Siirry pääsisältöön

Mustaherukkamantelikakku

Mustaherukkamantelikakku


5 munaa
3 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
150 g mantelimassaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa ( voit jättää poiskin)
Noin 2 dl mustaherukoita

Voitele ja jauhota noin 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjakakkuvuoka. Minä laitoin taikinan kahteen kakkuvuokaan. Mitä paksumpi kakku taikinasta tehdään, sen pitemmän kypsennysajan se vaatii. Vuoan pohja on helppo peittää leivinpaperilla ja voidella vain reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita puulastalla "hakaten" kuivat aineet ja mantelimassa. Nostele lastalla kuivat aineet ja öljy vuorotellen munavaahtoon. Levitä taikina vuokaan ja kaada päälle pisteittäin jäisiä mustaherukoita.

Paista 175 asteessa, kunnes vuoan keskiosasta ei enää tartu taikinaa puutikkuun. Tarvittaessa suojaa kakun pinta leivinpaperilla tai foliolla, jos se tummuu liikaa.

Voit koristella kakun pinnan raesokerilla tai mantelilastuilla ( lisää ne pinnalle paistamusen loppuvaiheessa) tai kakun jäähdyttyä valkosuklaaraidoin tsi valkosuklaalastuin, joita vuolet perunankuorimisveitsellä.

Kakun päälle sopii myös

Pehmeä marenki


2 kananmunan valkuaista
3/4 - 1 dl hienoa sokeria tai tomusokeria
1tl vanilliinisokeria

Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit vatkaamisen aikana vähän kerrallaan. Vaahto on valmis, kun se ei putoa, vaikka käännät kulhon ylösalaisin.
Valkuaisvaahtoa tehtäessä välineiden on oltava puhtaat ja kuivat ja yhtään keltuaista ei saa olla mukana!
Lisää valkuaisvaahto kypsän piiraan päälle ja alenna lämpö 140 asteeseen. Paista vielä noin 10 minuuttia tai pidempään, kunnes valkuaisen pinta hyytyy - tummaksi se ei saa mennä. Tarvittaessa uunin lämpöä voi vähentää avaamalla luukku hetkeksi ennen valkuaisen lisäämistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi