Siirry pääsisältöön

Mustikkakakku suklaapohjalla

Huomenna on tanssikurssin viimeinen tunti ennen joulua ja tämä kolmas tekemäni tanssikakku lähtee mukaani. Sitten voisinkin siirtyä jouluisempiin aiheisiin leivonnassa. 

Kakussa on tumma kaakao-sokerikakkupohja ja täytteenä mustikka- ja vaniljamoussea. Edelliseen kakkuun tein samat täytteet ilman liivatetta, mutta totesin, että sokeri- tai kaulintamassalla päällystetyn kakun leikkaaminen on vaikeaa, jos täytteet ovat pehmeitä. Kermakakkuihin sopii pehmeät täytteet, mutta massalla päällystetyt kakut vaativat tukevan pohjan ja tukevat moussetäytteet eli liivatetta täytteeseen. Valkosuklaa ja tuorejuustokin jähmettävät ätyettä, mutta eivät liivatteen tavoin.

Kakun päälle tehtävät hahmot vaativat kuivattamista koossa pysyäkseen, mutta tasaisen pinnan ja tasokuvioiden ei tarvitse kuivua etukäteen - kakun leikkaaminen on helpompaa.

Olen nyt usein laittanut moussetäytteet kakkuun 2 vrk ennen tarjoilua - näin kakku ehtii kostua ja maut syvenevät herkulliseksi! Kreemitän kakun pinnan edellisenä ilta ja pidän kakkua hetken jääkaapissa tai  pakasteessa ennen pinnan koristelua. 

Tämän kakun "ruffles" röyhelöt valmistin suorasta nauhasta pisaran mallisella työvälineellä toista reunaa venyttäen. Röyhelöt vaativat hetken kuivattamisen ennen kiinnitystä. Sprayasin helmiäistä kakun pintaan. 

Helminauhaan ostin uuden työvälineen, jolla onnistuinkin hyvin. Usein näen omissa töissäni ne parantelua vaativat kohdat - tämän kakun kohdalla iloitsin onnistumisesta - kehittymisen merkki varmaan tuo omaan työhön asennoituminenkin! Lisään ohjeen tähän ja edelliseen kakkuun viikon aikana.

Kakkupohjan ohjeen löydät esim. Valion sivuilta. Korvaisin jauhojen kokonaismäärästä vain kolmasosan perunajuhoilla (Valion ohjeessa puolet ja puolet) ja lisäisin 2 tl kaakaojauhetta jauhojen joukkoon. 

Kun paistat kakun ja kokeilet, ettei puutikulla keskelle painaen tartu taikinaa, niin ota kakkuvuoka käsiisi ja pudota se noin 20-30 cm kolauttaen pöydälle tai uunipellin päälle - näin ilmakuplat taikinasta häviävät ja kakkupohjasta tulee tasainen. Anna jäähtyä hetki ennen vuoasta irrottamista ja käännä kakku ylösalaisin leivinpaperin päälle, niin että se jäähtyy viimeiseksi paistovaiheen pohja (=valmiin kakun päällipuoli) ylöspäin.

Jäähtynyt kakkupohja leikataan kolmeen osaan. Kakku kootaan irtopohjaiseen rengasvuokaan tai renkaan avulla leivinpaperin tai tukevan kakkupahvin päälle. Pohjien kostutukseen käytän maitoa, johon on sekoitettu vähän vanilliinisokeria tai sitten appelsiinitäysmehua. Video kakun kostutuksesta ja täytöstä löytyy Valion sivuilta.

Täyte 1
1 1/2 liivatetta (Meiran 4 g liivate, pienempiä kaupasta ostettuja 2 g Meiraliivatteita 2 kpl)
1 -2 rkl vettä
1 dl vispikermaa
2 dl Valion kuningatarrahkaa
sokeria, vanilliinisokeria ja jäisiä pakastemustikoita

Pehmitä liivatteet vedessä. Vaahdota kerma. Sulata liivatteet  pieneen tilkkaan esim 1 rkl:seen kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateliuos rahkan joukkoon, lisää kerma ja tarvittaessa sokeria ja vanilliinisokeria. Levitä puolet täytteestä alimmalle, pullasudilla ja maidolla kostutetulle pohjalle, päälle jäisiä pakastemustikoita ja loput täytteestä päälle. Laita toinen kakkukerros ja kostuta se. Valmista toinen täyte.

Täyte 2
2 dl vispikermaa 
1 liivate = 4 g (kaupan 2 gramman Meiraliivatteita 2 kpl)
1-2  rkl vettä tai sitruunamehua
100 g vaniljatuorejuuutoa 
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan

Pehmitä liivatteet vedessä. Vaahdota kerma. Sulata liivatteet  pieneen tilkkaan esim 1 rkl:seen kiehuvaa vettä - voit käyttää myös sitruunanmehuvesiseosta - älä tee liian kirpakkaa täytteestä! Sitruunanmehu piristää makuja makeassa kakussa. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateliuos vaniljatuorejuuston joukkoon, lisää kerma puulastalla varovasti nostellen mukaan ja maun mukaan sokeria ja vanilliinisokeria.

Laita kakun päälle päällilevy, joka siis paistetussa kakussa oli pohjalla. Jos mahdollista, laita vielä kevyt tasainen paino päälle ja anna kakun vetäytyä vuorokauden jääkaapissa. Irroita sitten kakkurengas tai vuoka ja nosta kakku mielellään pyörivälle alustalle. Kreemitä se. 

Marenkivoikreemin hyvä, minulle mieleinen ohje löytyy Ahonlaita blogista, korvaan voin Sunnuntain laktoosittomalla margariinilla ja sveitsiläinen marenkivoikreemi tulee todella hyvää! Tässä ohje vielä:

Sveitsiläinen marenkivoikreemi


  • 100g valkuaisia
  • 200g hienoa sokeria
  • 300g Sunnuntai laktoositon margarinia (hopean värinen kääre) tai suolatonta voita (vähäsuolainenkin käy hätätapauksessa) HUONEENLÄMPÖISENÄ
  • (tähän lisäsin itse vielä kakun päällistä ja reunoja varten 90 g Arlan tuorejuustoa- ei siis kuulu alkuperäiseen ohjeeseen)

Erottele tarkasti valkuaiset ja keltuaiset kananmunista. Valkuaisten joukkoon ei saa tulla yhtään keltuaista. Keltuaiset, vesi tai rasva estää valkuaisten vaahtoutumista. Keltuaiset voi pakastaa muuta käyttöä varten ja leivonnassa kaksi keltuaista korvaa yhden munan. Keltuaisilla saat pullia voideltaessa kauniin keltaisen pinnan.
Laita valkuaiset pieneen kattilaan sokerin kanssa ja alle toinen isompi kattila, johon laitat vettä niin, että se ylttää lähes pienemmän kattilan pohjaan. Keitä sekoitellen, kunnes seos on 60-asteista tai ihan muutaman asteen yli -tämä olisi paras mitata leivontaan tarkoitetulla lämpömittarilla - ennen sen hankkimista käytin kyllä kinkkumittariakin, se ei ole yhtä tarkka.


Kun valkuais-sokeriseos on 60-asteista, kaada se yleiskoneeseen ja vatkaa 5-10 minuuttia, kunnes seos on vaahtoutunut ja jäähtynyt. Kuutioi margariini ja lisää se kuutio kerrallaan yleiskoneen käydessä. Vatkaa vielä margariinin lisäämisen jälkeen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Jos seos juoksettuu eli muuttuu rakeiseksi, jatka vaan vatkaamista, se kyllä tasaantuu. Itselläni ei ole koskaan juoksettumista tapahtunut, vaan tämä on helppo valmistaa.
Tähän sveitsiläiseen marenkiin voi lisätä värejä ja makuaineita, joista sitruunamehu ja vanilliinisokeri ovat sellaisia, joita itse olen käyttänyt - laitan tavallisesti molempia maun mukaan.



KAKUNPÄÄLLINEN Marenkikreemi tuorejuustolla

Äskeiseen sveitsiläisen marenkikreemin ohjeeseen lisään usein tuorejuustoa, nyt 90 g Arlan tuorejuustoa - tätä massaa käytin kakun päällä. Se on hyvän makuista ja toimii myös massan alla.


Levitä marenkivoikreemiseos pehmeänä!! - tarvittaessa pehmitä sitä mikrossa hetken - kakun päälle tasaisesti isolla lastalla. Itse levitän ensin ohuen, muruja estävän kerroksen päälle ja reunoille ja sitten laitan kakun hetkeksi kylmään ja vedän toisen kerroksen kreemiä. Itse tarvittaessa kuumennan lastaa kuuman veden alla, jotta saan pinnasta hyvin tasaisen. Kun levität kreemiä kakun päälle, se saa mennä hieman reunan yli, jotta reunaan saisi terävän kulman. Kreemin levitys käy hyvin pyörivän kakkualustan päällä.
Levitä kreemi myös sivuille aivan alareunaan saakka. Tasoita lastalla ja täsmennä tasoittaen yläreunan kulmaa. Kakun kuorrutus voikreemillä on näytetty Kakkusankareiden videon alkuosassa.

Tähän tanssikakkuun tuli päälliosaan kreeminä päälle mitan mukaan värjätystä kaulintamassasta kaulittu levy. Kakun reunoille tuli värjätty voikreemi ja sen päälle laitoin rypytetyt kaulintamassanauhat. Srayasin vielä helmiäistä nauhoihin ennen niiden kiinnittämistä. Aloitin nauhojen kiinnityksen alhaalta ylöspäin. Ryppyreuna voisi olla myös ylöspäin, jolloin nauhat kiinnitettäisiin ylhäältä aloittaen.

Tein rypytyksen suoraan leikattuun nauhaan tällaisella työvälineellä - kokeilin myös pallokärkistä välinettä, mutta en saanut siitä toivomaani tulosta. Kuivatin nauhoja kakkumessuilta ostamani kuivatusalustan päällä. Nämä "ruffle cakes" tyyliin tehdyt kakut ovatkin kiinnostaneet minua jo pitkään, tämä oli ensimmäinen kokeilu.


Kakun yläreunaan kiinnitin elintarvikeliimalla helmikoristeen, jonka valmistin Heirolsin helmimuotilla. Öljysin muotin ja painoin sen täyteen Renshaw massaa, ensin käytin muotin pakasteen kautta, mutta totsein sen turhaksi - pitkää sivua vääntämällä helmet irtoavat ulos muotista. 



Kakun päälle tuli aiemmin muotilla valmistamani valssiparit.


Kuinka paljon varata massakuorrutetta kakun päälle -sitä kysytään usein. Massakuorrutteen määrä kakun päälle selviää Confetin taulukosta ainakin suuntaa antavasti.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi