Siirry pääsisältöön

Pataleipää



Pataleipä on ihastuttanut kotileipureita niin maullaan kuin helpon valmistuksen vuoksi. Lisäsin taikinaan 2 tl hunajaa ja 1 1/2 dl cashewpähkinöitä ja vielä kuivattuja karpaloita "kourakaupalla" ja tulikin herkullinen leipä viikonlopun aamupalapöytään (Cashewkarpaloleipä kuvassa yllä). 

Alla pataleivän perusohje, josta auringonkukansiemenet voi korvata karpaloilla tai puolukalla - niitä voisi olla enemmänkin kuin puoli desiä. Jos taas haluaa käyttää siemeniä taikinassa, niitäkin voi käyttää runsaammin ja yhdistää taikinaan useampia siemeniä. Alla olevan kuvan pataleipä on toisen aamun leipä: siemenleipä eli vähän eri ohjeella toteutettu.


Pataleipä


3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1tl kuivahiivaa tai 1/3 tavallista hiivaa
1tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemenistä

Sekoita kuivat aineet. Lisää puuhaarukalla joukkoon kädenlämpöinen vesi, johon hiiva on sekoitettu ( kuivahiivan kanssa nesteen lämpö 42 astetta eli saa tuntua käteen vähän kuumemmalta kuin lämmin). Älä vaivaa taikinaa, sekoita vaan nopeasti puuhaarukalla tai -lastalla. Taikinan pitäisi olla pehmeää -tarvittaessa voit lisätä tilkan vettä taikinaan. Peitä taikina muovikelmulla, niin siihen ei tule kuorta. Anna kohota huoneenlämmössä yön yli tai 10-14 tuntia. 

Kumoa taikina kaapimella vetäen jauhotetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi leiväksi mahdollisimman vähällä vaivaamisella. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota 1/2 h. 

Laita 3 litran valurautapannu tai kivipatsas tai uunikulho uuniin ja kuumenna 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, nosta taikina pataan ja paista kannen tai folion alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä noin 15 minuuttia. Kumoa leipä jäähtymään. Jos haluat pinnan pysyvän tapana, älä peitä liinalla.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi