Siirry pääsisältöön

Namastesämpylät tai leivät - tee rapeakuorisia sämpylöitä aamuksi


Työkaverini suositteli minulle Namastesämpylöitä, joiden taikina voi olla päiviä jääkaapissa ja sieltä vaan saa lusikalla nostettua taikinaa pellille ja voi paistaa lämpimiä, tuoreita sämpylöitä milloin haluaa. Näiden sämpylöiden kuori on niin rapea ja sisus hyvin kohonnut ja kuohkea.

Ohje on Sikke Sumarin Saarenmaalla Namastessa tekemä. siitä kai nimi. Taikinan voi sekoittaa illalla valmiiksi ja laittaa jääkaappiin ja ottaa sitä aamulla kahdella lusikalla pellille ja paistaa leiviksi tai sämpylöiksi. Taikinaa voi illalla kohottaa tunnin tai kaksi ja painaa sitten kasaan ennen jääkaappiin laittamista. Se kohoaa jääkaapissa jonkin verran, joten kannellisen kulhon voi laittaa varmuuden vuoksi vaikka muovikassin sisään.  Ei veivaamista tai vaivaamista ollenkaan! Tuoreen leivän tuoksu täytti aamulla meidänkin keittiömme, tosin mies ei olisi edes sitä 15 minuutin paistoaikaa malttanut odottaa aamukahvia, mutta odotti kuitenkin. 

Namasten rapeakuoriset sämpylät

7 ½ dl haalean lämmintä vettä
25-30 g hiivaa tai puolitoista pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl sämpyläjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
10 -12 dl vehnäjauhoja (leipätaikina saa olla paksumpaa, sämpylätaikina melko löysää ja jauhot turpoavat taikinassa)
Halutessasi voit lisätä siemeniä tms.

Jauhoja voi vaihdella, mutta vehnäjauhoa laitettava vähintään puolet, koska leivän sitko, jossa hiiva kohottaa, tulee siitä. Sämpyläjauhohan on sekoitus, jossa vehnää on jo joukossa ja hiivaleipävehnäjauhokin on vehnästä, kuorikerrosten alta otettu ravintoainepitoinen jauho. 

Sekoita taikina ainekset, älä vaivaa. Voit kohottaa taikinaa ensin tunnin verran huoneenlämmössä ja paina sitten taikina matalaksi kulhossa. Peitä taikinakulho muovikelmulla ja laita jääkaappiin. Taikinan voi kyllä laittaa suoraan jääkaappiinkin, jolloin se kohoaa hitaasti siellä.

Kun haluat leipoa sämpylät, ota kahdella lusikalla taikinaa leivinpaperin päälle pellille, huiskauta jauhoja päälle (minkä minä unohdin, kuvassa ei näy tätä)  ja tee ristiviilto sämpylöiden pinnalle. Paista kuumassa uunissa noin 220 asteessa 15-30 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on vaalean ruskea. Sämpylät on rapeakuorisia, kovia uunista tullessaan – älä peitä liinalla, koska silloin rapeus katoaa.

Tästä taikinasta voi leipoa myös limppuja – kietaiset puolet taikinasta vaan leivinpaperin päälle paistumaan ja paistat niin kauan. että leivän pohja on vaalean ruskea ja kumiseva, kun kopautat pohjaa – tarkemmin en osaa paistamisaikaa kuvata – no puoli tuntia vähintään. Taikinassa on lievä hapan maku, koska hiiva hapattaa taikinaa jääkaapissa.

Tämän helpommin ei tuoretta leipää voi kai tehdä – hyvää oli!

Ohjetta on helppo muunnella - tänään laitoin joukkoon salaatinsiemensekoitusta ja pellavansiemeniä




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...