Siirry pääsisältöön

Minttusuklaakakku vaniljasydämellä

Edellisestä kakusta jäi pieni hyydytetty vaniljakakku, jonka pakastin ja tänään kokosin sen ympärille minttusuklaakakun. Kakun reunoille piti tulla After Eight suklaata, mutta kun en sitä löytänyt, käytin Pirkan Dark mint suklaata.
Vuosia sitten käytin usein piparminttuöljyä mausteena leivonnassa, mutta se jäi, kunnes tänään kävin sitten ostamassa piparminttuaromia tätä kakkua varten.  Pieni vinkki: tarkoitus oli sitoa kakun alareunaan satiininauha, mutta lastenlasten kiirehtiessä maistamaan kakkua unohdin sen - olisihan se kaunistus katseille ollut ennen kakun leikkaamista.

Ohje on eestiläisestä Külmkapitordid kirjasta, joka on käännös saksalaisesta alkuperäisteoksesta. Tapani mukaan muunsin vähän ohjetta.





Minttusuklaajuustokakku vaniljasydämellä

Pohja


60 g valkosuklaata
3 rkl rypsiöljyä tai sulatettua margariinia
80 g kaurakeksejä
50 g minttusuklaa

Laita kaikki ainekset paloiteltuna monitoimikoneeseen ja sekoita leikkuuterällä massa rouheiseksi. Kiinteämmän pohjan saat, jos käytät sulatettua margariinia tai kuumennat öljyn ja valkosuklaakakkua yhdessä sen verran, että suklaa juuri ja juuri sulaa ja lisäät seoksen kaura-minttusuklaamuruun. 

Vuoraa halkaisijaltaan 20 senttimetrisen vuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä reunat. Tupruaa sihdin läpi tomusokeria reunoille - tämä on hyvä keino saada hyydytetty kakku pois vuolasta reunat sileinä!
Painele pohjan muruseos tiiviisti kakkuvuokaan - tarvittaessa vehnäjauhojen avulla.

Täyte (ilman vaniljasydäntä)


2 pkt Philadelphia tuorejuustoa tai 300 g muuta tuorejuustoa
2 tippaa piparminttuaromia (tätä voit lisätä vielä maun mukaan valmiiseen täytteeseen)
Vähän vihreää pastaväriä
1 dl sokeria
4 -5 liivatetta
3,5 dl vispifloraa tai vispikermaa

Laita liivatteet kylmään veteen pehmiämään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuustoa tasaiseksi, lisää sokeri, väri ja piparminttuaromi ja vatkaa tasaisen väriseksi. Nosta liivatteet vettä valuvina kattilaan ja kuumenna sekoittaen, lähes kiehumispisteeseen, kunnes liivate on liuennut. Anna liivatteen jäähtyä hetki ja sekoita se tuorejuustoon ohuena nauhana kaataen ja samalla sähkövatkaimella vatkaten.  Lisää kermavaahto varovasti puulastalla nostellen seokseen. Maista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai piparminttuaromia tai vaikkapa sitruunanmehua. 

Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin nelisen tuntia. Irrota sitten vuoka ja paloittele reunoille minttusuklaalevyjä. Koristele suklaapalloilla tai tähdillä tai vihreillä marmelaadisydämillä ja mintun lehdillä.  Sido halutessasi silkkinauha kakun alareunaan.

Jos haluat tehdä vaniljasydämellä kakkuun, ota pohjan tekemisen jälkeen 1/3 kaikista täyteaineksista ja tee massa ilman väriä ja piparminttua. Mausta massa vaniljasokerilla - suosittelen Dansukkerin ihanaa vaniljasokeria. Hyydytä massa sopivan kokoisessa suorareunaisessa vuoassa ja laita se hyytyneenä murupohjan päälle. Tee vihreäksi värjätty piparminttutäyte 2/3 annoksella ja levitä se vuoan reunoille ja valkoisen täyteen päälle. Anna hyytyä.

Kakun sisälle voit tehdä myös valkosuklaasydämen, vaikkapa tällä ohjeella, mitä minä käytin - tarvittaessa tee kakku suurempaan vuokaan, jolloin voit laittaa valkosuklaatäytettä  1/3 - 1/2 annoksen ja piparminttutäytettä (yllä) koko annoksen. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...