Siirry pääsisältöön

Leipurit Tallinnassa 2-osa



Leipureiden matka Tallinnaan


Sunnuntain ensimmäisenä kohteen oli Mustamäen Mustikas-keskus ja erityisesti siellä oleva Suhkrukunst leivontatarvikkeiden myymälä. Samasta ostoskeskuksesta löytyy kampaamo- ja kynsitarvikkeiden myymälä, Abakhan kangaskauppa, laukku- ja kenkäliike, Prisma ja kahvio, josta saa edullisia ruoka-annoksia.

Menimme taksilla, mutta perille olisi päässyt myös bussilla 1, joka lähtee Kaubamajalta noin 5 minuutin välein.    Mustikas ostoskeskus ja Suhkrukunst on avoinna lauantaina klo 10-20, sunnuntaina 10-18.

Suhkrukunstissa meitä tiedettiinkin jo odottaa ja ensimmäisenä meille kaikille kirjauduimme kassalla Suhkrukunstin kanta-asiakkaiksi. Meille luvattiin myös alennuskoodit käyttöömme elokuun loppuun saakka - niitä voisimme jakaa blogiemme lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita itse vierailemaan Suhkrukunstissa paikan päällä. Koodilla on luvassa 10 prosentin alennus ostoista, kunhan ilmoitat blogin kirjoittajan nimen ja alla olevan alekoodin kassalla.  

Ja tässä se alekoodi tulee käytettäväksenne, olkaa hyvät ja käykääpä tutustumassa Suhkrukunstin tarjontaan : 

Päivi Salonen , blogi         paivileip.blogspot.fi- paivi10

Alekoodi ei toimi Suhkrukunstin verkkokaupassa, ainoastaan Mustamäellä myymälässä! Ja vielä esimerkkikuvia siitä, mitä löydät Suhkrukunstista:







Sanomatta selvää on, että me leipurimatkalaiset emme voineet vastustaa näitäkään ihanuuksia, vaan ne suorastaan pomppivat ostoskoreihimme. Suhkrukunstista siirryimme taksilla Ülemiste ostoskeskukseen, joka on Tallinnan suurin ostoskeskus lähellä lentokenttää ja Sikupillin Prismaa.  Tuosta linkistä löytyy tieto, miten julkisilla kulkuvälineillä pääsee Ülemisteen Virukeskuksesta. Mustamäeltä siirtyminen Ülemisteen julkisilla kulkuvälineillä olisi hankalampaa, ainakin täytyy valmistautua 20 minuutin kävelymatkaan. Meillä olikin sama ihana Tulika-takson kuljettaja, joka koko päivän huolehti meistä ja tuli aina puhelinsoitolla meitä hakemaan.

Ostoskeskuksessa aikaa vierähtikin niin paljon, että kaikki oikein hämmästyimme ajan kulkua. kahville ja syömään sentään ennätimme yhdessä - muutoin meillä oli kunnon shoppailijoiden systeemi - liikuimme pareittain ja sovimme kohtaamisajat ja -paikat - tämä tapa oli todettu hyväksi jo edellisellä Leivontaryhmän matkalla, joka kohdistui Lontooseen.  Tällaisilla "pikkuannoksilla" mentiin sunnuntaipäivä :)  - Babyback Ribs & BBQ



Ja toki piti kakkukahvitkin maistella!




Tämän viimeisen kuvan satamasta kotiinlähtötunnelmissa lähetin miehelleni huumoriviestillä "Olen tulossa kotiin kulta!"  - no ei sentään kaikki kuitenkaan minun.  Ihana matka samanhenkisten, eri-ikäisten leivonnan harrastajien kanssa takana ja ihania muistoja mielessä. 



Loppuun kirjaan vielä vain muutamia mukavia ruokapaikkoja ja kahviloita, jotka leipureita saattaisivat kiinnostaa, mutta joissa emme nyt ehtineet käymään. Paljon muutakin kiinnostavaa löytyy - olen aikoinaan asunut 2 vuotta Tallinnassa, mutta kaikkea en itsekään tunne, koska kuten muinaisjuttu kertoo -Tallinna uudistuu ja kaupunkia on rakennettava uudeksi kaiken aikaa, koska Ülemisten järvessä asuva "vanake", vanha mies ei tule tuhoamaan kaupunkia niin kauan kuin rakentajien äänet kuuluvat. Aina löytyy matkaajalle uutta ja kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa - niin kulttuurin, leipomisen kuin shoppailun suhteen ja mikä parasta, ihmiset ovat tosi ystävällisiä!

Keskustassa lähellä hotellia Estonia-teatteria vastapäätä on yksi suosikkini Solaris, jossa useita ravintoloita mm. Lido - valitse ja punnitse ja maksa sen mukaan – eestiläistä ruokaa.

Komeet on tunnetun ruokatoimittajan ravintola Solariksenyläkerroksessa, josta hyvä näköala ikkunaseinistä – löytyy pastaa, salaatteja ym.  – täällä upeita kakkuja myös.

Kaupungin vanha, perinteinen kahvila Energia Virukeskuksen vieressä. Muitakin kahvioita Hesarin esitteessä: http://www.hs.fi/matka/a1400218314276

Vanhassa kaupungissa  esim kaupungin vanhin kahvila Maias’ smok 8, jossa marsipaaniosasto – Tallinna muiden Hansakaupunkien tavoin tunnettu marsipaanitöistään.  http://www.kohvikmaiasmokk.ee/en/product/cakes-and-bakery/ )

Marsipaanikoristeita Kalev karkkitehtaan myymälä Rotterdamissa Virukeskuksen vieressä keskustassa. Täältä saa tilata myös suklaan valmistus- ja marsipaanin valmistuskursseja 2 h noin 20-30 €/henk. (http://www.kalev.ee/tooted/maiustused-ja-kupsised/batoonid-ja-martsipan/martsipanikujud )

Käsintehtyjen suklaiden kahvio http://www.anneliviik.ee/eng/products/  vanhassa kaupungissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi