Siirry pääsisältöön

Leipurit Tallinnassa 1-osa



Leipureiden matka Tallinnaan 

Olin leipojaystävien ja bloggaajakavereiden kanssa Tallinnassa 12.-13.3.2016 ja mikä parasta saimme tavata virolaisia leipureita ja bloggaajia matkallamme. Teimme ihania hankintoja kevään leivonnaisia varten ja saimme katsella uusimpia virolaisia leivonta- ja ruokakirjoja tekijöiden esitteleminä. Varmasti montaa muutakin leivonnan ystävää kiinnostaa, mistä Tallinnasta löytää omaan harrastukseen tai ammattiin liittyviä myymälöitä.  Lue matkastamme ja lähde itse seikkailemaan ihaniin paikkoihin Tallinnassa!





Matkalle lähdimme varhain lauantaiaamuna Länsisatamasta. Laiva olikin tosi täynnä matkalaisia, löysimme pikkuriikkisen pöydän, jonka ympärille saimme koottua ensimmäiset kakku – ja voileipäkahvit. Sain mahdollisuuden esitellä matkalla Unelmakakut.fi leivontalähettilään tehtävää ja Wonder Cakes leivontavälineitä. Perillä majoituimme kiireesti hotelliin ja lähdimme heti kävellen tutustumaan aurinkoiseen Tallinnaan ja ensimmäiseen kohteeseemme, Seikluskohvik- nimiseen firmaan, jonka omistaja Marika Sinkkonen oli yhdessä Lia Virkuksen kanssa kutsunut virolaisia leipureita ja bloggareita tapaamaan meitä. Lia Virkus on tunnettu ruokatoimittaja ja keittokirjojen sekä leivontakirjojen kirjoittaja ja Viron tv:ssäkin usein esillä ollut virolaisen ruokakulttuurin tuntija.

Seikluskohvik facebook-sivulta löytyy yhteistyökumppaniemme nimet ja leivontablogit – niissä onkin paljon katsottavaa!  Teimme tuttavuutta ja vaihdoimme yhteystietoja, kertoilimme toisillemme bloggarien arjesta ja kakkujen valmistamisen historiasta ja koristelun muutoksista niin Suomessa kuin Virossa – ja kaikki tämä tapahtui tietysti ihanien kakkukahvien ääressä – kiitos Andralle kakkujen valmistajana.



Seikluskohvik verkkokauppa eestin kielellä löytyy netistä.
Seikluskohvik ei nimensä mukaan ole kahvila, vaan pieni leivontatarvikkeiden myymälä, jossa valikoimaa niin koristeista kuin muoteistakin ym. oli melko paljon. Teimme ostoksia ennen kuin jatkoimme seuraavaan kohteeseen. Kerroimme myös olevamme kiinnostuneita Seikluskohvik’ssa järjestettävistä leivonta- ja kakun koristelukoulutuksista – ehkäpä tapaamme seuraavan kerran kurssilla siellä.  Omistaja Marika Sinkkonen järjestää myös kotileipureille koulutusmatkoja ulkomaille – opetuskielinä eesti tai englanti.

Käsityöliike – käsityöläisten taivas :  Karnaluks,  on Seikluskohvikun lähellä, mutta auki lauantaina vain klo 15 asti. Lisätietoa täältä.  Karnaluksilla on myös nettikauppa. Karnaluksin lähellä on suuria kangaskauppoja, joissa itse olen vuosia vieraillut mm Abakhan fabrics ja Kanga dzungel  ja näiltäkin löytyvät nettikaupat.


Jatkoimme tilataksilla kohti Sikupillin Prisman vieressä olevaa Gemoss’a, joka on suuri ravintoloiden ja leipomoiden tukkuhalli, josta tällä hetkellä yksityiset asiakkaatkin saavat tehdä ostoksia käteisellä tai kortilla maksaen. Suunnitteilla on, että kesällä aloittaisi myös verkkokauppa toimintansa. 


Tilataksin saa kätevästi soittamalla - satamassa tai liikkeiden edessä odottavat taksit ovat yleensä kalliimpia, kannattaa kysyä hinta etukäteen. Tilataksilla pisimmätkään matkamme Mustamäelle tai Ûlemisteen eivät maksaneet yli kahdenkympin ja taksilla matka sujui nopeasti. Julkisissa kulkuvälineissä tunnelma olisi toinen. itse matkustan mielelläni matkoilla paikallisilla busseilla. Tallinnassa on helppo matkata julkisilla kulkuvälineilläkin - klikkaamalla saat lisätietoa siitä. Aikataulut löytyvät netistä ja julkisen liikenteen ladattavia Ühiskaart-kortteja voi ostaa 2 euron hintaan postikonttoreista, Selvereistä, R-Kioskeista, Autogrilli kioskeista sekä Tallinnan Stockmannilta. Samaisissa myyntipisteissä voi myös ladata kortille rahaa. Kuljettajalta käteisellä ostettu yksittäislippu maksaa 1.60€ (alennusryhmät 0.80€), mutta Ühiskaartilla yksittäislippu maksaa 1.10€ (alennusryhmät 0.55€). Yhdellä kortilla voi ostaa maksimissaan 6 matkustajalle liput kerrallaan. Systeemi toimii, niin että ensimmäisen lipun saa ostettua näyttämällä korttia lukijaan, ja tämän jälkeen nuolinäppäimillä valitaan muiden matkustajien määrä ja painetaan OK.

Gemoss'n viereisessä Sikupillin Prismassa mm. hyvä kenkäkauppa ja Basilika Pesto Pasta- ravintola, jossa mahdollisuus nauttia edullista ja hyvää ruokaa.  Vieressä pieni kahvila. Lähellä noin 500 metrin päässä iso Ülemiste-ostoskeskus, joka on Viron suurin ostoskeskus tällä hetkellä, kun sitä laajennettiin jokin aika sitten.

Gemoss on suuri myymälä, jossa on paljon astioita, paperitavaroita, kakkujen pakkaustarvikkeita ja koristeluvälineitä ym. astioita ja välineitä, myös elintarvikkeita.


Kuvia Gemoss tukusta:











Ja kuten kuvista voi päätellä, täällä meillä kuluikin aikaa. Pitkän  päivän päätteeksi ruokailu hyvässä ravintolassa lähellä hotelliamme kruunasi illan. Tarjolla oli monenlaista herkkua erilaisten makujen ystäville ja ruoat olivat kauniisti koristeltuja. Aivan ihana idea kirjoittaa ravintolan nimi ruoka-annoksiin! Ravintola Oliverin henkilökunta oli kovin ystävällistä ja meille oli varattu pitkä pöytä hyvällä paikalla ruokailua varten.








Ruokailun jälkeen teimme vielä pienen kävelykierroksen Tallinnan vanhassa kaupungissa ja kertoilimme toisillemme, miltä näyttää Tallinnan vanha kaupunki eri vuodenaikoina ja mitä hienoja tapahtumia siellä kesäkuun alun Vanhan kaupungien päivien lisäksi on.  Sitten olikin jo aika köpsötellä unten maille hotelliin - aamulla odottaisivat uudet seikkailut, joista kerron tämän postauksen jatko-osassa.


Kommentit

  1. Pääsisipä itsekkin tuonne ostoksille

    VastaaPoista
  2. Kaikki 3 leivontatarvike liikettä kierretty. Kiitos infosta. Gemossiin meen vierailee joku toinenki kerta. Tai jos se nettikauppa tulis niin seki olis kiva. Seikluskohvik oli aika pieni ja siellä kävin kääntyy. Se kauppa mistä sai alennuksen mustikamaa keskuksessa oleva oli aika paratiisi... oihvoih.. olis tehny mieli ostaa mukaan kaikkea mahdollista

    VastaaPoista
  3. Kiva kuulla, että infosta oli hyötyä ja iloa. Kai käytit Virpi etukoodia Suhkrukunstissa? Olin juuri itsekin ostoksilla Tallinnassa viikonloppuna.

    VastaaPoista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...