Siirry pääsisältöön

Runebergin tortut






Pian on se aika vuodesta – 5.2. -  kun kansallisrunoilijallemme J. L. Runebergille jo hänen elinaikanaan valmistettuja torttuja taas  leivotaan. Epäselvää on, onko ohje alkuaan hänen vaimoltaan Fredrikalta vai porvoolaiselta kondiittorilta. Todennäköisesti leivonnaisen päällä oleva hillo on alunpitäen ollut omenasosetta.

Itselläni on vuosia ollut kaksi luotto-ohjetta, joilla näitä teen.  Kirjoitan molemmat tähän – ensimmäinen on Diabetesliiton Makumatka- kirjasta ja toinen koulussa käytetyn WSOY:n Taituri-kirjan ohje (tekijät: Hinkkanen, Kokkonen, Liiimatainen, Palojoki). Ylemmän ohjeen avulla tortut ovat kuohkeammat ja kosteammat, alemman ohjeen avulla tortuista tulee kuivempia ja mureampia.

Runebergin torttujen alumiini- ja silikoonivuokien koko on sama 6,5 cm x 5,5 cm ja yhteen vuokaan menee yllä olevan reseptin mukaista taikinaa 80-90 g, kannattaa tehdä testipaisto, koska taikina kohoaa vuoassa sitä enemmän, mitä kuohkeammaksi vuokien vetoisuus on 

Runebergin tortut noin 10 kappaletta

150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua
1 dl rouhittua mantelia tai mantelijauhoa

Koristeluun
1/2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
½ rkl vettä

Sekoita kuivat aineet. Jos teet moninkertaisen annoksen esim 4 - kertaisen, voi leivinjauheen määrää vähän vähentää ja jauhojen määrää tarvittaessa lisätä esim 1/2dl / annos. Jauhojen määrää kannattaa lisät tuo 1/2 dl myös silloin, jos taikina vatkataan todella kuohkeaksi.

 Vatkaa margariini ja sokeri ja lisää sähkövatkaimella munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita puulastalla taikinaan jauhot ja mehu. Annostele vuokaspraylla voideltuihin vuokiin -Arabian uuninkestävät korkeat kupitkin käyvät hyvin -  tai silikoonivuokiin tai muffinivuoilla vuorattuun muffinipeltiin tai  kaksinkertaisiin muffinivuokiin. Tasoittele taikinaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kiertoilmalla 180 asteessa. 

Kun tortut tulevat uunista ja jäähtyvät hetken, käännä ne ympäri vuoista ja tasoittele painellen pinnalta. En perinteisesti ole kostuttanut torttuja, mutta hyvin voi heti uunista otettaessa pudottaa joka tortun päälle 1-2 tl omenamehua tai sokerivesilientä, johon voi lisätä ihan pikkutipan rommiesanssia tai manteliesanssia. Kostuttamiseen käy myös mantelilikööri, punssi tai rommi. Anna nesteen imeytyä, koristele vasta sitten.

 Laita kahden teelusikan kanssa nokare vadelmahilloa jokaisen päälle, torttuun voi myös kaivertaa kolon, jolloin hilloa saa siihen enemmän.  Sekoita tomusokerista ja vedestä hammastahnan paksuinen tahna, voit myös värjätä sen vaaleanpunaiseksi halutessasi. Laita tahna muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota hillon ympäri rengas kuorrutteesta.

Runebergin tortut 6- 8 kpl

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl - 1 dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta

Koristeluun
1/2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
½ rkl sitruunanmehua

Sekoita kuivat aineet - korppujauhojen määrää usein vähennän eli käytän vain 3/4 dl, koska taikinasta tulee muutoin kovin kuivaa. Vatkaa margariini ja sokeri ja lisää sähkövatkaimella munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita puulastalla taikinaan jauhot.  Annostele vuokaspraylla voideltuihin vuokiin tai kaksinkertaisiin muffinivuokiin. Tasoittele taikinaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kun tortut tulevat uunista ja jäähtyvät hetken, käännä ne ympäri vuoista ja tasoittele painellen pinnalta. Laita kahden teelusikan kanssa nokare vadelmahilloa jokaisen päälle. Sekoita tomusokerista ja vedestä hammastahnan paksuinen tahna, voit myös värjätä sen vaaleanpunaiseksi halutessasi. Laita tahna muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota hillon ympäri rengas kuorrutteesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi