Siirry pääsisältöön

Appelsiinimoussekakku



Appelsiinimoussekakku

Pohja voi olla kakunmuruista tehty tai brownies-pohja tai suklaakakkupohja. Itse otin tällä kertaa suklaakakkupohjaviipaleen pakastimesta. Tämä kakkuohje tuli noin 20 cm:n vuokaan.

Pohja

1. keksipohja:

100 g Dominokeksejä tai Digestiveja tai Tasangon vaaleita keksejä
(1 rkl kaakaojauhetta)
50 g margariinia sulatettuna

Jauha keksit ja sekoita muut aineet joukkoon - kätevästi tämä käy monitoimikoneen leikkuuterällä.

2. Voi-sokerikakkupohja (alkuperäinen ohje Suklaapossun blogista) - tee annos yksin.- tai kaksinkertaisena, halutusta pohjan paksuudesta riippuen


Aineet:
25 g voita tai margariinia sulatettuna
1 muna (huoneenlämpöisiä)
0,5 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl kaakaojauhetta
ripaus leivinjauhetta

Ohje:
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kaapimella   joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja sula rasva. Kaada irtopohjavuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltuPaista 180 asteessa keskitasolla, kunnes tikulla kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Jäähdytä ja puhdista vuoan reunat, äljyä ne ja ripottele sihdin läpi tomusokeria reunoille. 

Appelsiinimousse

2 1/2 isoa liivatetta ( pieniä kaupan liivatteita 4 kpl)
2 dl vispifloraa tai kermaa
1 dl appelsiinituoremehua
(appelsiiniesanssia tai muuta appelsiinimakua)
200 g appelsiinituorejuustoa
4 tl limecurdia
374 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
keltaista pastaväriä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma.  Kuumenna puolet appelsiinimehusta ja liuota liivatteet siihen. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää liivateseos ja kylmä mehu tuorejuustoon, lisää mausteet. Sekoita tasaiseksi. Nostele varovasti kermavaahto joukkoon ja tarkista maku. Kumoa mousse vuokaan, tasoita ja annan jähmettyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai pakasteessa lyhyemmän aikaa.

Kiille 

2 liivatelehteä
2 dl appelsiinitäysmehua
oranssia pastaväriä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä.  Kuumenna kolmasosa appelsiinimehusta ja liuota liivatteet siihen. Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää loppu appelsiinimehu. Kun seoksen paksuus alkaa olla lähes kananmunan valkuaisen paksuista, mutta liemi on vielä tasaista, ei paakkuista, kaada tai lusikoi se varovasti appelsiinimoussen päälle varoen, ettei moussepintaa irtoa kiilteen joukkoon. Hyydytä taas kylmässä ja koristele. Muistathan, että liivatekiilteen päällä säilyy parhaiten suklaakoristeet ja kermapursotus, muut koristeet vaativat alleen suklaata tai kakunmuruja eristeeksi, ettei liivatteen kosteus ala pehmittämään niitä. Koristeet kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi