Siirry pääsisältöön

Chilillä terästetty savulohipiiras - muuntuu kinkkupiiraaksi


Kirsikkatomaatit ovat niin kauniita suolaisen piiraan päällä ja savukalan tähteistä teen mielelläni piirasta. Sen voi pakastaa tai herkutella heti. Näitä savukalapiiraita blogissani on useita, mutta tämänkin piiraan muuntaa helposti kinkku-chilipiiraaksi vaihtamalla täytteen tillin pieneen murskattuun hippuseen kuivattua chiliä ja kalan kinkuksi.  Tai chilin ja tillin voi jättää pois ja tehdä vain kinkkupiiras tästä.

Piirastaikina on tällä kertaa rouheva, sämpyläjauhoja sisältävä. Taikinassa maistuu vähän chili. Täytteeseen laitoin juustokermaa juuston lisäksi. Maustoin kalapiiraan täytteen tillillä ja pippurilla, mutta nämä voisi korvata rouhitulla  kuivatulla chilillä (käytä vain pieni hippu, se on voimakasta!!! Käsittele chiliä veitsellä ja pidä kiinni chilin varresta, niin ei polte siirry sormiisi ja sitä kautta ihollesi) ja mustapippurilla. Olin laittamassa chiliä täytteeseen, kun muistin, että piirasta syövät pienet lapsetkin - vaihdoin sitten suunnitelmaa.

Savukalapiiras 

(2 pitkän mallista vuokaa tai yksi pyöreä vuoka. Tee uunipellille 2 x annos) 

Pohja

150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 172 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl vettä 
Kuivattua chiliä tai chilijauhetta ripaus

Sekoita rasva ja kuivat aineet keskenään esim. monitoimikoneen terällä. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja jauhota vuoka ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla.  Levitä täytteet päälle. Lämmitä uuni 175 asteeseen.


Täytteeksi

2 1/2 dl juustokermaa tai muuta maustettua kermaa maun mukaan
1 dl maitoa
3 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
200 g savukalaa esim. lohta 
            TAI kinkkusuikaleita 
noin 1/2 dl tuoretta tilliä tai 1 tl kuivattua 
            TAI kuivattua chiliä oikein vähän
            TAI kinkkupiiraaseen persiljaa tai chiliä
pari sipulin vartta tai pala purjoa tai kevätsipulia 
kirsikkatomaatteja
2 dl Emmentaljuustoraastetta tai vastaavaa

Perkaa ja paloittele savukala. Pese ja pilko tilli ja sipulin varret. Sekoita käsivatkaimella munat ja kerma ja maito sekä vehnäjauhoa. Levitä juustoraaste taikinan päälle vuokaan, sitten munamaitoseos, tilli, sipuli, kalan palat ja halkaistut tomaatit sekä tilli ja sipuli. Paista 150 - 175 asteessa puolisen tuntia tai enemmän, jos lämpötila on matalampi. Piirasta voi ensin paistaa kuumemmassa ja jos haluaa pinnan pysyvän vaaleana, voi lämmön laskea 150 asteeseen paistamisen loppuajaksi esim. 15 minuuttia uuniin laittamisen jälkeen. Pinnan voi suojata myös foliolla tai leivinpaperilla sen jälkeen, kun pinta on hyytynyt. Piiras on valmis, kun reunat ovat saaneet kullanruskeaa väriä ja piiraan keskusta on hyytynyt. Tämän piiraan voi myös pakastaa, mutta parhaimmillaan se on tuoreena salaatin kera.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...