Innostus pullataikinan leipomiseen tuli, kun luin Leivotaan lehden nettiohjeen "Viettelevän hyvä valkosuklainen pullapitko". Tein puolen litran taikinan ja sain siitä kaksi puolukka-valkosuklaapitkoa ja pellillisen kristallipullia ja pellillisen hillokierteitä, joka on naapurini vuosia sitten minulle neuvoma ohje. Tein pullataikinasta vähän vähemmän rasvaisen ja sokerisen, kun tiesin molempia aineksia vielä lisättävän.
Kristallipullat ovat vaniljainen makuisia, niitä leivotaan myös vispautuvaan vaniljakastikkeeseen - itse laimentaisin sitä vedellä.
Mutta paras maku oli kyllä kristallipullissa, hillopullat ovat perheemme pitkäaikainen suosikki. Valkosuklaapitkoon kannattaa valkosuklaata käyttää tosi vähän, on se niin makeaa. Puolukoita pisteinä päälle, niin pitkojen täyte saa vähän kirpakkuutta. Pitkoissa voisi margariinin ja suklaan korvata ohuella kerroksella valmista kinuskikastiketta, sitten marjat. Joka tapauksessa ripottelin pitkojen väliin vähän vehnäjauhoja sitomaan nestettä.
Pullataikina
5 dl maitoa TAI 2 1/2 dl Flora vanillaa ja 3 dl maitoa ( voi olla vettäkin. Minulla ei maito riittänyt, niin vettä meni joukkoon)
1 pala hiivaa
1 kananmuna (voit jättää poiskin)
1 1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g margariinia tai 1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai rypsiöljyä
Vehnäjauhoja
Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva, kunnes se liukenee. Vatkaa kananmuna ja sokeri joukkoon. Lisää muut aineet puulastalla sekoittaen. Älä mittaa jauhoja, vaan lisää niitä sen verran, että saat pehmeän, kulhon reunoilta irtoavan pallon. Älä jätä rasvan lisäämistä viimeiseksi, koska sitä on vaikea sinne palloon sisälle saada - viimeksi siis jauhoja. En laittanut kardemummaa
taikinaan tällä kertaa.
Kohota taikina hyvin, kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jaa se kolmeen palaan, kauli ne jauhotetulla pöydällä levyiksi, pitkolevyn leveys on noin 30 cm - kierrepullien levy voi olla alle 20 cm leveä.
Voitele kaikki levyt pehmeällä margariinilla ja ripottele päälle vanilliinisokeria.
Kristallipullien ja hillopullien levyt taitetaan pituussuunnassa kahtia, leikataan parin sentin nauhoiksi ja kierretään spitaaliin muotoon. Kohota hyvin!
Kristallipullia paistetaan voitelematta kauniin vaalean ruskeiksi. Kun ne on tulleet uunista, annetaan niiden hetki jäähtyä ja sitten voidellaan sulatetulla margariinilla tai voilla ja ripotellaan päälle Siro erityishienoa sokeria.
Kohonneisiin hillopullien painetaan kolo keskelle, pullat voidellaan munalla ja laitetaan paistonkestävää hilloa parilla teelusikalla. Paista vaalearuskwiksi ja lisää jäähtyneiden pullien päälle tomusokerivesikuorrutusta ( tee siitä hammastahnan paksuista, niin se pysyy muodossaan). Pursota tomusokerivesikuorrutus pursotinpussista tai pakastepussin avatusta kulmasta.
Levitä pitkolevylle margariinin ja vanilliinisokerin päälle vain vähän hakattua valkosuklaamurskaa, ripottelw vehnäjauhoja ja puolukoita pisteinä levylle.
Taita taikinalevystä oikelta 1/3 muun levyn päälle. Taita vasen puoli edellisen taitteen päälle. Pitkoon tulee näin kolme kerrosta. Jaa pitko kahteem osaan eli viilto leveyssuunnassa. Kohota kaksinkertaiseksi. Voitele, paista alle 200 asteessa kullanruskeaksi. Jäähdytä ja sihtaa päälle tomusokeria.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: