Siirry pääsisältöön

Granaattiomenakakku

Jouluksi tein kaksi kakkua: uunijuustokakun ja tämän hyytelöidyn juustokakun, jonka pohja on piparkakkumuruista ja päällä  granaattiomenamehusta ja granaattiomenan siemenistä tehty kiille. Pursotettu koristerengas on kermavaahtoa, jossa on makuna kinuskia ja Philadelphia tuorejuustoa.Joulutähtiä lehtineen valmistin kaulintamassasta jo pari päivää ennen. Kuivatin massaa CMC jauheella muotoillessani kukkia, joten kukat olivat kovin hauraita - sain kuitenkin ne pysymään koossa pikeerillä liimaillen. Parin päivän kuivumisen jälkeen kukat olivat jo hyvin koossa pysyviä.
Mitähän näistä syntyy? Granaattiomena vuotaa paljon mehua, kun siemeniä irrottaa ja luulenpa, että tuo mehu voi olla työpinnoilla aika värjäävää - tarvittaessa astianpesuainetta raakana päälle vaikuttamaan - se poistaa värit niin pinnoilta kuin vaatteista. 
Granaattiomena säilyy hyvin jääkaapin vihanneslokerossa. Se oli jo jonkin aikaa odottanut käyttöä. Pesin hedelmän ja rullasin sitä ķämmenellä  pöytää vasten, jotta hedelmän keskellä olevat siemenet irtoaisivat paremmin. Sen jälkeen halkaisin hedelmän ja lusikoin siemenet pois. Siemeniä poistettaessa alle kannattaa ottaa muovikulho, johon hedelmästä irtoava tumma ja hapan mehu voi valua - mehu kannattaa käyttää kiilteen valmistuksessa. Siemeniin jää helposti niiden välissä olevaa kalvoa, sen yritin poistaa tarkasti niistä. Laitoin granaattiomenan siemeniä juustokakun täytteeseen, josta ne leikattaessa erottuivat punaisina pilkkuina leikkuupinnalla. Lisäksi tässä kakussa granaattiomenan siemeniä on kakun pinta täynnä mehukiilteen alla. Suosittelen granaattiomenan siemeniä käytettäväksi JOKO täytteeseen TAI päällikiilteen alla. Niiden maku on ihastuttava, hempeä, mutta ne rapisevat hampaissa syödessä, joten voi olla ettei ne kaikkia ruokailijoita miellytä.

Granaattiomenakakku 

(sain tästä annoksesta 2 pientä kakkua)Pohja200 g pipareita80 g margariinia sulatettunaMurskaa piparit monitoimikoneen  terällä ja lisää sulatettua margariinia. Laita kahden pienen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja kiinnitä vuoan reunat, revi ylimääräinen paperi pois. Voite sprayaa vuokaspraylla ja ripottele reunoille tomusokeria pienen sihdin läpi. Kaada pipariseos vuokien pohjalle ja ripottele tarvittessa päälle vehnäjauhoa, painele seos vuokien pohjalle.Täyte 
5 dl Flora vispiä tai vispikermaa
5 liivatetta1/2 dl vettä tai granaattiomenanmehua - antaa vähän väriä150 g Mascarponejuustoa tai Philadelphiaa1 dl vatkattavaa vaniljakastiketta150 g valkosuklaata
1/2tl sitruunanmehua
1/2 dl sokeria 2 tl vanilliinisokeria (granaattiomenan siemeniä)
Laita liivatteet pehmiämään kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Vaahdota kerma, lisää sokeria ja vanilliinisokeria. Vaahdota vatkattava vaniljakastike (halutessa sen määrää voi lisätä, jos samassa suhteessa vähentää kerman määrää). Pehmitä tuorejuusto sekoittaen ja vatkaa se vaahdotetun vaniljakastikkeen joukkoon. Kuumenna vesi tai mehu ja liuota siihen liivatteet, joista liotusvesi on puristettu pois. Anna liivateseoksen jäähtyä hetken.Sulata suklaa vesihauteesssa miedolla lämmöllä niin, ettei ylemmän kattilan pohja ulotu veteen. Sekoita suklaa vaniljakastike-tuorejuustoseokseen ja sitten lisää liivate ja halutessasi granattiomenan siemeniä. Nostele viimeksi kerma varovasti joukkoon. Maista maku, lisää sitruunanmehu ja  tarvittaessa sokereita. Kaada täyte vuokiin, painele sitä reunoihin hyvin, ettei reunoihin jää ilmakuplia ja tasoita sekä reunat että pinta. Kermaa ei saisi jäädä kakkuvuoan reunoille, jotta punaisen hyytelön saa myöhemmin kauniisti päälle. Hyydytä kylmässä - nopeasti saat hyytymisen alkuun laittamalla kakun hetkeksi pakastimeen - tai jääkaapissa esimerkiksi tunti -pari tuntia. Olisi hyvä, jos kermatäyte olisi hyytynyt ennen kiilteen eli mehuhyytelön lisäämistä. Päälle mehuhyytelö - annos riittää kahteen kakkuun1 granaattiomenan siemenet - riittävät hyvin kahden pienen kakun päälle4 dl granaattiomenan mehua hedelmästä ja täysmehuna purkista4 liivatettaLiuota liivatteet kylmässä vedessä, kunnes ne pehmenevät. Kuumenna pieni määrä granaattiomenan mehusta esim. 1/2 dl ja liuota pehmenneet, puristetut liivatteet kiehuvaan veteen. Lisää loppu mehu kylmänä. Anna seoksen jäähtyä hetken - jos se jähmettyy liikaa eli enemmän kuin kananmunan valkuaisen paksuiseksi, sen voi kuumentaa ja jäähdyttää taas uudelleen - liivate sulaa kuumassa ja hyytyy kylmässä.Levitä granaattiomenan siemenet kakun päälle. Lisää varovasti kaataen mehu-liivateseos.Koristeluun2,5 dl Flora vispiä80 g Philadelhia tuorejuustoa1/2 - 1 dl kinuskikastiketta maun mukaan (jähmeää kinuskia myydään esim. tuubissa tai säilykepurkissa)sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
Vaahdota kerma, lisää sekoittamalla pehmitetty tuorejuusto, kinuski ja tarvittaessa sokerit. Pursota seos kakun päälle ja lisää sokerimassakoristeita.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...