Siirry pääsisältöön

Suklaa-appelsiini cupcaket


Suklaa-appelsiini cupcake


Lontoon matkalla ihailin monessa paikassa kauniita kuppikakkuja, ja pitihän niitä sitten heti leipoa kotiin palatessani! Kuppikakkujen pohja on tehty Vihavaisen Tarun Kuppikakut kirjan ohjeella - vähän muuntelin. Kuorrute valmistuisi nopeasti vispikermasta ja appelsiinituorejuustosta, mutta kun ei sitä ollut, kokeilin vanhaa valmistustapaa liivatevaahdolla. Mielestäni suklaata tuli melko reilusti tähän ohjeeseen ja olisin kaivannut vähän kosteampaa pohjataikinaa .- seuraavan kerran aion kokeilla samaa ohjetta korvaamalla maidon jogurtilla tai kermaviilillä. 

Tämä ohje on todella nopea valmistaa: aloitin leipomisen 17.05 ja lähdin eestin kielen oppitunnille 17.35! Kuorrutteen tein palatessani. Kyllä suklaan ja appelsiinin ja mansikan liitto on hyvän makuinen yhdistelmä!

14 kpl pohjataikina

5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa
2 dl maitoa tai maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai vanhaa kermaa
2 kananmunaa
1 dl öljyä
100 g maitosuklaata

Rouhi suklaa muruiksi monitoimikoneessa tai veitsellä. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa niin, ettei kaakao jää kokkareiseksi. Sekoita maito, munat ja öljy toisessa kulhossa niin, että munien rakenne rikkoutuu. Lisää kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon ja lisää lopuksi suklaa. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Jaa taikina 14 muffinivuokaan tai voideltuun muffinipeltiin. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia, kokeile tikulla keskeltä, ettei taikinaa tartu tikkuun - silloin muffinit ovat kypsiä. 

Usein laitan muffinit paperivuokaan vasta muffinipellissä paistamisen jälkeen, silloin vuoka säilyy kauniin värisenä leivonnaisen ympärillä, mutta toisaalta paperivuoka "leviää" jos säilytät sitä kylmässä seuraavaan päivään. Jos paperivuoka on muffinipellissä paistettaessa, se tummuu vähän, mutta tarttuu kuppikakun reunoihin tiiviisti.

Kuorrute

1 dl vispikermaa
1/4 pkt appelsiinituorejuustoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vähän keltaista pastaväriä
+ mansikoita

Vaahdota tuorejuusto tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sokeri ja vaniljasokeri sekä elintarvikeväri.  Pursota seos jäähtyneiden muffienien päälle ja lisää mansikan puolikas.

Vaihtoehtoinen kuorrute

1 dl vispikermaa
1/2 dl appelsiinituoremehua
1/2 liivate
1/4 pkt tuorejuustoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vähän keltaista pastaväriä
+ mansikoita

Laita liivate pehmiämään kylmään veteen. Kuumenna tuoremehu ja lisää siihen pehmeä liivate, josta vesi on puristettu pois. Anna liivateseoksen jähmettyä kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja vaahdota se sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella.  Vaahdota tuorejuusto tasaiseksi. Lisää liivateseos tuorejuustoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sokeri ja vaniljasokeri sekä elintarvikeväri ja tuorejuustoliivateseos.  Anna täytteen olla hetken aikaa kylmässä, kunnes se on sopivan paksua pursotettavaksi. Pursota seos jäähtyneiden muffienien päälle ja lisää mansikan puolikas.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja