Siirry pääsisältöön

Pullapäivä: cinnamon rolls, pusut ja mantelipuolukkapitkot







Tänään leivoin pitkästä aikaa pullaa. Hyvän pullan salaisuuksista -mm.  pehmeä taikina, hyvä kohotus - kertoo hyvin Myllyn Parasta video. Tämä on lyhyt video ja hyvää asiaa, joissain muissa asia etenee liian hitaasti ja joskus on hygieniassa toivomisen varaa. Onneksi sentään on näitä kuvallisia ohjeita moneen leivonnan asiaan.

Tein 7 dl:n taikinasta tänään kolmenlaisia pullia. En käytä koskaan leipomiseen voita, koska en pidä edes sen mausta. Sokeria, kardemummaa ja suolaa voi pullataikinassa olla vähemmän mitä jauhopussien kyljessä mainitaan ja halutessaan voi margariinin korvata ruokaöljyllä. Jauhoja en koskaan mittaa hiivataikinoihin, vaan lisään jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pehmeänä pallona kulhon reunoista. Jauhot turpoavat vielä taikinan kohotessa. Olen vasta vuoden verran omistanut yleiskoneen ja ihmetellyt, kuinka pehmeäksi pullataikina muuttuu yleiskoneen sitä vaivatessa.

Pullataikina  


dlmaitoa
1 1/2palaa  hiivaa
1tlsuolaa
2dlsokeria
1tlkardemummaa
1muna


vehnäjauhoja
300      gvoita tai margariinia





Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten.Lisää jauhoja sen verran, että saat taikinasta pehmeän pallon, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Lisää pehmeä rasva ennen kuin kaikki jauhot on lisätty, siis alustamisen loppupuolella. Kohota taikina hyvin - kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut nosta se jauhojen päälle se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa 8-12 min.

Cinnamon rolls eli kanelikierteet

Cinnamon rolls vastaa Amerikassa Suomen korvapuusteja ainakin maineen perusteella. Taikina ja täyte on tehty voita säästelemättä ja pullat voidellaan  - milläpä muulla kuin voisulalla. Tein näitä kerran aiemmin parhaaksi kehutulla ohjeella, mutta en tykännyt, enkä mielestäni onnistunut. Nyt kun käytin tavallista pullataikinaa, sain todella hyvän makuisia pullia!
Kaulin taikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi, päälle sivelin leivontamargariinia ja ripottelin ruskeaa sokeria, vanilliinisokeria ja kanelia. Rullasin levyn ja leikkasin sen noin 2-3 sentin paloiksi, jotka asettelin melko väljästi - kohoamisvaraa - margariinilla voideltuun vuokaan. Kohotin hyvin ja paistoin 200 asteessa. Kuumien pullien päälle levitin lusikalla täytettä:

   

Cinnamon rolls täyte

90 g Philadelhia tuorejuustoa
noin 3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria (Dansukker)
2 rkl pehmeää leivontamargariinia
3 rlk maitoa 

Sekoita ainekset yllä olevassa järjestyksessä ja lusikoi heti kuumien pullien päälle - voit käyttää nonparelleja koristelussa halutessasi. Anna jäähtyä ja NAUTI!

Pullapusut

Pusuja varten jaoin taikina pikkupulan kokoisiin paloihin ja pyöritin niistä pullia. Littasin käsin pullat jauhotetulla alustalla ja kaulin - sitten huomasin, että helpompi tasoittaa käsin - ne ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Laitoin levyn reunalle vettä "liimaksi"  ja keskelle paistonkestävää omenasosetta ja suljin ympyrän puoliympyräksi. Painoin reunat kiinni kahvikupin reunalla. Kohotin kaksinkertaisiksi.

Paistoin pullat voitelematta 200 asteessa ja kun ne olivat kullankeltaisia, nostin ne uunista ja kastoin pullan reunat ensin sulatettuun margariiniin ja sitten Siro-hienoon sokeriin. 



Täytyy tunnustaa, että kävi hassusti! Olimme tilanneet elokuvaliput Kätilö elokuvaan ja pullien leipominen oli pakko keskeyttää niin, että pitkot jäivät tekemättä. Tyrkkäsin lopputaikinan jääkaapppiin - se oli jo siinä vaiheessa kohonnut ainakin pari tuntia- ja työnsin päälle lautasen. olimme sitten elokuvamatkalla noin 2-3 tuntia ja kun saavuin kotiin, otin taikinan jääkaapista ja jatkoin leipomista - eikä mitään ongelmaa, hyvin onnistui!! Opin taas uutta!

Mantelipuolukkapitkot (ohje on Krista Kaselta)


Näitä varten kaulin taikinan ohueksi levyksi ja levitin sille mantelimassaa. Massa leviää joko jääkaappikylmänä raastamalla sitä tai aivan hetken mikrossa lämmittämällä. Massan lisäksi voi väliin laittaa leipomismargariinia. Päälle ripottelin unikonsiemeniä ja pakastepuolukoita. 
Pitkoa varten rullataan levy, halkaistaan rulla kahtia ja kierretään palat toistensa ympäri. Kohotin ja paistoin pitkot patonkialustalla, niin ne pysyivät suorina. 
Voitele ennen paistamista. paista 175 asteessa ja vielä lopuksi 100 asteessa, tarvittaessa folion tai leivinpaperin alla niin, että pitkot varmasti kypsyvät sisältä. Pitkojen kypsymisaika on noin 20-30 minuuttia.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi