Siirry pääsisältöön

Rukiinen karpaloleipä


Tätä pataleipää voin suositella!! Ohjeen sain leipuriryhmässä toiselta innokkaalta leipurilta. Tämä leipä ei vielä lämpimänä vakuuttanut minua maullaan, mutta kun se jäähtyi, niin ah! - leivästä tulee ihana pikkumakea maku karpaloiden myötä tulee suuhun. Tätä teen varmasti uudelleenkin. 

Edellinen ruispataleipä, jonka ohjeen löydät täältä , oli hapanta maultaan ja jäin ihan pientä makeutta kaipaamaan taikinaan - tässä uudessa pataleivän ohjeessa sitä juuri on. kokeilematta on vielä sipulipataleipä, sen ohjeen julkaisen myöhemmin.

Rukiinen karpalopataleipä


2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl siemeniä – laitoin pellavansiemeniä
1 ½ tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa – itse laitoin 10 g tavallista hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
½ dl leipäsiirappia
1 dl kuivattuja karpaloita tai pakastepuolukkaa

Yhdistä kuivat aineet. Lisää lämpöinen vesi, johon hiiva on liuotettu. Lisää muut aineet ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla, ettei taikina kuorru ja anna taikina kohota 10-24 tuntia. Mitä pidempi kohotusaika on, sen voimakkaampi (happamen) maku tulee leipään.

Laita työpöydälle märkä paperi tai silikonimatto, sen päälle leivinpaperi ja jauhoja. Kumoa taikina siihen palloksi. Älä vaivaa, peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja uunipata heti uuniin kuumenemaan tyhjänä. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, nosta pata esille, sipaise talouspaperilla öljyä pohjalle ja reunoille ja kumoa varovasti taikina paperin avulla vuokaan. Peitä kannella tai foliolla ja paista 30 minuuttia uunissa. Ota sitten folio pois ja paista vielä 15 minuuttia. Voit voidella tässä vaiheessa siirappivedellä, niin kuoresta tulee pehmeämpi – jos haluat rapean kuoren, älä voitele, äläkä peitä leipää uunista otettaessa.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Voit kääriä leivän folioon ja pyyhkeeseen tai vain pyyhkeeseen (folio kerää vähän kosteutta leipään) tai voit jättää sen sellaisenaan jäähtymään. Nauti juuston kera tätä herkkua!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...