Siirry pääsisältöön

Naked cake


Tänään juhlimme rakkaan nuorimmaisen 20-vuotissynttäreitä. Leivoin naked cake'n todella mielenkiintoisella mehevällä suklaakakkupohjalla, mustikkamoussesydämellä ja kinuskikreemitäytteellä. Päällä ganache eli suklaakuorrutus - ja keksinpä keinon saada valkosuklaatakin sulatettuna siihen päälle - pari ekaa valkosuklaapalaa kun epäonnistui.

Ohjeita kokosin huippuleipojan - Emma Iivanaisen uudesta kirjasta - kuva alla. Idea kakkuun lähti kehittymään mielessäni tuosta kivan mallisesta vuoasta. Kakkupohjan olin jo aiemmin tehnyt pakastimeen, mutta selatessani Emman kirjaa innostuin kokielemaan uudenlaista pohjaa. 




Suklaakakun pohja


5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota
1/2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 kananmunaa
2 1/2 dl maitoa
1 1/2 rkl omenaviinietikkaa
3 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl rypsiöljyä

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla tai vain pohja ja voitele ja jauhota reunat. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, ruokasooda, suola ja vanilliinisokeri. Sekoita toisessa kulhossa muut aineet ja lisää siihen äskeiset kuivat aineet siivilän läpi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin puoli tuntia, kunnes tikkuun ei keskeltä painaen enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä ja leikkaa viipaleiksi. Kostuta pohjat vanilliinisokerilla maustetulla maidolla.

HUOM: Tämä ohje on amerikkalaistyylinen, ei lainkaan makea pohja - joten se vaatisi makeammat täytteet, mitä minä kakkuun laitoin. Ne ruokailijat, jotka eivät makeasta pidä, pitivät tästä kakusta kovasti, mutta omasta mielestäni täytteisiin olisi pitänyt saada makeutta lisää. 

Mustikkamousse 

(maidolla kostutetun kakun täytteeksi - jätä vapaaksi noin 2 cm kakun reunoista kreemipursotusta varten)

3 liivatelehteä
2dl kermaa
200 g tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 tl sitruunan mehua
200 g mustikoita

Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään ja kuumenna sitten sitruunanmehu ja liota liivatteet siihen. Anna liivatteen jäähtyä hetki Sekoita  sitten liivateseos pehmeäksi vatkattuun tuorejuustosokeriseokseen. Nostele kerma tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Maista. Lisää marjat varovasti sekoitellen - moussen ei tarvitse värjäytyä. Maista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. 
Leikkaa kakku viipaleiksi ja 

Kinuskikreemi

(pursotetaan täytetyn kakun reunoille)

300 g voita
3 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl maitoa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokerit ja maito vaaleaksi vaahdoksi. Vaihtoehtoisesti voit vatkata vaahdoksi 3 dl Vispi Floraa tai vispikermaa. Sekoita voivaahtoon tai kermavaahtoon  300 g Mascarpone tuorejuustoa ja kondensoitua kinuskin makuista maitoa sen verran, että vaahto pysyy kiinteänä ja maistuu mukavasti kinuskilta. Anna jähmettyä kylmässä ja pursota tätä kakkukerrosten reunoille.

Laita kakku hetkeksi pakastimeen ennen ganachen lisäämistä, niin ganache jähmettyy pikaisesti kakun päälle.


Suklaaganache

kakun päälle. Suklaaganache on suklaakuorrutus, joka on valmistettu yksinkertaisesti kermasta ja suklaasta -mukaan voi lisätä nokareen margariinia tai voita kiiltoa antamaan. Suklaaganache sopii kakun päälle, jäähdytettynä täytteeksi esim. pikkuleipiin ja jäähdytettynä ja vaahdotettuna kakun täytteeksi tai pursottamiseen. Pullahiiri suosittelee kakun kuorrutteeseen kermaa ja tummaa suklaata saman verran, vaahdotettavaan täytteeseen  1 osa tummaa suklaata ja 2 osaa vispikermaa. Mitä enemmän suklaata on, sitä paksumpi ganache tulee ja toisaalta ganachea voi lämpimänä ohentaa kermalla. itse tein tähän kakkuun paksun ja nopeasti hyytyvän ganachen, johon laitoin 

3/4 dl laktoositonta vispikermaa
200 g  Brundbergin laktoositonta tummaa suklaata
1 rkl voita

Paloittele suklaa kattilaan tai kulhoon. Kuumenna kerma, mutta älä anna sen kiehua. Kaada kerma suklaarouheen päälle ja anna olla rauhassa 5-10 minuuttia, sekoita vasta sitten! Lisää margariini. Kaada ganache kakun päälle niin, että se valuu hieman reunoilta. Tarvittaessa voit tasoittaa sitä lastalla päältä - työskentele nopeasti. 

Valkosuklaasydämet ganacheen

2 rkl kermaa
50 g valkosuklaata
pieni tilkka kuumaa vettä

Kuumenna kerma ja kaada se suklaapalojen päälle yhdessä kiehuvan vesitilkan kanssa. Anna olla hetki, että suklaa sulaisi ja sekoita sitten. Lusikoi tätä suklaaseosta pisteinä kakun päälle ja ennen kuin suklaa hyytyy, vedä viivat tippojen läpi spiraalina, jolloin kuvio muuntuu sydämiski. Laita kakku kylmään jähmettymään.

Koristele kakku sokerikukkasin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...