Siirry pääsisältöön

Appelsiinimoussekakku



Appelsiinimoussekakku

Pohja voi olla kakunmuruista tehty tai brownies-pohja tai suklaakakkupohja. Itse otin tällä kertaa suklaakakkupohjaviipaleen pakastimesta. Tämä kakkuohje tuli noin 20 cm:n vuokaan.

Pohja

1. keksipohja:

100 g Dominokeksejä tai Digestiveja tai Tasangon vaaleita keksejä
(1 rkl kaakaojauhetta)
50 g margariinia sulatettuna

Jauha keksit ja sekoita muut aineet joukkoon - kätevästi tämä käy monitoimikoneen leikkuuterällä.

2. Voi-sokerikakkupohja (alkuperäinen ohje Suklaapossun blogista) - tee annos yksin.- tai kaksinkertaisena, halutusta pohjan paksuudesta riippuen


Aineet:
25 g voita tai margariinia sulatettuna
1 muna (huoneenlämpöisiä)
0,5 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl kaakaojauhetta
ripaus leivinjauhetta

Ohje:
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kaapimella   joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja sula rasva. Kaada irtopohjavuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltuPaista 180 asteessa keskitasolla, kunnes tikulla kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Jäähdytä ja puhdista vuoan reunat, äljyä ne ja ripottele sihdin läpi tomusokeria reunoille. 

Appelsiinimousse

2 1/2 isoa liivatetta ( pieniä kaupan liivatteita 4 kpl)
2 dl vispifloraa tai kermaa
1 dl appelsiinituoremehua
(appelsiiniesanssia tai muuta appelsiinimakua)
200 g appelsiinituorejuustoa
4 tl limecurdia
374 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
keltaista pastaväriä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma.  Kuumenna puolet appelsiinimehusta ja liuota liivatteet siihen. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää liivateseos ja kylmä mehu tuorejuustoon, lisää mausteet. Sekoita tasaiseksi. Nostele varovasti kermavaahto joukkoon ja tarkista maku. Kumoa mousse vuokaan, tasoita ja annan jähmettyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai pakasteessa lyhyemmän aikaa.

Kiille 

2 liivatelehteä
2 dl appelsiinitäysmehua
oranssia pastaväriä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä.  Kuumenna kolmasosa appelsiinimehusta ja liuota liivatteet siihen. Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää loppu appelsiinimehu. Kun seoksen paksuus alkaa olla lähes kananmunan valkuaisen paksuista, mutta liemi on vielä tasaista, ei paakkuista, kaada tai lusikoi se varovasti appelsiinimoussen päälle varoen, ettei moussepintaa irtoa kiilteen joukkoon. Hyydytä taas kylmässä ja koristele. Muistathan, että liivatekiilteen päällä säilyy parhaiten suklaakoristeet ja kermapursotus, muut koristeet vaativat alleen suklaata tai kakunmuruja eristeeksi, ettei liivatteen kosteus ala pehmittämään niitä. Koristeet kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...