Siirry pääsisältöön

Kermakakku marjatäytteillä


Tämä kakku lähti ystävän syntymäpäiville.

Sokerikakkupohjan valmistamiseen on monella oma luotto-ohje. Osa käyttää leivinjauhetta, osa ei. Joku tekee lasillinen kaikkea ohjeella, minä taas kevennän sitä vanhaa lasiohjetta vähentämällä sokerin määrää ja korvaamalla osan esim 1/4 tai 1/2 vehnäjauhoista perunajauhoilla - ks. ohjeitani munavaahtotaikinaan. Pullahiiri on kirjoittanut blogiinsa monen käyttämän grammamääräisen kakkupohjan ohjeen. Tätä kakkua varten tein 5 munan kakkupohjan. 


5 munan kakkupohja: 

5 kananmunaa HUOM. huoneenlämpöisiä, tarv. lämmitä vesikupissa
1 3/4 dl dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä tai ohrakasta
1 tl leivinjauhetta

Vuoraa vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Tahdoin tästä korkeamman kakun, niin nostin vuoan reunoja kaksinkertaisen leivinpaperin ja toisen vuoan renkaan avulla. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla.

Paista kakkupohja 175 asteessa n. 30-40 minuuttia kakun koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä painamalla puutikku kakku keskelle - kun taikinaa ei tartu on kakku valmis. Ota se uunista ja pudota 20-30 cam korkeudelta pöydälle tai uunipellin päälle - varo keraamisen lieden tai induktiolieden pintaa, se kyllä rikkoutuu, jos kakku siihen osuu! Pudottaminen järjestää tutkimuksen mukaan kuuman kakun ilmakuplat niin, että kakun pinnasta tulee tasaisempi. Anna kakun jäähtyä hetki ja käännä se sitten ylösalaisin leivinpaperin tai puhtaan leivinliinan päälle. Irrota vuoka.

Jäähtynyt kakkupohja leikataan kolmeen osaan. Kakku kootaan irtopohjaiseen rengasvuokaan tai renkaan avulla leivinpaperin tai tukevan kakkupahvin päälle. Pohjien kostutukseen käytän maitoa, johon on sekoitettu vähän vanilliinisokeria tai sitten appelsiinitäysmehua. .

Tein kakun täytteet toivomuksesta ilman liivatetta, mutta koska pehmeät täytteet vaikeuttavat kakun leikkaamista -  ainakin tosi terävä leikkuuveitsi vaaditaan - niin lisään näihin ohjeisiin liivatteen tukemaan täytettä.


Täyte 1 kahteen väliin - alimmainen ja päällimmäinen kerros
2 1/2 dl vispikermaa 
2 liivatetta = 8 g (kaupan 2 gramman Meiraliivatteita 3 kpl)
1/2 dl vettä 
170 g valkosuklaata
200 g vaniljatuorejuustoa 
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
tuoreita mansikoita

Pehmitä liivatteet vedessä. Vaahdota kerma. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää se tuorejuuston joukkoon.  Sulata liivatteet  pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateliuos tuorejuuston joukkoon, lisää varovasti puulastalla nostellen kerma ja maun mukaan sokeria ja vanilliinisokeria. Kun täyte oli paikallaan kakun välissä upotin sinne kokonaisia tuoreita mansikoita toivomuksen mukaisesti. 

Täyte 2 keskimmäiseen väliin
1 1/2 liivatetta (Meiran 4 g liivate, pienempiä kaupasta ostettuja 2 g Meiraliivatteita 2 kpl)
1 -2 rkl vettä
1 dl vispikermaa
2 dl Valion kuningatarrahkaa
sokeria, vanilliinisokeria ja jäisiä pakastemustikoita

Pehmitä liivatteet vedessä. Vaahdota kerma. Sulata liivatteet  pieneen tilkkaan esim 1 rkl:seen kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateliuos rahkan joukkoon, lisää kerma ja tarvittaessa sokeria ja vanilliinisokeria. Levitä puolet täytteestä alimmalle, pullasudilla ja maidolla kostutetulle pohjalle, päälle jäisiä pakastemustikoita ja loput täytteestä päälle. Laita toinen kakkukerros ja kostuta se. Valmista toinen täyte.


Kokoa kakku kakkurenkaaseen, laita alle kakkupahvi tai leivinpaperi. Leikkaa kakku neljään tai useampaan osaan ja kostuta levy kerrallaan, lisää täytteet. Laita kakun päälle päällilevy, joka siis paistetussa kakussa oli pohjalla. Jos mahdollista, laita vielä kevyt tasainen paino päälle ja anna kakun vetäytyä vuorokauden jääkaapissa. Irroita sitten kakkurengas tai vuoka ja nosta kakku mielellään pyörivälle alustalle. Kreemitä se. 

Marenkivoikreemiä oli pakasteessa, sulatin sen, vatkasin  ja levitin kakun pinnalle. Sen päälle tuli  Renshaw massasta ja  kaulittu levy ja koristeet, jotka olin aiemmin jo tehnyt.

Kakun laidoille pursotin vispikermaa, jonka joukkoon lisäsin tuorejuustoa, vanilliinisokeria ja sokeria. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 ...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...