Siirry pääsisältöön

Marenkikuuset


Leivontaystävien innoittamana kokeilin minäkin marenkikuusien valmistamista koristeeksi          
joululeivonnaisiin. Kaksi ensimmäistä erää marenkeja epäonnistui - paistoin aivan liian löysän massan ja   sain ohuita vihreitä nappeja! Ystävät postasivat lohduttavia sanoja: "suutarin lapsilla ei ole kenkiä!" ja "kyllähän noi nyt kuusesta käy!" - leipureiden huumoria!   -kiitos Heidi ja Tiina 💟 Mutta periksi en tahtonut antaa ja lopulta onnistuin!                                                             

Marenkien onnistumiseksi suosittelen lukemaan Iivanaisen Emman ohjeet Makulehdestä!  Muovikulhon sijasta kannattaa vatkatessa käyttää teräskulhoa tai lasikulhoa, niin ei rasvaa ole kulhon reunoilla estämässä vaahtoutumista - muoviset vatkainkulhot tahtovat olla naarmuuntuneita. Epäonnistuneen marengin vatkasin sähkövatkaimella, yleiskoneen teräskulhossa vatkatessani onnistuin heti.

Marengit

2 munanvalkuaista 
1- 1,6 dl Sirosokeria
2 tippaa sitruunanmehua tai viinietikkaa
1 tl vanilliinisokeria

Vaahdota huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia vaahdoksi yleiskoneella, kun vaahto on selvästi muotoutunut, lisää sokeri kolmessa erässä välillä vatkaten. Lopussa lisää vielä vanilliiniasokeri ja sitruunanmehu. Vaahdon pitäisi nyt olla niin tukevaa, että vatkaimen ja pursottimen terien jäljet jäävät siinä näkyviin. Lopuksi värjäsin marenkimassan vihreällä pastavärillä - marenki vaati väriä melko paljon, jotta sain kirkkaan sävyn.

Pursotin 8-sakaraisella tyllalla leivinpaperin päälle ensin kuusen alaosan ja päälle yläosan. Paremmin pystyssä pysyvän, mutta matalamman kuusen sain kertapursotuksella - se näkyy kuvassa vasemmalla. Pursotettaessa kuusen yläosaa kannattaa vetää tyllaa lopuksi ylöspäin, jotta saa kuusen latvaan muotoa. Ripottelin päälle nonparelleja ja tähtiä päälle ja paistoin marenkikuusia kiertoilmauunissa 90 asteessa noin puolitoista tuntia. Marenkeja voi paistaa myös tunnin ja jättää sitten uunin luukun vähän raolleen ja marengit kuumaan uuniin vielä kuivumaan - eikä sen uunin luukun tarvitse välttämättä olla aukikaan, koska kosteus kyllä haihtuu uunista ja tuo lämpö on niin matala, etteivät marengit pala tummiksi väriltään. Sain rapeita ja hyviä marenkeja - mutta jouduin pakastamaan kakun, jonka päälle nämä oli suunniteltu. Marengit säilyvät kyllä kuivassa ja ilmavassa paikassa hyvin.

Marenkikuusiin innostuin katsottuani Helenan blogin kuusimarenkien kuvia. Irman Mariannemarenkiohjetta ym. on moni kehunut. 

Tämähän kiinnosti niin, että on päästävä kokeilemaan lisää esim.  kaksivärisiä marenkeja (Kotivinkki)tai suklaamarenkeja (Kinuskikissa) seuraavaksi, katso linkeistä sinäkin ohjeita! Molempia ohjeita ovat leivontaystäväni kehuneet.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...