy, samoin kermaviili sopii tilalle
4 kananmunaa ( yhden munan voi korvata munamaidossa 2 teelusikallisella vehnäjauhoja)
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa
auringonkukan siemeniä
basilikan lehtiä tai rucolaa

Kuullota pakastekasvikset öljyssä, mausta ja siirrä lautaselle. Paista broilerisuikaleet. Levitä piiraspohjalle kasvikset, broilerit ja juustoraaste. Vatkaa kananmunat sekaisin maidon tai kermamaidon kanssa, mausta. Kaada seos piiraan päälle ja levitä vuohenjuustot ohuina kiekkoina piiraan päälle. Paistamisen loppuvaiheessa lisää auringonkukan siemeniä - toki niitä voi laittaa yhtä aikaa vuohenjuustonkin kera, mutta silloin osa niistä painuu munamaidon joukkoon ja maistuu - HYVÄLTÄ! niinkin. paista piiras 175-200 asteen lämmössä, kunnes munamaito on hyytynyt ja taikinareunat ovat saaneet vähän väriä - aikaa paistamiseen menee puolesta tunnista tuntiin. Tarjolle tuodessasi lisää åiiraan päälle basilikan lehtiä tai rucolaa.
























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi