Siirry pääsisältöön

Kirsikkapiiras ja puolukkapiiras


Työtoverini toivat Viipurin tuliaisina töihin kirsikkapiiraita - sellaisia en ollut ennen maistanutkaan, enkä tehnyt. Pitihän minun kokeilla, miten sellaiset piiraat Kotkassa onnistuisivat, etenkin, kun koti- ja mökkipiha on kansoitettu kirsikanpuun taimilla. Haaveenani on joskus viettää kotona japanilaista kirsikankukkajuhlaa! Tämän piiraan voisi valmistaa ihanista punaisista karviaisistakin. Pidimme kovasti kirsikkapiiraasta- toinen onkin vanha tuttu ohje - odotettava siis oman puutarhan kirsikoitakin leivontaan!

Aloin heti aamusta leipomaan piiraita. Olin jo aiemmin varannut Eesti-kaupasta happamia kirsikoita ja lisää niitä ostin Disas Fish liikkeestä Haminasta - siellä on paitsi monenlaista kalaa, niin mitä upein valikoima italialaisia ja brittiläisiä suklaita ym, sekä mahtava valikoima eri teelaatuja ja öljyjä. Kirsikkapurkkien kuvat alla - toisessa niissä oli happamuudensäätöaineita liemessä mukana, joten huuhtelin kirsikat ensin kylmällä vedellä.  Tein piiraisiin muropohjan, ohjeen annos riittää kahteen pyöreään piirasvuokaan ja kirsikoita kahteen piiraaseen kuluu kaksi isoa purkkia. Piirasvuoat kannattaa voidella margariinilla ja jauhottaa millä tahansa jauhoilla, itse käytin nyt vehnäjauhoja, mutta korppujauhot, leseet ja hiutaleet käy yhtä hyvin. 
Piirastaikina kahteen piiraaseen 
- minä sain tästä vielä yhden pikkupiiraan

150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 dl creme fraichea tai maitoa tai kermaviiliä
1 dl perunajauhoja
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1 tl vanilliinisokeria

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon creme fraiche ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. tein taikina monitoimikoneella leikkuuterällä, jolloin voit sekoittaa nopeasti jauhotkin taikinaan koneella- helppoa!

Nostele taikina piirasvuokiin, jauhoja päälle, ja painele taikina pohjalle ja reunoille - jos se tarttuu käsiin. lisää jauhoja taikinan päälle. 

Täyte I

Kirsikoita, joista kivet on poistettu - tai punaisia karviaisia -, levitetään pohjan päälle. Päälle ripotellaan hillosokeria, joka hyydyttää kirsikoista irtoavan nesteen vasta piiraan jäähtyessä. Piiras paistetaan 180 asteessa, kunnes piiraan reunat ovat vaaleanruskeat  ja pohja kypsä. Jäähdytetään. 

Kylmän piiraan päälle voi sulattaa valkosuklaata rapisevassa harmaassa muovipussissa, joka kestää kuumuuden - käytä mietoa lämpöä mikrossa ja sulata 10 sekuntia kerrallaan. Kun suklaa on sulaa, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaa koristeeksi kirsikoiden päälle. 

Täyte II

Kun piirastaikinaa jäi, levitin sitä vielä pikkuvuokaan ja päälle laitoin kermaviilimunaseoksen ja pakastepuolukoita - kirsikat tai punaherukat tai vadelmat tai mustikatkin olisivat käyneet tähän piiraaseen. 

1 prk kermaviiliä
1/2 dl maitoa
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoja 
2 tl vaniljasokeria
ripaus sokeria 

- Sekoita kaikki aineet ja maista maku. 2 dl maitotuotetta hyytyy 1 kananmunalla ja toisaalta isommassa massamäärässä 2 tl vehnäjauhoja voi korvata kananmunan - niinpä kun lisäsin maitoa tähän, niin laitoin vähän vehnäjauhoja takaamaan hyytymisen. 

Tämäkin piiras paistetaan 180 asteessa, kunnes reunat ovat vaaleanruskeat ja pohja kypsä. 


Kommentit

  1. Kiitos kirsikka piirakan ohjeesta, sellaista mulla ei olekkaan.
    Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin.
    Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun liityit! Sinun blogisi nimi on jo niin houkutteleva... rakastan aurinkoa ja kesää.. kiitos, vieras saapuu pian!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...