Tämä kakku lähti ystävän syntymäpäiville.
Sokerikakkupohjan valmistamiseen on monella oma luotto-ohje. Osa käyttää leivinjauhetta, osa ei. Joku tekee lasillinen kaikkea ohjeella, minä taas kevennän sitä vanhaa lasiohjetta vähentämällä sokerin määrää ja korvaamalla osan esim 1/4 tai 1/2 vehnäjauhoista perunajauhoilla - ks. ohjeitani munavaahtotaikinaan. Pullahiiri on kirjoittanut blogiinsa monen käyttämän grammamääräisen kakkupohjan ohjeen. Tätä kakkua varten tein 5 munan kakkupohjan.
5 munan kakkupohja:
5 kananmunaa HUOM. huoneenlämpöisiä, tarv. lämmitä vesikupissa
1 3/4 dl dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä tai ohrakasta
1 tl leivinjauhetta
Vuoraa vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Tahdoin tästä korkeamman kakun, niin nostin vuoan reunoja kaksinkertaisen leivinpaperin ja toisen vuoan renkaan avulla. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla.
Paista kakkupohja 175 asteessa n. 30-40 minuuttia kakun koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä painamalla puutikku kakku keskelle - kun taikinaa ei tartu on kakku valmis. Ota se uunista ja pudota 20-30 cam korkeudelta pöydälle tai uunipellin päälle - varo keraamisen lieden tai induktiolieden pintaa, se kyllä rikkoutuu, jos kakku siihen osuu! Pudottaminen järjestää tutkimuksen mukaan kuuman kakun ilmakuplat niin, että kakun pinnasta tulee tasaisempi. Anna kakun jäähtyä hetki ja käännä se sitten ylösalaisin leivinpaperin tai puhtaan leivinliinan päälle. Irrota vuoka.
Jäähtynyt kakkupohja leikataan kolmeen osaan. Kakku kootaan irtopohjaiseen rengasvuokaan tai renkaan avulla leivinpaperin tai tukevan kakkupahvin päälle. Pohjien kostutukseen käytän maitoa, johon on sekoitettu vähän vanilliinisokeria tai sitten appelsiinitäysmehua. .
Tein kakun täytteet toivomuksesta ilman liivatetta, mutta koska pehmeät täytteet vaikeuttavat kakun leikkaamista - ainakin tosi terävä leikkuuveitsi vaaditaan - niin lisään näihin ohjeisiin liivatteen tukemaan täytettä.
Täyte 1 kahteen väliin - alimmainen ja päällimmäinen kerros
2 1/2 dl vispikermaa
2 liivatetta = 8 g (kaupan 2 gramman Meiraliivatteita 3 kpl)
1/2 dl vettä
170 g valkosuklaata
200 g vaniljatuorejuustoa
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
tuoreita mansikoita
Pehmitä liivatteet vedessä. Vaahdota kerma. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää se tuorejuuston joukkoon. Sulata liivatteet pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateliuos tuorejuuston joukkoon, lisää varovasti puulastalla nostellen kerma ja maun mukaan sokeria ja vanilliinisokeria. Kun täyte oli paikallaan kakun välissä upotin sinne kokonaisia tuoreita mansikoita toivomuksen mukaisesti.
Täyte 2 keskimmäiseen väliin
1 1/2 liivatetta (Meiran 4 g liivate, pienempiä kaupasta ostettuja 2 g Meiraliivatteita 2 kpl)
1 -2 rkl vettä
1 dl vispikermaa
2 dl Valion kuningatarrahkaa
sokeria, vanilliinisokeria ja jäisiä pakastemustikoita
Pehmitä liivatteet vedessä. Vaahdota kerma. Sulata liivatteet pieneen tilkkaan esim 1 rkl:seen kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateliuos rahkan joukkoon, lisää kerma ja tarvittaessa sokeria ja vanilliinisokeria. Levitä puolet täytteestä alimmalle, pullasudilla ja maidolla kostutetulle pohjalle, päälle jäisiä pakastemustikoita ja loput täytteestä päälle. Laita toinen kakkukerros ja kostuta se. Valmista toinen täyte.
Kokoa kakku kakkurenkaaseen, laita alle kakkupahvi tai leivinpaperi. Leikkaa kakku neljään tai useampaan osaan ja kostuta levy kerrallaan, lisää täytteet. Laita kakun päälle päällilevy, joka siis paistetussa kakussa oli pohjalla. Jos mahdollista, laita vielä kevyt tasainen paino päälle ja anna kakun vetäytyä vuorokauden jääkaapissa. Irroita sitten kakkurengas tai vuoka ja nosta kakku mielellään pyörivälle alustalle. Kreemitä se.
Marenkivoikreemiä oli pakasteessa, sulatin sen, vatkasin ja levitin kakun pinnalle. Sen päälle tuli Renshaw massasta ja kaulittu levy ja koristeet, jotka olin aiemmin jo tehnyt.
Kakun laidoille pursotin vispikermaa, jonka joukkoon lisäsin tuorejuustoa, vanilliinisokeria ja sokeria.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: