Siirry pääsisältöön

Pataleipää



Pataleipä on ihastuttanut kotileipureita niin maullaan kuin helpon valmistuksen vuoksi. Lisäsin taikinaan 2 tl hunajaa ja 1 1/2 dl cashewpähkinöitä ja vielä kuivattuja karpaloita "kourakaupalla" ja tulikin herkullinen leipä viikonlopun aamupalapöytään (Cashewkarpaloleipä kuvassa yllä). 

Alla pataleivän perusohje, josta auringonkukansiemenet voi korvata karpaloilla tai puolukalla - niitä voisi olla enemmänkin kuin puoli desiä. Jos taas haluaa käyttää siemeniä taikinassa, niitäkin voi käyttää runsaammin ja yhdistää taikinaan useampia siemeniä. Alla olevan kuvan pataleipä on toisen aamun leipä: siemenleipä eli vähän eri ohjeella toteutettu.


Pataleipä


3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1tl kuivahiivaa tai 1/3 tavallista hiivaa
1tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemenistä

Sekoita kuivat aineet. Lisää puuhaarukalla joukkoon kädenlämpöinen vesi, johon hiiva on sekoitettu ( kuivahiivan kanssa nesteen lämpö 42 astetta eli saa tuntua käteen vähän kuumemmalta kuin lämmin). Älä vaivaa taikinaa, sekoita vaan nopeasti puuhaarukalla tai -lastalla. Taikinan pitäisi olla pehmeää -tarvittaessa voit lisätä tilkan vettä taikinaan. Peitä taikina muovikelmulla, niin siihen ei tule kuorta. Anna kohota huoneenlämmössä yön yli tai 10-14 tuntia. 

Kumoa taikina kaapimella vetäen jauhotetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi leiväksi mahdollisimman vähällä vaivaamisella. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota 1/2 h. 

Laita 3 litran valurautapannu tai kivipatsas tai uunikulho uuniin ja kuumenna 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, nosta taikina pataan ja paista kannen tai folion alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä noin 15 minuuttia. Kumoa leipä jäähtymään. Jos haluat pinnan pysyvän tapana, älä peitä liinalla.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...