Siirry pääsisältöön

Omena-vaniljakakku




Katselin ihanaa Tarte tatinia, joka oli kumottu ympäri ja päälle hyydytetty jogurttipäällinen. Mietin miksi kumota ja toteutinkin ohjeen vähän toisin – syntyi Omenavaniljakakku. sain sitten harjoitella noiden kauniiden suklaarullienkin tekemistä, kun siinä leipoessa tuli mieleen, että nyt pitäisi jotain uutta ja erilaista kokeilla. Kinuskikissan nettisivuilta katsoin mallia ja siitähän ne koristeet lähtivät työn alle.

Omenavaniljakakku 

Pohja
100 g margariinia
½ dl sokeria
1 muna
2 ¼ dl vehnäjauhoja, joista pieni osa voi olla perunajauhoakin
1 tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota irtopohjavuoan reunat, levitä pohjalle leivinpaperi. Toki vuoan reunatkin voi leivinpaperikaitaleilla suojata ja jättää rasva-jauhoseoksen pois,. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää muna vatkaten ja sekoita puuhaarukalla joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina jauhojen avulla irtopohjavuoan pohjalle. Sitä voi paistaa erikseen hetken uunissa, mutta ei välttämättä ole tarpeen.

Täyteomenat
1 kg omenoita
20 g margariinia
noin ½ - 1 dl fariinisokeria tai ruokosokeria tai sokeria
2 tl perunajauhoja
Pese, kuori ja lohko tai kuutioi omenat. sekoita omenoihin muut aineet ja kuumenna niitä mikrossa kuvun alla, kunnes ne ovat kunnolla pehmeitä. Levitä omenat vuokaan pohjataikinan päälle ja paista uunissa noin 15 -30 min, kunnes pohja olisi kypsä ja omenat pehmeitä. Jäähdytä kakku hyvin – pakkasella se onnistui hyvin, kun vein kakun ulos.

Vaniljan makuinen päällinen
4 liivatelehteä (pieniä kaupan 2 gramman lehtiä 4-5, itse käytän Meiran lehtiä, joista yksi painaa 4 g)
3 dl vaniljan makuista jogurttia tai vaahdotettavaa vaniljakastiketta
100 g valkosuklaata
2 dl Flora vispiä
sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan
1 dl sitruunanmehulla maustettua vettä tai omenamehua

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi. Vaahdota Flora vispi ja vaahdota vatkattava vaniljakastike, jos käytät sitä. Sulata valkosuklaa mieluiten vesihauteessa miedolla lämmöllä niin, ettei alimmassa kattilassa oleva vesi ulotu ylimmän suklaakattilan pohjaan. Sekoita vähän suklaa jogurtin tai vaniljakastikkeen joukkoon. Kuumenna mehu ja liuota liivatelehdet siihen. Anna liivatteen hetki jäähtyä, lisää se vaniljajogurttiin tai –kastikkeeseen. Lisää varovasti nostellen kermavaahto. Mausta sokerilla, maista. Kaada seos jäähtyneen omenakakun päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä esim. yön yli.

Suklaa rullat
Käytin ensin temperoitua valkosuklaata, mutta en onnistunut saamaan siitä kaunista verkkomaista kuviota, vaan suklaa levisi. Vaihdoin Pandan suklaaseen, jonka makua leipojat ovat viime aikoina moittineet. pandan suklaa toimi erinomaisen hyvin näiden koristeiden teossa! – se jähmettyi sopivan nopeasti temperoimattakin, ei levinnyt, eikä menettänyt kiiltoaan jääkaappisäilytyksessäkään – tumma suklaahan saattaa temperoimattomana nostaa harmaan värin pintaan – se on tietääkseni erottautunutta rasvaa ja suklaakoristeet tulevat helposti ruman värisiksi, mikäli suklaa on temperoimatonta.

Sulatin suklaan vesihauteessa miedolla lämmöllä– tärkeää, ettei suklaa kuumene liikaa, jolloin se kuivuu. Valutin sulan suklaan kuumaa kestävään pakastepussiin (yleensä harmaita väriltään) ja leikkasin yhteen kulmaan aivan pienen reiän, josta levitin suklaata ristikkomaisena nauhana leivinpaperin päälle. Ristikon on toisesta reunasta seurattava leivinpaperin reunaa ks. kuva. 




Annoin suklaan jähmettyä hetken ja rullasin paperit ja kiinnitin teipillä ja laitoin kylmään pakkaseen – tai pakastimeen. Suklaa jähmettyi nopeasti ja leivinpaperi irtosi helposti pinnalta – näistähän tulikin kauniit koristeet! Osan rullista jätin pakastimeen. Blogissani on etusivun yläpalkissa youtube –sivu, josta löytyy video korkkiruuvisuklaakierteisiin – ei vaikeaa, mutta kivaa kokeilla ja  huomata osaavansa ! Tuon suklaarullan voisi teippaamisen sijasta laittaa esimerkiksi talouspaperin hylsyn sisään jähmettymään –vaikeinta tässä onkin se, miten saa paperin pysymään halutussa muodossa suklaan kovettumisen ajan.




Lisäsin koristeeksi vielä kuivia sokerimassakukkia ja sokerihelmiä.

Tuon pohjan ja vaniljahyytelön välissä olevan omenakerroksen voisi toki korvata vaikka ohuella hillokerroksella- pohjan voi paistaa erikseen ja levittää hillon kypsälle pohjalle, sitten hyytelö.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi