Siirry pääsisältöön

Karpalojuustokakku

Uuden vuoden kunniaksi siivosimme kotia, pakastimesta otettiin jo eilen jääkaappiin sulamaan karpalojuustokakku ja valmiiden koristeiden pohja siveltiin valkosuklaalla. Saimmekin vieraita kahvipöytään ja kakkua maisteltiin kermavaahdon ja kinuskikastikkeen kera - oli tosi hyvää! Lisään ohjeen myöhemmin.


Karpalojuustokakku

Pohja:

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita pehmeä margariinia ja sokeri vatkaimella, lisää muna. Lisää jauhot ja leivinjauhe puuhaarukalla sekoittaen. Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoan pohja ja reunat, levitä taikina jauhojen avulla pohjalle ja reunoille – itse tein aaltomaiset reunat. reuna saa ulottua vaikka vuoan yläosaan saakka, jolloin siitä tulee melko ohut.  Pohja voi odottaa jääkaapissa täytteen valmistumista.

Täyte:

200 g turkkilaista jogurttia
1 prk  = 175 g Philadelphia tuorejuustoa
400 g luumu-kanelirahkaa
2 dl sokeria
4 munaa – erota huolella valkuaiset ja keltuaiset
1 ½ rkl perunajauhoja
2 tl vanilliinisokeria
2 tl sitruunanmehua
1 dl pakastekarpaloita jäisinä

Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa sähkövatkaimella kaikki muut aineet paitsi karpalot ja lisää lopuksi joukkoon varovasti nostellen valkuaisvaahto ja karpalot. Kaada vuokaan. Paista alussa 175 asteessa noin 20 minuuttia ja sitten 150 asteessa tunnin verran – voit paistaa myös 150 asteessa vajaan tunnin ja jättää kakun sitten puoleksi tunniksi jäähtyvään uuniin. Tavoitteena olisi, että kakku jäisi melko vaaleaksi. Leivinpapereilla tai foliolla kakun voi suojata, mutta ne tarttuvat helposti kiinni korkean kakun pintaan.  Anna jäähtyä vuoassa ja siirrä sitten jääkaappiin yöksi. Irrota vuoka vasta kunnolla jäähtyneestä kakusta. Kakun voit tarjota vaahdotetun vaniljakastikkeen kera, se maistui oikein pehmeältä ja hyvältä niin.

Juustokakun pinnalle voi sirotella sihdin läpi tomusokeria tarjolle laitettaessa. Koristeeksi käy sokerimassakoristeet tai marengit, mutta niiden pohjaan on siveltävä valkosuklaata, etteivät ne värjää kakun pintaa tai sula kostean kakun pinnalle.

Juustokakun voi myös pakastaa ja sulattaa sitten yön yli jääkaapissa, mutta jonkin verran sen täytteen rakenne rakeistuu ja kakku kostuu niin, ettei sitä voi enää tomusokeroida. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...