Siirry pääsisältöön

Mustaherukkamantelikakku

Mustaherukkamantelikakku


5 munaa
3 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
150 g mantelimassaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa ( voit jättää poiskin)
Noin 2 dl mustaherukoita

Voitele ja jauhota noin 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjakakkuvuoka. Minä laitoin taikinan kahteen kakkuvuokaan. Mitä paksumpi kakku taikinasta tehdään, sen pitemmän kypsennysajan se vaatii. Vuoan pohja on helppo peittää leivinpaperilla ja voidella vain reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita puulastalla "hakaten" kuivat aineet ja mantelimassa. Nostele lastalla kuivat aineet ja öljy vuorotellen munavaahtoon. Levitä taikina vuokaan ja kaada päälle pisteittäin jäisiä mustaherukoita.

Paista 175 asteessa, kunnes vuoan keskiosasta ei enää tartu taikinaa puutikkuun. Tarvittaessa suojaa kakun pinta leivinpaperilla tai foliolla, jos se tummuu liikaa.

Voit koristella kakun pinnan raesokerilla tai mantelilastuilla ( lisää ne pinnalle paistamusen loppuvaiheessa) tai kakun jäähdyttyä valkosuklaaraidoin tsi valkosuklaalastuin, joita vuolet perunankuorimisveitsellä.

Kakun päälle sopii myös

Pehmeä marenki


2 kananmunan valkuaista
3/4 - 1 dl hienoa sokeria tai tomusokeria
1tl vanilliinisokeria

Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit vatkaamisen aikana vähän kerrallaan. Vaahto on valmis, kun se ei putoa, vaikka käännät kulhon ylösalaisin.
Valkuaisvaahtoa tehtäessä välineiden on oltava puhtaat ja kuivat ja yhtään keltuaista ei saa olla mukana!
Lisää valkuaisvaahto kypsän piiraan päälle ja alenna lämpö 140 asteeseen. Paista vielä noin 10 minuuttia tai pidempään, kunnes valkuaisen pinta hyytyy - tummaksi se ei saa mennä. Tarvittaessa uunin lämpöä voi vähentää avaamalla luukku hetkeksi ennen valkuaisen lisäämistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...