Siirry pääsisältöön

Valkosuklaa juustokakku uunissa sekä vanha hyvä ohje juustokakulle






Vihdoinkin onnistui kuvio juustokakun pintaan melkein täydellisesti-- uunin lämpötila olisi voinut olla vielä vähän matalampi, että kakun päällinen olisi pysynyt vaaleana. Folio kakun päällä paistamisen loppuvaiheessa auttaa myös asiaa, mutta niin usein folio tai leivinpaperi on minulta tuohon kakun pintaan tarttunut, että en sitä halunnut laittaa.

Pullahiireltä saamani neuvon mukaan paistoin kakun vesihauteessa: kiedoin irtopohjavuoan ympärille tarkasti folion, ettei vesi pääse kakkuun ja löysinkin sopivan kokoisen uunivuoan kakkuvuoan .

Vadelma-valkosuklaajuustokakun ohjeen löysin Vaaleanpunaisen Nonparellin Kakut- kirjasta, johon ihastuin kirjakaupassa. Kirjassa on paljon hyviä ohjeita - ei ole kuitenkaan luvallista kopioida suht' uuden kirjan ohjetta tähän blogiin - mutta lähes sama ohje onkin ollut Tiinan keittiössä tv:ssä esillä ja kulkee myös netissä, joten kirjoitan sen tähän. Tavallisesti leivon juustokakkuun muropohjan alla olevan ohjeen mukaan, mutta tässä kakussa on kaurakeksi-margariinimuruseos pohjana. Tykkään käyttää uunijuustokakuissa rahkaa (saksalainen tapa, toteaa Pullahiiri blogissaan) joko tuorejuuston tilalla tai sen lisäksi - niin oli tässäkin ohjeessa. Tavallisesti vaahdotan erikseen juustokakkuun keltuaiset ja valkuaiset, kuten alla olevassa suosikkiohjeessani on - nykyiset ohjeet neuvovat usein sekoittamaan kaikki aineet keskenään ja Vaaleanpunainen Nonparelli nimenomaan neuvoi, ettei munia saa vatkata, ETTEI kakkuun tule ilmaa.
Vaikka ohjeessa ei mainittaisikaan, lisään usein pari teelusikallista maissi-tai perunajauhoja täytteeseen sitomaan rakennetta.

Vadelma-valkosuklaajuustokakku

Pohja 
100 g kaurakeksejä
50 g margariinia
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi - halutessasi reunoillekin, tai voitele reunat. Sekoita ainekset monitoimikoneessa ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Voit paistaa viitisen minuuttia uunissa ja sitten jäähdyttää hetken.

Täyte :
150g valkosuklaata
500g philadelphia-juustoa
pieni purkillinen (250g) vaniljarahkaa
1 dl sokeria
3/4 dl maissitärkkelysjauhoja
150 g ranskankermaa
3 munaa
1 1/2 rkl limetinta sitruunanmehua
 

Vadelmakastike:
100 g pakastevadelmia
2 rkl hillosokeria

Keitä vadelmia ja hillosokeria muutama minuutti. Jäähdytä ja paseeraa sihdin läpi.

Sulata suklaa miedolla teholla 20 sekunnin jaksoissa mikrossa muovikulhossa, sekoita aina kuumennusten välillä - varo, ettet kuumenna liikaa. Vatkaa sokeri juuston ja rahkan sekä ranskankerman joukkoon. Yhdistä suklaa ja juusto: Sekoita ensin pari lusikallista juustoa suklaaseen, kaada sitten suklaa juustomassan joukkoon. Lisää maissijauho, vanilliinisokeri ja limetin mehu. Lisää munat yksitellen, mutta varo vaahdottamasta niitä. Kaada esipaistetun pohjan päälle. (Täytettä riittää aivan piripintaan, joten piirasvuoka kannattaa siirtää valmiiksi uuniritilälle ennen täytteen kaatamista.)

Tiputtele täytteen päälle vadelmasosetta palloina ja vedä grillitikulla viiva läpi pallojen > ne muuttuvat sydänraidoiksi.

Paista vesihauteessa uunin alatasolla 150-175 asteessa noin 50-55 minuuttia. itse käytän aina kiertoilmauunia. Sammuta uuni tai säädä se 80 asteeseen ja paista vielä noin 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä uunissa tai siirrä se jäähtymään. Laita kakku vielä yön yli jääkaappiin, niin aamulla voit varovasti irrottaa sen vuoasta.






Lisään vielä lopuksi tähän vanhan Valion ohjeen, jolla olen aina tehnyt hyviä juustokakkuja. Tuota Hovijuustoahan ei enää ole markkinoilla, mutta mikä vaan tuorejuustoa sopii ja myös maustetut rahkat ja tuorejuustot sopivat tähän ohjeeseen. Kakku on hyvää pakastemansikoista monitoimikoneella tehdyn soseen kera.

Juustokakku ja vadelmakastike 

10-12 annosta


Pohja 

100 g voita 
1 dl sokeria 
1 muna 
2 1/2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
Täyte 
500 g maitorahkaa 
2 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tl raastettua limetin- tai sitruunankuorta 
2 rkl limetti- tai sitruunamehua 
2 1/2 dl sokeria 
1 rkl vaniljasokeria 
1 dl perunajauhoja 
5 keltuaista
5 valkuaista 


Valmista pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos. Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm:n ja korkeudeltaan 7 cm:n irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka peitettynä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. 


Valmista täyte. Yhdistä kulhossa maitorahka, Hovi, limetin- tai sitruunankuoriraaste ja mehu, puolet sokerista, vaniljasokeri, siivilän läpi sihdattu perunajauho ja keltuaiset. Sekoita seos tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset lopun sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuais-sokerivaahto parissa erässä täytteen joukkoon varovasti sekoittaen. Kaada täyte taikinapohjalle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti. Peitä kakku tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä hieman ja irrota vuoasta. Sihtaa kakulle halutessasi tomusokeria. Tarjoa esim. marjakastikkeen kanssa. 

Vinkki: Marjakastike: soseuta noin 1 l marjoja. Puserra sose siivilän läpi. Makeuta kastike sokerilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja