Pian on se aika vuodesta – 5.2. - kun kansallisrunoilijallemme J. L. Runebergille jo hänen elinaikanaan valmistettuja torttuja taas leivotaan. Epäselvää on, onko ohje alkuaan hänen vaimoltaan Fredrikalta vai porvoolaiselta kondiittorilta. Todennäköisesti leivonnaisen päällä oleva hillo on alunpitäen ollut omenasosetta.
Itselläni on vuosia ollut kaksi luotto-ohjetta, joilla näitä teen. Kirjoitan molemmat tähän – ensimmäinen on Diabetesliiton Makumatka- kirjasta ja toinen koulussa käytetyn WSOY:n Taituri-kirjan ohje (tekijät: Hinkkanen, Kokkonen, Liiimatainen, Palojoki). Ylemmän ohjeen avulla tortut ovat kuohkeammat ja kosteammat, alemman ohjeen avulla tortuista tulee kuivempia ja mureampia.
Runebergin torttujen alumiini- ja silikoonivuokien koko on sama 6,5 cm x 5,5 cm ja yhteen vuokaan menee yllä olevan reseptin mukaista taikinaa 80-90 g, kannattaa tehdä testipaisto, koska taikina kohoaa vuoassa sitä enemmän, mitä kuohkeammaksi vuokien vetoisuus on
Runebergin tortut noin 10 kappaletta
150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua
1 dl rouhittua mantelia tai mantelijauhoa
Koristeluun
1/2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
½ rkl vettä
Sekoita kuivat aineet. Jos teet moninkertaisen annoksen esim 4 - kertaisen, voi leivinjauheen määrää vähän vähentää ja jauhojen määrää tarvittaessa lisätä esim 1/2dl / annos. Jauhojen määrää kannattaa lisät tuo 1/2 dl myös silloin, jos taikina vatkataan todella kuohkeaksi.
Vatkaa margariini ja sokeri ja lisää sähkövatkaimella munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita puulastalla taikinaan jauhot ja mehu. Annostele vuokaspraylla voideltuihin vuokiin -Arabian uuninkestävät korkeat kupitkin käyvät hyvin - tai silikoonivuokiin tai muffinivuoilla vuorattuun muffinipeltiin tai kaksinkertaisiin muffinivuokiin. Tasoittele taikinaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kiertoilmalla 180 asteessa.
Kun tortut tulevat uunista ja jäähtyvät hetken, käännä ne ympäri vuoista ja tasoittele painellen pinnalta. En perinteisesti ole kostuttanut torttuja, mutta hyvin voi heti uunista otettaessa pudottaa joka tortun päälle 1-2 tl omenamehua tai sokerivesilientä, johon voi lisätä ihan pikkutipan rommiesanssia tai manteliesanssia. Kostuttamiseen käy myös mantelilikööri, punssi tai rommi. Anna nesteen imeytyä, koristele vasta sitten.
Laita kahden teelusikan kanssa nokare vadelmahilloa jokaisen päälle, torttuun voi myös kaivertaa kolon, jolloin hilloa saa siihen enemmän. Sekoita tomusokerista ja vedestä hammastahnan paksuinen tahna, voit myös värjätä sen vaaleanpunaiseksi halutessasi. Laita tahna muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota hillon ympäri rengas kuorrutteesta.
Laita kahden teelusikan kanssa nokare vadelmahilloa jokaisen päälle, torttuun voi myös kaivertaa kolon, jolloin hilloa saa siihen enemmän. Sekoita tomusokerista ja vedestä hammastahnan paksuinen tahna, voit myös värjätä sen vaaleanpunaiseksi halutessasi. Laita tahna muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota hillon ympäri rengas kuorrutteesta.
Runebergin tortut 6- 8 kpl
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl - 1 dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
Koristeluun
1/2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
½ rkl sitruunanmehua
Sekoita kuivat aineet - korppujauhojen määrää usein vähennän eli käytän vain 3/4 dl, koska taikinasta tulee muutoin kovin kuivaa. Vatkaa margariini ja sokeri ja lisää sähkövatkaimella munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita puulastalla taikinaan jauhot. Annostele vuokaspraylla voideltuihin vuokiin tai kaksinkertaisiin muffinivuokiin. Tasoittele taikinaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kun tortut tulevat uunista ja jäähtyvät hetken, käännä ne ympäri vuoista ja tasoittele painellen pinnalta. Laita kahden teelusikan kanssa nokare vadelmahilloa jokaisen päälle. Sekoita tomusokerista ja vedestä hammastahnan paksuinen tahna, voit myös värjätä sen vaaleanpunaiseksi halutessasi. Laita tahna muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota hillon ympäri rengas kuorrutteesta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: