Siirry pääsisältöön

Saaristolaisleipä


Eilen leivoin pitkästä aikaa saaristolaisleipää - se maistuikin tosi hyvältä Kreivi-juuston ja eestiläisen savukinkun kera. Tänään söimme sitä broilerisalaatin kanssa. Saaristolaisleipätaikinan sekoittaa nopeasti ja muutoin leipä ei vaadi juuri muuta kuin kotona oloa ja kellon katsomista. Leipä on parasta 2- 3 päivän vanhana, silloin se on helposti leikattavaa.


Saaristolaisleipä



1 litra piimää tai  appelsiinimehua

75 g hiivaa

3 dl leipäsiirappia

3 dl mämmi- ja leipämaltaita

3 dl ruisleseitä tai vehnäleseitä

3 dl karkeita ruisjauhoja (esim. Jalon myllyn ruisjauho)

2 tl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

2 rkl margariinia kolmen pitkä vuoan voiteluun


siirappivesi voiteluun


1,5 dl vettä

0,5 dl siirappia





Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa.
 Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. 
Lisää loput aineet eli siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot, 
suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. 
Taikinaa ei vaivata!!


Voitele kaksi tai kolme leipävuokaa margariinilla (yhteensä tilavuus lähes 4 litraa, valitse 1,3 litran pikkuvuokia 3 kappaletta tai 1,5 litran isoja vuokia 2 ja yksi pienempi lisäksi). Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5h, kunnes taikina on kohonnut vuoan yläreunaan. 


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 h.
Voit voidella leipiä paistumisen loppuvaiheessa useamman kerran. Viimeistään kun leivät ovat kypsyneet reilun tunnin, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä noin  40 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä päivän pari.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja