Siirry pääsisältöön

Kristallipullat, hillokierteet ja puolukkavalkosuklaapitkot






Innostus pullataikinan leipomiseen tuli, kun luin Leivotaan lehden nettiohjeen "Viettelevän hyvä valkosuklainen pullapitko". Tein puolen litran taikinan ja sain siitä kaksi puolukka-valkosuklaapitkoa ja pellillisen kristallipullia ja pellillisen hillokierteitä, joka on naapurini vuosia sitten minulle neuvoma ohje. Tein pullataikinasta vähän vähemmän rasvaisen ja sokerisen, kun tiesin molempia aineksia vielä lisättävän.

Kristallipullat ovat vaniljainen makuisia, niitä leivotaan myös vispautuvaan vaniljakastikkeeseen - itse laimentaisin sitä vedellä.

Mutta paras maku oli kyllä kristallipullissa, hillopullat ovat perheemme pitkäaikainen suosikki. Valkosuklaapitkoon kannattaa valkosuklaata käyttää tosi vähän, on se niin makeaa. Puolukoita pisteinä päälle, niin pitkojen täyte saa vähän kirpakkuutta. Pitkoissa voisi margariinin ja suklaan korvata ohuella kerroksella valmista kinuskikastiketta, sitten marjat. Joka tapauksessa ripottelin pitkojen väliin vähän vehnäjauhoja sitomaan nestettä.

Pullataikina


5 dl maitoa TAI 2 1/2 dl Flora vanillaa ja 3 dl maitoa ( voi olla  vettäkin. Minulla ei maito riittänyt, niin vettä meni joukkoon)
1 pala hiivaa
1 kananmuna (voit jättää poiskin)
1 1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g margariinia tai 1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai rypsiöljyä
Vehnäjauhoja 

Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva, kunnes se liukenee. Vatkaa kananmuna ja sokeri  joukkoon. Lisää muut aineet puulastalla sekoittaen. Älä mittaa jauhoja, vaan lisää niitä sen verran, että saat pehmeän, kulhon reunoilta irtoavan pallon. Älä jätä rasvan lisäämistä viimeiseksi, koska sitä on vaikea sinne palloon sisälle saada - viimeksi siis jauhoja. En laittanut kardemummaa 
taikinaan tällä kertaa.


Kohota taikina hyvin, kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jaa se kolmeen palaan, kauli ne jauhotetulla pöydällä levyiksi, pitkolevyn leveys on noin 30 cm - kierrepullien levy voi olla alle 20 cm leveä. 

Voitele kaikki levyt pehmeällä margariinilla ja ripottele päälle vanilliinisokeria.

Kristallipullien ja hillopullien levyt taitetaan pituussuunnassa kahtia, leikataan parin sentin nauhoiksi ja kierretään spitaaliin muotoon. Kohota hyvin! 

Kristallipullia paistetaan voitelematta kauniin vaalean ruskeiksi. Kun ne on tulleet uunista, annetaan niiden hetki jäähtyä ja sitten voidellaan sulatetulla margariinilla tai voilla ja ripotellaan päälle Siro erityishienoa sokeria. 

Kohonneisiin hillopullien painetaan kolo keskelle, pullat voidellaan munalla ja laitetaan paistonkestävää hilloa parilla teelusikalla. Paista vaalearuskwiksi ja lisää jäähtyneiden pullien päälle tomusokerivesikuorrutusta ( tee siitä hammastahnan paksuista, niin se pysyy muodossaan). Pursota tomusokerivesikuorrutus pursotinpussista tai pakastepussin avatusta kulmasta.

Levitä pitkolevylle margariinin ja vanilliinisokerin päälle vain vähän hakattua valkosuklaamurskaa, ripottelw vehnäjauhoja ja puolukoita pisteinä levylle. 

Taita taikinalevystä oikelta 1/3 muun levyn päälle. Taita vasen puoli edellisen taitteen päälle. Pitkoon tulee näin kolme kerrosta. Jaa pitko kahteem osaan eli viilto leveyssuunnassa. Kohota kaksinkertaiseksi. Voitele, paista alle 200 asteessa kullanruskeaksi. Jäähdytä ja sihtaa päälle tomusokeria.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...