Uuden vuoden kunniaksi siivosimme kotia, pakastimesta otettiin jo eilen jääkaappiin sulamaan karpalojuustokakku ja valmiiden koristeiden pohja siveltiin valkosuklaalla. Saimmekin vieraita kahvipöytään ja kakkua maisteltiin kermavaahdon ja kinuskikastikkeen kera - oli tosi hyvää! Lisään ohjeen myöhemmin.
Karpalojuustokakku
Pohja:
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita pehmeä margariinia ja sokeri vatkaimella, lisää
muna. Lisää jauhot ja leivinjauhe puuhaarukalla sekoittaen. Vuoraa leivinpaperilla
irtopohjavuoan pohja ja reunat, levitä taikina jauhojen avulla pohjalle ja
reunoille – itse tein aaltomaiset reunat. reuna saa ulottua vaikka vuoan
yläosaan saakka, jolloin siitä tulee melko ohut. Pohja voi odottaa jääkaapissa täytteen
valmistumista.
Täyte:
200 g turkkilaista jogurttia
1 prk = 175 g Philadelphia
tuorejuustoa
400 g luumu-kanelirahkaa
2 dl sokeria
4 munaa – erota huolella valkuaiset ja keltuaiset
1 ½ rkl perunajauhoja
2 tl vanilliinisokeria
2 tl sitruunanmehua
1 dl pakastekarpaloita jäisinä
Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Sekoita
toisessa kulhossa sähkövatkaimella kaikki muut aineet paitsi karpalot ja lisää
lopuksi joukkoon varovasti nostellen valkuaisvaahto ja karpalot. Kaada vuokaan.
Paista alussa 175 asteessa noin 20 minuuttia ja sitten 150 asteessa tunnin
verran – voit paistaa myös 150 asteessa vajaan tunnin ja jättää kakun sitten
puoleksi tunniksi jäähtyvään uuniin. Tavoitteena olisi, että kakku jäisi melko
vaaleaksi. Leivinpapereilla tai foliolla kakun voi suojata, mutta ne tarttuvat
helposti kiinni korkean kakun pintaan. Anna
jäähtyä vuoassa ja siirrä sitten jääkaappiin yöksi. Irrota vuoka vasta kunnolla
jäähtyneestä kakusta. Kakun voit tarjota vaahdotetun vaniljakastikkeen kera, se
maistui oikein pehmeältä ja hyvältä niin.
Juustokakun pinnalle voi sirotella sihdin läpi tomusokeria
tarjolle laitettaessa. Koristeeksi käy sokerimassakoristeet tai marengit, mutta
niiden pohjaan on siveltävä valkosuklaata, etteivät ne värjää kakun pintaa tai
sula kostean kakun pinnalle.
Juustokakun voi myös pakastaa ja sulattaa sitten yön yli
jääkaapissa, mutta jonkin verran sen täytteen rakenne rakeistuu ja kakku kostuu
niin, ettei sitä voi enää tomusokeroida.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: