Vihdoinkin onnistui kuvio juustokakun pintaan melkein
täydellisesti-- uunin lämpötila olisi voinut olla vielä vähän matalampi, että
kakun päällinen olisi pysynyt vaaleana. Folio kakun päällä paistamisen
loppuvaiheessa auttaa myös asiaa, mutta niin usein folio tai leivinpaperi on
minulta tuohon kakun pintaan tarttunut, että en sitä halunnut laittaa.
Pullahiireltä saamani neuvon mukaan paistoin kakun
vesihauteessa: kiedoin irtopohjavuoan ympärille tarkasti folion, ettei vesi
pääse kakkuun ja löysinkin sopivan kokoisen uunivuoan kakkuvuoan .
Vadelma-valkosuklaajuustokakun ohjeen löysin Vaaleanpunaisen Nonparellin Kakut- kirjasta,
johon ihastuin kirjakaupassa. Kirjassa on paljon hyviä ohjeita - ei ole
kuitenkaan luvallista kopioida suht' uuden kirjan ohjetta tähän blogiin - mutta
lähes sama ohje onkin ollut Tiinan keittiössä tv:ssä esillä ja kulkee myös
netissä, joten kirjoitan sen tähän. Tavallisesti leivon juustokakkuun
muropohjan alla olevan ohjeen mukaan, mutta tässä kakussa on
kaurakeksi-margariinimuruseos pohjana. Tykkään käyttää uunijuustokakuissa
rahkaa (saksalainen tapa, toteaa Pullahiiri blogissaan) joko tuorejuuston tilalla
tai sen lisäksi - niin oli tässäkin ohjeessa. Tavallisesti vaahdotan erikseen
juustokakkuun keltuaiset ja valkuaiset, kuten alla olevassa suosikkiohjeessani
on - nykyiset ohjeet neuvovat usein sekoittamaan kaikki aineet keskenään ja
Vaaleanpunainen Nonparelli nimenomaan neuvoi, ettei munia saa vatkata, ETTEI
kakkuun tule ilmaa.
Vaikka ohjeessa ei mainittaisikaan, lisään usein pari teelusikallista maissi-tai perunajauhoja täytteeseen sitomaan rakennetta.
Vadelma-valkosuklaajuustokakku
Pohja
100 g kaurakeksejä
50 g margariinia
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi -
halutessasi reunoillekin, tai voitele reunat. Sekoita ainekset
monitoimikoneessa ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Voit paistaa viitisen minuuttia uunissa ja sitten jäähdyttää hetken.
Täyte :
150g valkosuklaata
500g philadelphia-juustoa
pieni purkillinen (250g) vaniljarahkaa
1 dl sokeria
500g philadelphia-juustoa
pieni purkillinen (250g) vaniljarahkaa
1 dl sokeria
3/4 dl maissitärkkelysjauhoja
150 g ranskankermaa
3 munaa
1 1/2 rkl limetinta sitruunanmehua
Vadelmakastike:
3 munaa
1 1/2 rkl limetinta sitruunanmehua
Vadelmakastike:
100 g pakastevadelmia
2 rkl hillosokeria
Keitä vadelmia ja hillosokeria muutama minuutti.
Jäähdytä ja paseeraa sihdin läpi.
Sulata suklaa miedolla teholla 20 sekunnin jaksoissa mikrossa muovikulhossa, sekoita aina kuumennusten välillä - varo, ettet kuumenna liikaa. Vatkaa sokeri juuston ja rahkan sekä ranskankerman joukkoon. Yhdistä suklaa ja juusto: Sekoita ensin pari lusikallista juustoa suklaaseen, kaada sitten suklaa juustomassan joukkoon. Lisää maissijauho, vanilliinisokeri ja limetin mehu. Lisää munat yksitellen, mutta varo vaahdottamasta niitä. Kaada esipaistetun pohjan päälle. (Täytettä riittää aivan piripintaan, joten piirasvuoka kannattaa siirtää valmiiksi uuniritilälle ennen täytteen kaatamista.)
Tiputtele täytteen
päälle vadelmasosetta palloina ja vedä grillitikulla viiva läpi pallojen >
ne muuttuvat sydänraidoiksi.
Paista vesihauteessa uunin alatasolla 150-175 asteessa noin 50-55 minuuttia. itse käytän aina kiertoilmauunia. Sammuta uuni tai säädä se 80 asteeseen ja paista vielä noin 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä uunissa tai siirrä se jäähtymään. Laita kakku vielä yön yli jääkaappiin, niin aamulla voit varovasti irrottaa sen vuoasta.
Lisään vielä lopuksi tähän vanhan Valion
ohjeen, jolla olen aina tehnyt hyviä
juustokakkuja. Tuota Hovijuustoahan ei enää ole markkinoilla, mutta mikä vaan
tuorejuustoa sopii ja myös maustetut rahkat ja tuorejuustot sopivat tähän
ohjeeseen. Kakku on hyvää pakastemansikoista monitoimikoneella tehdyn soseen
kera.
Juustokakku ja vadelmakastike
10-12 annostaPohja
100 g voita1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
500 g maitorahkaa
2 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 tl raastettua limetin- tai sitruunankuorta
2 rkl limetti- tai sitruunamehua
2 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja
5 keltuaista
5 valkuaista
Valmista pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos. Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm:n ja korkeudeltaan 7 cm:n irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka peitettynä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Valmista täyte. Yhdistä kulhossa maitorahka, Hovi, limetin- tai sitruunankuoriraaste ja mehu, puolet sokerista, vaniljasokeri, siivilän läpi sihdattu perunajauho ja keltuaiset. Sekoita seos tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset lopun sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuais-sokerivaahto parissa erässä täytteen joukkoon varovasti sekoittaen. Kaada täyte taikinapohjalle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti. Peitä kakku tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä hieman ja irrota vuoasta. Sihtaa kakulle halutessasi tomusokeria. Tarjoa esim. marjakastikkeen kanssa.
Vinkki: Marjakastike: soseuta noin 1 l marjoja. Puserra sose siivilän läpi. Makeuta kastike sokerilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: